Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotostory z obszycia foteli

19Ryba10
22-10-11, 13:45
moze ktos z was zmienial obszycie foteli w civicu i chce sie pochwalic swoja praca na forum ? Szukalem lecz za wiele interesujacych mnie rzeczy nie znalazlem , chcialbym wiedziec czy duzy problem jest ze sciagnieciem starego materialu,spasowaniem nowego , na jakie ew. problemy trzeba sie nastawic oraz czy obszycie alcantarą jest dobrym pomyslem. Oczywiscie mowa tu o robocie wlasnoręcznej a nie u tapicera :)

thompson17
22-10-11, 16:00
własnoręcznie? :)
chyba żartujesz :) to nie takie proste, owszem, możesz samemu uszyć, ale wyjdzie to jak worek a pasować będzie na fotel jak pokrowce z tesco za 10zł :D moim zdaniem tapicer ogarnie taki temat tylko

PlushaQ
22-10-11, 18:45
Wątpię, żeby ktoś siedzący w temacie powiedział Ci jak to zrobić. Sam kombinuję dopiero nad fotelami i kierami, ale do wszystkiego muszę dojść sam, więc nie nastawiaj się ;]

Kubuniek
29-10-11, 13:32
Jakby się kolega uparł to ja proponuje, żeby dorwał stare obszycie foteli i rozpruł dokładnie i zobaczył jak to jest wykonane. Później należałoby wziąć jakiś niepotrzebny materiał i próbować uszyć na wzór starego. Jeśli wyjdzie to kupujesz czerwoną perforowaną i czarną gładką skórę i łączysz je tak jak wcześniej. Tapicer inaczej nie robi a jakoś mu wychodzi :-). Zabawa w sam raz na długie zimowe wieczory. I bez nerwów a dasz radę :-)

Ja tak uważam oczywiście. Bo jak wiemy bez doświadczenia jest ciężko, ale tapicer też nie miał doświadczenia i też się urodził facetem i też miał gile pod nosem, a teraz tak ładnie szyje :-)

Pozdro

endriu21
29-10-11, 14:30
fachowo to się rozpruwa obicie fotela i z niego robisz szablon na nowym materiale, z tego co się orientuje jeśli się chce jakiś wzór podszywasz/podklejasz to cienka gąbka i przeszywasz wzory. Ale umieć to jedno a specjalna maszyna ze stopka odpowiednią to drugie, żeby zrobić odpowiedni szef, wszyć bizę itp rzeczy zależy kto co lubi.

thompson17
30-10-11, 12:02
a jeśli ktos ma kubły, ja np chciałem obszyć kubły od swifta gti i dałem se spokój, jedynie tapicer, a i tapicer powiedział miże za kubły bierze więcej bo to bardziej złożona robota