PDA

Zobacz pełną wersję : Rezystancja przewodów zapłonowych

trycekfan
21-10-11, 14:27
Witam!
Mam pytanie jaki opór powinny mieć sprawne przewody WN w Civicu, interesują mnie konkretne wartości rezystancji.Przy jakich wartościach oporu należałoby zmieniać je na nowe.Znalazłem kilka źródeł w google ale są tak różne, że w zasadzie można powiedzieć,że się wzajemnie wykluczają.Mianowicie jedno źródło podaje, że rezystancja sprawnego, nowego przewodu nie powinna być większa niż 5,6 kOhm na metr długości przewodu.Z kolei inne źródło podaje że wartość każdego przewodu zapłonowego powinna się mieścić w granicach 3-20 kOhm, a przecież wiadomo nie od dziś, że nawet najdłuższy przewód ma nie więcej jak 40-50 cm:confused:
Więc jak z tym jest?Zastanawia mnie to bo noszę się z zamiarem wymiany przewodów u siebie ale moje dzisiejsze pomiary pokazały że najdłuższy przewód ma opór 10,55 a najkrótszy 6,95 pozostałe pomiędzy tymi wynikami i nie wiem co mam dalej robić.
Dodam,że używałem opcji "szukaj" i nie znalazłem konkretnych odpowiedzi a jedynie kwalifikujące się do dziedziny "wróżenie z fusów"
Z góry dzięki

piroman
21-10-11, 16:44
Wg manuala przewód kwalifikuje się do wymiany jeżeli jego rezystancja wynosi powyżej 25 kOhm, także jeśli nie masz przebicia na przewodach to są one jak najbardziej sprawne

trycekfan
21-10-11, 20:16
Hmm, może i tak być:confused:
Jak mozna sprawdzić czy przewody maja przebicie, oczywiście poza sprawdzeniem po ciemku czy iskrzą lub własną ręką?