Zobacz pełną wersję : Skrzypiący pedał sprzęgła
Witam.Napiszcie mi jakie mogą byc przyczyny skrzypiącega pedała sprzęgła jak wciskam z rana to jak skrzypiące drzwi,coś trzeba przesmarowac czy co szukałem przyczyny i nic.
Tak jak mówi sucharek trzeba zdjąć gumową osłonę i przesmarować wysprzęglik na 100% pomoże :)
Potwierdzam działa, dużo japońców ma ten problem, u brata w Miśku identycznie było.
trzeba zdjąć gumową osłonę i przesmarować wysprzęglik na 100% pomoże
Człowiek uczy się przez całe życie :).
Aż muszę sprawdzić :p. Jakiś konkretny typ smarowidła ?
Daniello87
27-10-11, 06:20
najpierw wyczyść sprężonym powietrzem a potem czymś posmaruj :) ale z doświadczenia już wiem, że samo przedmuchanie mocnym sprężonym powietrzem załatwia sprawę.
ok.Dzięki sprawdze dzisiaj
Miałem to samo w EJ2 i teraz w EM2 to taka choroba pokoleniowa :p są dwa różne odgłosy jedne dobiegają od wysprzęglika jak napisali koledzy w postaci skrzypienia sprężyny, a inne dobiegają z wnętrza samochodu w postaci tyk tyk :) Więcej tu opisane: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?78191-Skrzypiące-sprzęgło-civic-EP-EM-EU-ES
ja np pd gumę dałem silikon w sprayu i juz 3 hondzie nic sie nie dzieje jest ok zero chalasu
http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=5742
spróbuje ja też bo ostatnio strasznie skrzypi z tego wybieraka
Odgrzeje temacik bo mam pytanie. Tą osłonę gumową z wysprzęglika to trzeba jakoś podważyć żeby zeszła czy jest jakiś patent na to. Ostatnio chciałem się za to wziąć ale nie mogłem tej osłony gumowej jakoś zdjąć bo czuć było opór i dałem sobie spokój, żeby czegoś nie spartolić. Także Panowie podzielcie się radami jak to zdjąć:-)
Osłonę możesz albo wyciągnąć i spokojnie dać smaru a potem ją wcisnąć z powrotem albo np. psiknąć smarem w sprayu przez nacięcie w niej. U mnie przynajmniej takie coś jest, nie wiem czy to nacięcie jest fabryczne...
Odgrzeje temacik bo mam pytanie. Tą osłonę gumową z wysprzęglika to trzeba jakoś podważyć żeby zeszła czy jest jakiś patent na to.
Ostatnio chciałem się za to wziąć ale nie mogłem tej osłony gumowej jakoś zdjąć bo czuć było opór i dałem sobie spokój, żeby czegoś nie spartolić. Także Panowie podzielcie się radami jak to zdjąć:-)
Śmiało pociągnij - ta guma ma taką nadlewkę jako kołnierz (do usztywnienia?) Nic się z tym nie stanie :)
Już ogarnięte:)
Dzięki za pomoc. Użyłem tego sprayu silikonowego i jak ręką odjął, przy okazji kumpel w Accordzie też miał z tym problem i ogarneliśmy temat również u niego.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Zrobiłem tak samo, napchałem smaru i po sprawie już od dłuższego czasu.
U mnie przynajmniej takie coś jest, nie wiem czy to nacięcie jest fabryczne...
Raczej nie za bardzo. :D