Zobacz pełną wersję : Civic EG4 D15b2 nie odpala
Witam. kupiłem Hanie z silnikiem D15b2 do naprawy z pomieszaną elektryką itd. z elektryką się uporałem i jest wszystko ok i tu zrodził się pomysł aby dołożyć głowicę od D16Z6, wiec tak uczyniłem dodatkowo w głowicy zablokowałem v-teca czyli praca na v-tecu od startu silnika, miałem też aparat td-42u od d16z6 pozostałe podzespoły typu kolektory itd od d15b2 zostały i tu pojawia się problem bo w td-42u są trzy przemienniki magnetyczne i podają impulsy następująco pierwszy podaje tylko jeden impuls na obrót, drugi cztery zgodnie z położeniem tłoków w gmp i trzeci podaje impuls co kilka stopni obrotu wałkiem niestety nie posiadam aparatu td-40u aby sprawdzić jak podaje impulsy z przemienników wiem tylko że posiada on tylko dwa czy ktoś może powiedzieć jak te przemienniki magnetyczne w td-40u podają impulsy??
rodził się pomysł aby dołożyć głowicę od D16Z6, wiec tak uczyniłem dodatkowo w głowicy zablokowałem v-teca czyli praca na v-tecu od startu silnika Co skłoniło Cię to tak bezsensownego pomysłu ?
Głowicę miałem w domu wraz z aparatem więc pomyślalem czemu by tego nie wykożystać, proszę o odp na powyższe pytanie i czy na tym v-tecu zablokowanym to w ogóle będzie chodzilo??
Niestety przy tym silniku nie było aparatu td-40u. Więcy czy da rade podpiąć td-42u czy od razu zakupić td-40u jakoś go dopasować do głowicy, czy na v-tecu zablokowanym w ogole zapali ewentualnie proszę jakieś wskazówki co do ustawienia rozrządu czy zapłonu???? wiem że na v-tecu te hondy pobierają olej ale z tym się liczę.
Żeby to dobrze jeździło musisz założyć elektronikę,kolektor ssący z wtryskami, aparat z d15b7 i dopiero możesz założyć głowicę z z6.
Jak Vtec będzie na stałe, nie będzie to jechać do 4 tysięcy, będzie problem z wolnym obrotami.
Jak chcesz drutować to dalej, to powodzenia ale i tak się skończy na tym, że albo zmienisz głowicę z powrotem na b2 albo dokupisz osprzęt z d15b7
No i nareszcie jakaś konkretna odpowiedź dzięki wielkie, jak na razie pewnie powrócę do głowicy b2 i pokopię resztę sprzętu tak jak mówisz.
Wystarczyło poszukać http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?33135-D15B2-mpfi-%28na-D15B7%29-co-jeszcze-mo%BFe-by%E6-potrzebne&highlight=d15b2+mpfi+jeszcze