Zobacz pełną wersję : wolna reakcja na gaz, brak mocy, za wysokie obroty
Witam! dzisiaj z moja hania stalo sie cos niedobrego. Przejechalem kolo 50 km. Zaparkowalem, wrocilem za jakies 20 minut odpalilem i zauwazylem ze jak samochod stoi [np. na swiatlach] to reakcja na gaz jest spozniona o mniej wiecej sekunde. Brakuje mu mocy, na 2 biegu przy 50kh/h nakrecone jest juz okolo 6000 obrotow gdzie normalnie jest ponizej 4000. Mam takie odczucie jakbym mial pol silnika. Jednostka to D14Z4, zadnych modyfikacji a to siedzi w 5d '99. Ma ktos pomysl co to moze byc?
jak juz wystrzeli to tak. A jak stoi i nacisne gaz, obroty podskocza a potem opadna to malo co nie zgasnie.
Bassmaster
06-05-07, 11:26
Może coś więcej na temat instalacji, która generacja, jaki komputer, kiedy wymieniane filtry, świece, kable WN, czy śmierdzi gazem i jaki gaz (bo to też ma znaczenie) itp.
6gen , filtry swiece i kable 10000 temu, nie jezdze na gazie tylko na benzynie.
tak jak kosiniak napisał wymień filtr paliwa i sprawdź filtr powietrza, najtańszy i najprostrzy sposób, nawet jak nie pomoże to nie zaszkodzi.
przeczyść silniczek krokowy i przepustnicę
Idzie burza:
Niedawno zadzwoniłem do ASO w celu sprawdzenia cennika. Zostałem poinformowany, że ani silniczka krokowego ani przepustnicy się nie czyści, a ludzie którzy to robią potem przyjeżdżają z płaczem. OCB ??
Ja czysciłem silniczek i do dzisiaj nie płakałem jeszcze :) Za przepustnice zabiore sie za tydzien bo czarna jak cholera jest. A co do ASO.... jak zwykle chcą zarobić i znaleść idiote który pojedzie na wymiane silniczka krokowego za ładnych kilka stówek gdy samemu da się to zrobic za max. 20zł. :aloha:
Zostałem poinformowany, że ani silniczka krokowego ani przepustnicy się nie czyści, a ludzie którzy to robią potem przyjeżdżają z płaczem. OCB biega o to ze przedluzysz troche jego zywotnosc i ne kupisz go w aso
wczoraj wieczorem musialem koniecznie pojechac kilkanascie km i stwierdzilem ze wszystko jest ok. Nic nie robilem, moze to jakas chwilowa czkawka byla albo jakies cos innego. Coraz mniej rzeczy mnie zaskakuje na tym swiecie ;]
Od jakiegoś czasu mam podobny problrm na gazie. Za pierwszym porannym odpaleniem silnik przelacza sie bez problemu. Jak tylko go wylacze i probuje ruszyc po 15 minutach to po przelaczeniu na gaz silnik nie ma mocy. Wkreca sie na obroty ale nie idzie do przodu. Czasami zaskakuje po kilku razach a kiedy indziej moge sobie darowac i jade na benzynie. Zamienilem silniczek krokowy od gazu na srube ale tnic nie pomogło. Może ktoś ma jakiś pomysł
ale ja nie jezdze na gazie tylko na benzynie...
Ups ,
No cóż "wolna reakcja na gaz" to dość dwóznaczne sformułowanie :speszony:
no tak , ale troche glupio pisac "wolna reakcja na sile nacisku pedalu odpowiadajacego za dostarczanie paliwa pb95 do komory spalania silnika" ;]