Zobacz pełną wersję : Brzęczący lewarek skrzyni biegów
Witam. Mam Civica z 97r (d14a8e) i mam pytanie co do dzwiekow z lewarka skrzyni biegow a mianowcie jak jade na 5-tym biegu kolo 100km/h i odpuszczam gaz to lewarek brzeczy(tylko przy odpuszczaniu gazu ) i jak tylko dotkne go palcem to przestaje biegi wchodza normalnie nie ma zadnych zgrzytow podczas zmiany czy oporow. Szarpac tez nic nie szarpie tylko te wkurzajace brzeczenie a ciagle go trzymac to niewygodnie ;p(nieraz tez jest to na 4-tym biegu ale rzadko glownie na 5-tym biegu)
przegladalem inne tematy ale tam nie widzialem zeby tylko na danym biegu tak brzeczalo;p
czy jest mozliwosc zrobienia tego samemu i jaki by moglby byc ew koszt naprawy?
z gory dzieki za pomoc
martin1988
25-10-11, 21:55
Odgłos dochodzi z "wnętrza" skrzyni biegów? Może to plastik wokół lewarka wpada w rezonans...;)? U mnie tak jest - lewarek brzęczy, wpada w rezonans. Jak dam gazu zjawisko ustaje a sama skrzynia pracuje OK.
szukaj przyczyzny w wybierakach a dokładnie luzu na jednym z patyków.
powymieniaj gumki wybierakow / drazka zmiany biegow i bedzie piknie
odglos nie dochodzi z "wnetrza". Z poczatku myslalem wlasnie ze moze galka niedokrecona jest ale nie jak zdjalem mieszek to all wyglada solidnie nie widzialem zadnych luzow. Jak mi sie uda to na dniach zajade do mechanika i zobacze co on powie i ciekawe czy jego opinia bedzie podobna z tymi co czytalem i co napisal Budziniak :)
powymieniaj gumki wybierakow / drazka zmiany biegow i bedzie piknie
Jak zmieniłem na poliuretany to drążek zaczął brzęczeć, ale dopiero przed samą odcinką :)
No właśnie, u mnie jak ostatnio zauważyłem mam luz na elemencie nr 15 na obrazku poniżej. A dokładniej na prawym końcu gdzie znajduje się coś w rodzaju przegubu (tam koło elementu 36). Niestety tuleje są zanitowane i w ASO jako takie - gumy nie występują - trzeba wymieniać kompletny element nr 15 (nr z EPC - 54201-ST3-E01) - koszt jaki za toto sobie życzą to jedyne 570zł. :confused:
http://japancars.ru/cat/honda/image.php?npl=17ST301&nplblk=B__3400&s=0.45
Czy ktoś próbował usuwać z tego nity wymienić gumki (jak tak to na jakie) i skręcać na śruby?
Np mogłem ostatnio zamówić elementy Energy Suspension (elementy 20 i 18) ale nic by ich wymiana mi nie dała bo mam je w doskonałym stanie.
Czy ktoś próbował usuwać z tego nity wymienić gumki (jak tak to na jakie) i skręcać na śruby?
Ziom mój kumpel miał na tym elemencie luz i jedyną możliwością zniwelowania tego okazała się wymiana używki kupionej u Tygryska. Koszt to coś koło 40 zł no i wymiana jakieś 10 minut. Rezultat był znakomity bo uśmiech na jego pysku mam przed oczami do dzisiejszego dnia :)
gitara problem rozwiazany na obrazku jaki dodal MikeFoto luz mialem na elementach 4-6-14-31-32 sruba w "tulejce" nr 14 latala luzno po wyeliminowaniu luzu i dokreceniu troszke mocniej ;pprzestalo brzdeczec :)