Zobacz pełną wersję : SWAP a sonda lambda
progressmen
23-10-11, 21:33
Witajcie
Jestem po swapie z D15B2 na ZC1 (D16Z5) jednak nie zmieniłem sondy lambdy czyli mam oryginalna z D15. Czy sonda z mniejszego, słabszego silnika będzie dobierała słabszą mieszankę? Czy warto wymienić ją na dedykowaną do Z5?
Dzięki i pozdrawiam
ja jeździłem 3 lata na dokładnie takiej samej przesiadce jak twoja d15b2->d16a8 i wszystko było ok
lukasz-lukasz
23-10-11, 21:45
bo sonda nie dobiera mieszanki a jedynie mierzy stosunek paliwo/powietrze i przekazuje te dane do ecu :)
progressmen
23-10-11, 22:06
Ok, ale jak przeglądałem katalog NGK to cena sondy do D15B2 to 185zł a do D16Z5 397zł więc biorąc to na chłopski rozum muszą się czymś różnić i pewnie jest jakaś różnica w użytkowaniu bo gdyby był jeden ciul to by sobie wszyscy zakładali jak najtańsze :) Jest ktoś kto ma doświadczenie i wymieniał sondę?
nie ma żadnej różnicy, ja mam teraz sonde z d15b7 w b16a i bangla :)
bo sonda nie dobiera mieszanki a jedynie mierzy stosunek paliwo/powietrze i przekazuje te dane do ecu
Mylisz sie. Typowa sonda lambda mierzy jedynie zawartość tlenu w spalinach na postawie której komputer dobiera odpowiedni skład mieszanki.
lukasz-lukasz
28-10-11, 18:09
a co ja napisałem wg Ciebie ?:)