Zobacz pełną wersję : srs problem
witam panowie!
od kiedy kupilem samochod przy wlaczeniu zaplonu nie zapala mi sie kontrolka srs, a powinna na pare sekund...
nie mam poki co czasu na przejscie calej procedury sprawdzenia w czym problem opisanej w manualu dlatego chcialbym sie dowiedziec czy ktos z forumowiczow spotkal sie z czyms podobnym, i jesli tak, co bylo uszkodzone...
boje sie ze moge miec uszkodzony sterownik od poduszek
a moze poprostu zaroweczka jest przepalona?
na to licze,
czesto sie to zdarza?
na to licze,
czesto sie to zdarza?
Czesto to moze nie, ale wszystko sie moze zdarzyć.
Ja mam tak samo. Niedawno zmienialem akumulator i mysle ze to jest przyczyna. w weekend zrobie reset srs wiec zobacze czy to pomoze. Jesli nie to pewnie zarowka siadla. Dam znaka jak poszlo.....
Aer Mogłbyś napisac co bylo przyczyna u Ciebie ze kontrolka Ci sie nie swiecila.....
Jesli juz sie z tym uporales ;)
Marcin, u mnie okazało się że wogóle nie było żarówki w tej kontrolce...
ale po włożeniu nowej świeciła się na stałe,
diagnostyka wykazała błąd 5-1 czyli wewnętrzny błąd w sterowniku,
po resecie przez ponad miesiąc był spokój aż znowu się zapaliła (diagnostyka pokazała ten sam błąd),
w manualu wyczytałem, że może być to spowodowane problemami z zasilaniem sterownika i problem należy rozwiązywać tak jak dla błędu 9-2 (czyli właśnie jak dla wadliwego zasilania),
sprawdziłem więc akumulator i okazało się że czeka mnie jego wymiana wymiana!
problem pojawił się jeszcze ze dwa razy ale zauważyłem, że jak odpalam samochów pilnując żeby wszystkie odbiorniki prądu były wyłączone nic się nie dzieje,
myślę, że w moim wypadku wymiana akumulatora załatwi sprawę...
Dzięki aer za odpowiedź. Zobacze co da mi reset srs. w weekend dopiero. Mam nadzieje ze wszystko wroci do normy. Normalnie same poroblemy ostatnio. Abs mi swieci (tez musze go zresetowac) i srs sie nie swieci (tez moze reset pomoze.. Ale to wszystko w weekend .. Zobaczymy.. Napisze o wynikach .. Pozdrawiam
Ja mam podobny problem co "aer" mianowicie świeci mi się nonstop kontrolka SRS. resetowałem już ten problem kilka razy poprzez zwarcia na końcówce, szerzej to było opisane na www. W każdym razie poducha działa, srs gaśnie dopóki albo skręcę kierą na maksa albo włącze światła i to też nie zawsze. Błędów nie mam żadnych i prawdopodobnie uszkodzona jest taśma, aku mam dopiero rok.
Witam po przerwie. Wiec tak probowalem robic reset SRS. nic nie poszlo. Po zwarciu zlacza (tego 'slepego' pod kierownica) nic sie nie dzialo tzn. kontrolka srs sie nie zapalila ani na chwile. Wiec prawdopodobnie zarowke mam przepalona (mam nadzieje ze to jest powodem)
Aby wymienic zarowke to trzeba odkrecic zegary ?? Czy jest jakis szybszy sposob?
Pozdrawiam
Bassmaster
30-08-07, 16:56
Aby wymienic zarowke to trzeba odkrecic zegary ??
Niestety tak, przerabiałem to niedawno (wymieniałem wszystkie żarówki na diody), leciałem wg. tego manuala (przydaje się śrubokręt gwiazdkowy z magnetyczną końcóką i drugi, tyle że krótszy):
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=19986&highlight=pod%B6wietlenie
Całość robisz w 30 min.
Najpierw radzę przeczytać i zaopatrzyć się w odpowiednie żarówki/diody.
Ja kupiłem takie do podświetlenia konsoli (W5W biała WALCOWA, nie typu FLUX):
http://www.allegro.pl/search.php?string=w5w&us_id=6642989&country=1
i takie do lampek typu kierunki itp (T5 biała DO ZEGARÓW, bez COKOŁU):
http://www.allegro.pl/search.php?string=t5&us_id=6642989&country=1
Opiszę cała sytuację morze ktoś pomoże :)
Pomocy dzisiaj rano wsiadam przekręciłem zapłon, czekając aż pompka wyrówna ciśnienie odpalam silnik a tu nie chce zgasnąć kontrolka srs i już tak została :( macie jakiś nowy sposób z usuwanie tego błędu ? nie sprawdzałem jeszcze błędu kompa. Jak sprawdzę to napisze .
Zrobiłem kasowanie no chyba że coś źle zrobiłem ale nie działa :( dalej się świeci. Zrobiłem tak że przekręciłem kluczyk w pozycje przed zapłonem następnie włożyłem zworkę, przekręcam kluczyk na zapłon kontrolka SRS świeci się przez około 4 sekundy później gaśnie wyciągam zworkę wkładam ponownie aż się zapali, gdy się świeci wyciągam zworkę i nic się nie dzieje :( co robię źle .... ?
Próbowałem jeszcze i udało mi się skasować błąd SRS a instrukcja która jest na forum jest błędna. Aby zadziałało skasowanie błędu napisze i wyjaśnię poniżej. Wsadzamy kluczyk do stacyjki, następnie wsadzamy zworkę, przekręcamy kluczyk w pozycji zapłon zapalą się kontrolki miedzy innymi SRS po kilku sekundach SRS zgaśnie wtedy wyciągamy zworkę następnie czekamy aż się zapali i na zapalonej wkładamy zworkę SRS zgaśnie wyciągamy zworkę następnie SRS mrugnie 2 razy i gotowe :) Ale mam problem ruszyłem kierownicą w prawą stronę do końca i jest ok natomiast skręcam w lewą stronę na maksa i kurcze zapala mi się SRS :( co to może oznaczać uszkodzona taśma?, słychać że coś tam tyka w kierownicy jak obracam przy końcu w lewo
co to może oznaczać uszkodzona taśma?
Tak jeżeli wtyczki są porządnie powpinane to taśma się zerwała
Tak jeżeli wtyczki są porządnie powpinane to taśma się zerwała
hmm kurcze a jest jeszcze jakiś inny sposób diagnostyki czy to na pewno taśmą ? czy jest problem z jej wymianą ?
Pamiętajcie też Panowie, że auto po kupnie może tego airbaga nie mieć, bo jest powypadkowe! To jest najgorszy scenariusz. A w Polsce o to nie trudno...
dokładnie tak - jeśli auto było kupione u handlarza, i miało przepaloną albo wyjętą żarówkę z tej kontrolki, a po włożeniu nowej kontrolka srs świeci bez przerwy, to pewnie ktoś to zrobił celowo, żeby ukryć problem.
Pamiętajcie też Panowie, że auto po kupnie może tego airbaga nie mieć, bo jest powypadkowe! To jest najgorszy scenariusz. A w Polsce o to nie trudno...
Może i tez tak być ale nie w moim przypadku, auto w moim posiadaniu już 4 lata kupione z pewnego źródła wiec nie mam obaw
dokładnie tak - jeśli auto było kupione u handlarza, i miało przepaloną albo wyjętą żarówkę z tej kontrolki, a po włożeniu nowej kontrolka srs świeci bez przerwy, to pewnie ktoś to zrobił celowo, żeby ukryć problem.
Auto było kupione od osoby prywatnej z naszej zachodniej granicy :)
Zachodnia granica. Zależy jaka część. Trochę w tym siedziałem i od turka można kupić gorszego szrota ; ) Mówią też, że dawne NRD dzisiaj jest mentalnością bliższe nam wschodowi i też ładnie kręcą ; ) Ale jak jesteś pewien to nie w tym rzecz. Mówią, że airbag działa prawidłowo do 10 lat. Po tym czasie mogą dziać się różne rzeczy. Kup używaną taśmę i będzie śmigać.
Ja jestem też zdania, że jak sie nie uważa na drodze to i 10 airbagów nie pomoże. Najlepszym airbagiem jest nasze myślenie.
Witam! U mnie problem również pojawił się nagle z kontrolką srs, otóż wieczorem odstawiłem auto do garażu i było ok, rano odpalam i kontrolka już nie zgasła. Poczytałem o kasowaniu błędu na forum, zrobiłem jak było napisane-udało sie, tylko tyle, że na chwile, bo po wyjechaniu autem z garażu i ujechaniu 50 metrów kontrolka ponownie się zapala. Druga próba skasowania błędu-ponownie udana. Auto odpalone w garażu, wykonałem obroty kierą w obu kierunkach na maksa, włączyłem i wyłączyłem wszystkie odbiorniki prądu, pokołysałem samochodem-wszystko ok, kontrolka sie nie zapala. ujadę 50 metrów ponownie się zapala. co może byc jeszcze przyczyną? bateria dwuletnia, nie ma problemu z rozruchem.pozdrawiam