Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 1.5 Co oznaczają takie obiawy?

Zuberek
24-10-11, 08:57
Witam!
Posiadam Civica 1.5 silnik D15B2.
Borykałem się wcześniej z przerywaniem silnika do 2.5tys. obrotów(choć i tego nie zrobiłem do końca) . Dzisiaj miałem wymieniać przewody WN na NGK (świece już wymienione na NGK) ale zauważyłem że po przejechaniu około 200km (wczoraj 2 razy trochę dałem jej po obrotach ale to dosłownie chwila) Dzisiaj zaglądam do oleju i widzę jego brak :| Podczas wymiany siwiec 2 świece miałem zaolejoine w tym że jedną całkowicie a drugą trochę. Z tego co czytałem to mógł mi się jeden wtrysk przytrzeć i dlatego silnik przerywa do 2.5tys. obrotów a później idzie.. (może to być przyczyną poboru oleju?) Choć już wczoraj wieczorem jak wracałem do domu to i potrafił mi przerwać na 4 tys. (szarpnąć) Co do ubytku oleju kontrolka ciśnienia oleju normalnie gaśnie, przynajmniej gasła wcześniej dzisiaj już nie sprawdzałem.

jacek_bp
24-10-11, 10:01
Skoro miałeś zaolejoną świecę to pewnie masz uszczelki gniazd świec do wymiany. Jak zaczyna Ci przewpalać olej to znak, że remont masz nieunikniony, Kontrolka ciśnienia oleju jak Ci się zapali to możesz już tylko zatrzymać silnik i go scholować. Nie wiem nawet jaki brak oleju powoduje zapalenie kontrolki, ale na pewno duży.

kjmuszek
24-10-11, 10:21
Jak kolega powyżej napisał. Jak jest olej w gniazdach świec to uszczelki musisz dokupić i zamontować nowe.Sprawdź ciśnienie w garach i ew kopułkę , kable i świece to końcówka całego obwodu :)
A na kontrolkę bym nie liczył , jak się zapali to faktycznie będzie koniec.

Marcin1792
24-10-11, 16:40
Co do szarpania, sprawdziłbym zapłon.

Zuberek
24-10-11, 22:51
W sobotę jestem już umówiony u znajomego mechanika, przejrzy mi cały silnik, wiem że jak olej w kopułce był to i uszczelniacze do wymiany. A olej mi tak pobrało przez to że troche dałem jej po garach. Dzisiaj dokupiłem 5l oleju 10W40 i na razie tylko doleję aby nie zatrzeć silnika. Przewody też na pewno do wymiany i styki w zapłonie do czyszczenia bo były oszronione białym nalotem. Co do reszty oceni mechanik. Zrobić tak aby przejeździła zmine i może CRX'a jakiegoś kupić :)

kris-cf
25-10-11, 15:30
Z tego co czytałem to mógł mi się jeden wtrysk przytrzeć i dlatego silnik przerywa A z tego co sie orientuje to D15B2 nie ma wtrysków!Jest to troche bardziej zmodyfikowany gaźnik.

bednar_ek35
25-10-11, 15:36
D15B2 to dwu punktowy wtrysk.