Zobacz pełną wersję : Panewki B16A2
Witam! Cały kłopot zaczął się od tego że zaczęła mi stukać panewka (silnik B16A2) w mojej hance. No więc oddałem je w fachowe ręce i po rozebraniu okazało się, że juz ktoś przy nich grzebał wczesniej i dwie są jednego koloru a dwie są innego koloru. Po zdjęciu okazało się, że jedna jest mocno zebrana przy jednej z krawędzi. I tu pytanie, czy powodem tego jest krzywa korba?? Czy złe dopasowanie panewek, czy coś innego?? Proszę o pomoc
skolopendra
22-10-11, 18:48
prędzej złe dopasowanie
wymień panewki i może będzie po sprawie :)
wymień panewki i może będzie po sprawie
Tylko, że to nie jest takie proste wymienić panewki i po sprawie. To jest jednak koszt i to nie mały. Bo jeśli to korbowód to naprawa będzie kosztowała ok 2 tysi i wolał bym już to zrobić niż wymienić panewki i po kilku miesiącach robić to jeszcze raz... kolega, który to rozłożył, mówi że nie ma innej opcji niż krzywa korba :/
TheWitcher
28-10-11, 18:59
A mi się wydaje że jest więcej opcji.. Np taka że wał a nie korba jest już zebrany w tym miejscu gdzie nie ma zużycia panewki. czyli jeśli ktoś tam grzebał to wymienił panewkę a nie zmierzył ew. stoczył na wale nadywmiaru. i tam w miejscu stykania się powstają przeciążenia itp.
Jeszcze się zapytam czy zebranie tej panewki powstało na stronie wewnętrznej z jednej strony czyli tam gdzie jest wał czy z boku panewki od jej cienkiej strony?