Zobacz pełną wersję : koszt lakieru. orientacyjnie +/-
Witam, orientujecie sie ile wynosi koszt zakupu lakieru do mojej hani, nie maluje gruntownie samochodu, "odswiezam" bo mam troche rys, wgniecen, reperturki, rdza itp. bo za robocizne, rozbiorke, szpachle chce koles 2000 ale lakier musze sam kupic
200,300, 500 zł ?
pozdro :speszony:[/scroll]
oj, ceny lakierów bardzo się wahają od 150pln do 400pln za litr
Taki już dobry lakier cza liczyć ok 230pln/l + bezbarwny+rozpuszczalnik
Myślę że na cały samochód to lekko ponad 500pln wyjdzie.
Około 17 zł setka bazy (prosty metalik/perła - inne udziwnienia odpowiednio więcej) + podkład (zalezy jaki, bardzo różne ceny) + bezbarwny 7-15 zł setka.
dzieki chlopaki !
a jedno bardzo wazne pytanie, wszystkie czarne cify 5g były robione w czarnej perle, czy czarna perła metalic, sory ze lakoiczne ptanie no ale sie nie znam ;)
pozdro
[ Dodano: Sob 05 Maj, 2007 ]
ziomki, pomocy :aloha:
ja tak tylko z ciekawosci pytam ...
a ile wlasciwie lakieru+podklady (w litrach) i co tam jeszcze potrzeba
zeby polozyc nowy lakierek na aero??
nie chce zmieniac bo mam black pirate'a ale pytam jakby mi przyszedl
kameleon do glowy :bicie:
pozdro :)
Grochu_666
10-05-07, 14:49
z tego co mi kumpel mowil to 3l bazy starcza :)
NatiSanelEG4
14-05-07, 14:11
ile masz elementów do zrobienia? farba to akurat najtańsza sprawa.... za full 5 setek zapłaciłam 120 zł... full czyli podkład, bezbarwny i lakier.
ty chcesz 'odświerzać' lakier po robieniu reparaturek i czyszczeniu z rdzy? :bicie: :aloha: :d no to za miesiąc będziesz miał to co masz teraz tylko będziesz lżejszy o kilka stów, buhahaa
żeby pozbyć się rdzy musisz zetrzeć lakier do gołej blachy, reparaturki też wymagają podkładu, wyrównania, bazy i klaru, więc nie ma innej opcji niż gruntowne malowanie całego auta (no poza komorą silnika, bagażnika itp)
tam gdzie rdza, to albo kupilem nowy element bo juz było tak skorodowane, no a w innych miejscach bedzie jechane do blachy, podkladzik i malowane.. moze zle sie wyrazilem z tym "odświeżaniem". Juz mam lakiernika co za 2000zł zrobi wszusyko jak powinno byc,usunie rdze, wyrówna szpachla co nieco, podkladzik no i lakier,mysle ze chyba nie jest to zbyt wysoka cena
wybij sobie szpachle z glowy... jesli chodzi o sprochniale elementy... po nastepnej zimie bedzie to samo!!!
no to przecież napisał że rudą wymienia na nowe elementy, szpachli jak najmniej, daje się ją tylko dla wyrównania powiechnii lakierowanej, żeby wypełnić głębsze rysy itp.
jak dla mnie wydać 2tys na taką robotę to majątek :) nie trzeba mieć strasznie dużych zdolności żeby przygotować auto do lakierowania, owszem samo lakierowanie to już dla profesjonalistów robota, ale samo jechanie papierem ściernym po aucie, wypełnianie ubytków itp to jest prosta robota :)
jak sam przygotuje autko do malowania to duzo mu nie spuszcza z ceny... ja jak sie pytalem o lakierowanie swojego 4g to mi podali cene a jak sie pytalem o poprawki blacharskie to tak samo... "przy okazji to zrobia"... inaczej sprawa wyglada z reperaturkami... u mnie w ldz 200 od strony (prog+nadkole bez lakierowania)... a samemu progow czy nadkoli nie wymienisz...
no szpachle daje tylko tam gdzie mam wgniotki itp ;) nie dam na rdze bo przeciez wyjdzie po pewnym czasie
mowicie ze 2 tys to duzo ?? za przygotowanie,wyrownanie i lakierowanie całego samochodu (koszt lakieru itp pokrywa lakiernik) to nie wiem, ale w poznaniu taniej tego załatwić nie moge :D
NatiSanelEG4
15-05-07, 18:01
2000 to mało... ja zapłaciłam 250 za element czyli 2500 zł... i to było tez raczej tanio... mam nadzieje że masz tego lakiernika pewnego, nie tak jak ja... niby znajomy znajomego a sie z nim po sądach bujam bo odpieprzył maniane na moim aucie:( miał mi wstawic reperaturkę a poprostu szpachl;i nawalił... myślal że z głupią dziewczynką ma doczynienia:)
cifek wawa
15-05-07, 18:15
2 tys to nie duzo....jesli ktos porzadnie to zrobi... uwazaj na partaczy bo bedziesz po sadach latal jak kolezanka powyzej...lepiej dolozyc i miec pewnosc....zapytaj tez o gwarancje na ta robote...pozdro
myślal że z głupią dziewczynką ma doczynienia:) :)
Racja... uwazam ze 2 tys to nieduzo... o ile ladnie bedzie zrobione... mi krzyczeli ok 3tys:P
robil juz kumplowi mazde, co wiecej ładnie zrobil
Znalazłem sklep gdzie litr lakieru kosztuje 120zł(zwykły), 170 metalic i 190zł perła
ja kupowalem 2l zielonej perly z palety toyoty i bodajrze 130zl za litr :)
a jedno bardzo wazne pytanie, wszystkie czarne cify 5g były robione w czarnej perle, czy czarna perła metalic, sory ze lakoiczne ptanie no ale sie nie znam
sam jestem ciekawy odpowiedzi :d
a jedno bardzo wazne pytanie, wszystkie czarne cify 5g były robione w czarnej perle, czy czarna perła metalic, sory ze lakoiczne ptanie no ale sie nie znam
sam jestem ciekawy odpowiedzi :d
metalic BRAK