Zobacz pełną wersję : TOKICO, a inne marki?
czesc koledzy, chodzi mi o amorki TOKICO, a dokładnie model HP czyli niebieskie, w usa są bardzo popularne, u nas niebardzo. Powiedzcie mi czy warto to kupić i jak to sie ma w porównaniu do niemieckich amorków np. koni albo bilstein?
a cena jest konkurencyjna?
cena jest baaardzo konkurencyjna :)
no to super napisales z ta cena :speszony:
nie no udało mi sie znalezc w dobrej cenie :D i teraz kombinuje czy kupic tokico, czy troche dolożyc i jakies koni albo bilstein??
tokico kosztuja okolo 360-460$ zalzy jaki model czyli miedzy 1000-1300 plus wysylka do nas niewiem ile ale troche wazy to moze wyjsc cena porownywalna z zakupem u nas koni
chodzi o tokico hp niebieskie, ja moge je miec duzo taniej niz cena ebajowa, ale powiedz mi czy to są amorki twarde, krótkie sportowe przystosowane pod niskie springi? coś w stylu koni żółtych?
skoro mozesz miec duzo taniej to moze napiszesz cene ??
i nie wiem czasem czy niebieskie nie sa zamiennikami seryjnych
700zł razem z wysyłką za komplet nowych amorków, *****iście tanio wg mnie, bo na ebay kosztują ok $300 + wysyłka
z tego co czytam w internecie to one są sportowe, są nawet sprzedawane w kitach razem ze springami -35mm, ale chce kupić coś naprawde dobrego i chciałbym coś sie o nich dowiedziec od kogos kto miał z tym do czynienia
to ja bym to bral w ciemno za taka kase
octane ma tokico amorki.kupowal razem ze springami, ktore teraz jezdza u mnie zreszta :)
bez gwarancji, bez serwisu.. tylko brac i jezdzic!
...dopoki cos sie nie wysra
jak coś sie wysra (co jest mało prawdopodobne) to kupie sobie drugi zestaw :D
tanio więc mozna brać
ja bym wolal bilsteina za 1200. gwarancja, serwis na miejscu, dowolna mozliwosc dopasowania pod wlasne wymagania. mysle, ze to warte doplacenia 500pln.
ja bym wolal bilsteina za 1200
ale tyle to b6 tak?
bo kiedys o b8 pytalem to kosztowalo 1500.
jak coś sie wysra (co jest mało prawdopodobne) to kupie sobie drugi zestaw :D
tanio więc mozna brać
i tak w nieskonczonosc
czyli cos sie wysra trzeba kupic drugi zestaw czyli juz jest koszt nowych bilsteinow u nas.
posluchaj lepiej markosa.
no słuchaj ale ja kupuje amorki tokico czyli dobre i wątpie zeby mi sie od razu zjebały
kiedys o b8 pytalem to kosztowalo 1500
faktycznie.. albo cena skoczyla, albo dostalem niechcacy z jakims wiekszym rabatem ;)
przy roznicy 700-1500 moze rzeczywiscie warto sie zastanowic, chociaz gwarancja i serwis to rzeczy, ktore nie maja swojej wartosci w pieniadzach...
Bilstein B8 Sprint do EG to koszta 333 PLN za 1 szt przedniego amora i 367 PLN za 1 szt tylnego amora. Czyli razem 1400 PLN. Cena wysoka, ale przy obniżeniu większym niż -40mm to raczej konieczność. Jednakże Tokico to nie jest zła firma i ma przedstawiciela w Polsce, a cena jest zachęcająca.
ale farmazonisz Markos! Wysra, sie wysra! moze jeszcze sie okaże że odrazu wysrane przyjdą!? Jakoś ludzie jeżdzą na gorszym i używanym stuffie i jakoś nic im sie nie wysrywa to niby nowe japońskie amory mają sie zaras wysrać?? zastanów sie czasem co piszesz!
Octane ma własnie takie i razem z krótkimi skunkami pracuje to naprawde świetnie, a jeszcze tylko wspomne ze on ma 17' a i własciowści sportowe jak i komfortowe bardzo ok!
wiec sie nie zastanawiaj tylko bieri!
bez gwarancji, bez serwisu.. tylko brac i jezdzic!
...dopoki cos sie nie wysra
ja za tą cenę ja bym brał nawet z ryzykiem, ze się wysra...
dobra cena za komplet nowych amorów firmowych...
a mozesz nam tez zalatwic ?:P
a bym wolal bilsteina za 1200
Czyli razem 1400 PLN. Cena wysoka
karfa jakbym wiedzial gdzie macie takich sprzedawcow to bym od reki wziol :)
zastanów sie czasem co piszesz!zastanowilem sie, a ty sie czasem zastanawiasz co piszesz? i mozesz mi wyjasnic co cie tak wlasciwie zdenerwowalo? bo nie bardzo rozumiem..
Octane ma własnie takie i razem z krótkimi skunkami pracuje to naprawde świetnie1. to, ze octane ma, nie znaczy, ze sa super. octane ma tez regulowane wachacze skunksa, ktore pekaja w miejscach docisku srubek regulacyjnych.
2. to, ze octane ma i ze dzialaja fajnie nie znaczy, ze nie ma nic co moze dzialac lepiej
3. to, ze octane ma i ze dzialaja fajnie nie znaczy tez, ze beda tak dzialac dluzszy czas
GET REAL!
a jeszcze tylko wspomne ze on ma 17' no to akurat nie wplywa zbawiennie na prowadzenie :lol:
dobra cena za komplet nowych amorów firmowychd2 tez jest firmowe. niektorym zdazylo sie juz popsuc. seriwsu brak, trzeba kupic nowe. ojoj. boli.
ps.
jesli te amortyzatory kosztuja 700pln w finale, juz z przesylka do polski, to nawet nie chce znac ich ceny w hurcie dla dilerow w stanach. 20$ za sztuke? :lol:
karfa jakbym wiedzial gdzie macie takich sprzedawcow to bym od reki wziol :)
Taki pewien sprzedawca z szarego miasta Łodzi przysłał mi takiego oto maila:
Witam!
- amortyzator przód Bilstein B8 Sprint B36-1603/4 - 333 zł/szt.
- amortyzator tył Bilstein B6 Sprint B46-1605 - 364 zł/szt.
wysyłka kurierem 22 zł
Nasza oferta obejmuje blisko 700.000 referencji nowych części z gwarancją, do niemal wszystkich aut w bardzo korzystnych cenach:
(...)
(tutaj pojawiła się jeszcze baaaardzo długa lista dostępnych części)
(...)
"DEXX" Konrad Kowalewski
ul. Wiślicka 7, 92-108 Łódź
dexx@dexx-auto.pl
Może się komuś przyda ;)
dobra cena za komplet nowych amorów firmowychd2 tez jest firmowe. niektorym zdazylo sie juz popsuc. seriwsu brak, trzeba kupic nowe. ojoj. boli.
ps.
jesli te amortyzatory kosztuja 700pln w finale, juz z przesylka do polski, to nawet nie chce znac ich ceny w hurcie dla dilerow w stanach. 20$ za sztuke? :lol:
wszystko mozna popsuc........
a cena nadal wydaje mi sie warta ryzyka....
ps.
hehe a co ty myslisz ze ja je kupuje od dilera? :D
jak ja bym wszystko kupował od dilerów to bym już dawno zbankrutował :D
po prostu szukam i szukam tak długo aż znajde coś dobrego w dobrej cenie, bo nie stać mnie żeby kupować np. zawias za kilka tysiecy z gwarancją.
No i naprawde nie chce mi sie wierzyc w to ze zawias mi sie szybko z*****, to są amorki z japonii a nie z biedronki :d
W tej chwili ogarniam temat i MOŻE uda mi się załatwić jeszcze dla kogoś tokico hp albo kyb gr-2.
- amortyzator przód Bilstein B8 Sprint B36-1603/4 - 333 zł/szt.
- amortyzator tył Bilstein B6 Sprint B46-1605 - 364 zł/szt.
w sumie teraz to po ptakach bo kupilem uzywki ale troche dziwi mnie fakt ze b8 tansze od b6.ale dzieki za info :)
a cena nadal wydaje mi sie warta ryzyka....
no wlasnie ryzyka...
ja sie jzu nauczylem ze nie warto czasami ryzykowac.ja wole doplacic i miec spokojna glowe niz sie potem ewentualnie bujac i wk...iac.
to są amorki z japonii a nie z biedronkimaja tam tez troche inne drogi. o dziurawej polsce nikt nawet nie myslal przy ich produkcji.
nie przypadkiem polecam ci bilsteina.... w pewnym momencie mozliwosc regulacji, czy serwis moga okazac sie zbawienne... rob jak uwazasz.
wszystko mozna popsucwidzisz roznice miedzy "popsuc" a "popsulo sie"?
ja sie jzu nauczylem ze nie warto czasami ryzykowac.ja wole doplacic i miec spokojna glowe niz sie potem ewentualnie bujac i wk...iac :hinczyk:
nie przypadkiem polecam ci bilsteina....
Wzialbym jednak Bilsteina tak jak Markos mowi. Ja u siebie mam Koni bo bylo dostepne od reki gdybym mogl poczekac to bym czekal na B8.. niestety podobno B6 do mnie nie ma.
to są amorki z japonii a nie z biedronkimaja tam tez troche inne drogi. o dziurawej polsce nikt nawet nie myslal przy ich produkcji.
nie przypadkiem polecam ci bilsteina.... w pewnym momencie mozliwosc regulacji, czy serwis moga okazac sie zbawienne... rob jak uwazasz.
wszystko mozna popsucwidzisz roznice miedzy "popsuc" a "popsulo sie"?
widze dokładnie.... każdy jednak nazywa jak chce... (sa ludzie którym wszystko zawsze "samo sie psuje..." )
a Ty widzisz róznice w cenie kompletu bilsteina vs tokico?
1300 vs 700 godne jest chyba zastanowienia.... ???????????
Fakt, ze serwisu nie ma ale jak sam pisałes nawet renomowane d2 nie ma a ludzie kupuja bo uwazaja ze dobre... I tez ponosza jakies ryzyko... Tak samo moze byc z bilsteinem - serwis jest ale nie znaczy to, ze reklamacja bedzie uznana (wiemy wszyscy jak trudno czasem dojsc swoich praw w tym temacie)
Cały problem sie rozbija o kwote jaka ktos dysponuje... I gdyby była większa kasa to kazdy wybrałby lepszy produkt.
Sam osobiscie mam koni 1130 i jestm megazadowolony ale koszt tego nie jest porównywalny z tokico.
ze reklamacja bedzie uznana (wiemy wszyscy jak trudno czasem dojsc swoich praw w tym temacie)
ale przewaga bilsteina jest taka ze mozna go za nieduze pieniadze "na miejscu" zregenerowac.dlatego ja obstaje przy b8 mimo ze to troche wieksza kasa.
poza tym te tokico to sa zamienniki serii wiec na krotkich springach raczej dlugo nie pozyja.
sa ludzie którym wszystko zawsze "samo sie psuje..." ten czlowiek nalezy do tych, ktorym nic sie samo nie zepsulo.
jak sam pisałes nawet renomowane d2 nie ma a ludzie kupuja bo uwazaja ze dobrenigdzie w stosunku do d2 nie uzylem slowa "renomowane". serwisu nie ma i nigdy nie bedzie, a czekac 2 miesiace na nowy wklad? dzieki, wezme bile.
a Ty widzisz róznice w cenie kompletu bilsteina vs tokico?oczywiscie, nie osleplem nagle
1300 vs 700 godne jest chyba zastanowienia.... ????????? wedlug mnie nie, ale co kto woli
serwis jest ale nie znaczy to, ze reklamacja bedzie uznana wole takie ryzyko i rownolegle mozliwosc calkowitej regeneracji amortyzatorow za 150-200pln sztuka...
mam koni 1130 i jestm megazadowolony ale koszt tego nie jest porównywalny z tokicodzialanie i trwalosc pewnie tez nie.
ps.
koniego tez bym nie kupil, bo za duzo popsutych widzialem, a serwis dziala na zasadzie "wymienimy, albo i nie wymienimy, no bo naprawic to przeciez nie mamy jak" :lol: przynajmniej tak to w tomsonie wyglada.
sa ludzie którym wszystko zawsze "samo sie psuje..." ten czlowiek nalezy do tych, ktorym nic sie samo nie zepsulo.
jak sam pisałes nawet renomowane d2 nie ma a ludzie kupuja bo uwazaja ze dobrenigdzie w stosunku do d2 nie uzylem slowa "renomowane". serwisu nie ma i nigdy nie bedzie, a czekac 2 miesiace na nowy wklad? dzieki, wezme bile.
a Ty widzisz róznice w cenie kompletu bilsteina vs tokico?oczywiscie, nie osleplem nagle
1300 vs 700 godne jest chyba zastanowienia.... ????????? wedlug mnie nie, ale co kto woli
serwis jest ale nie znaczy to, ze reklamacja bedzie uznana wole takie ryzyko i rownolegle mozliwosc calkowitej regeneracji amortyzatorow za 150-200pln sztuka...
mam koni 1130 i jestm megazadowolony ale koszt tego nie jest porównywalny z tokicodzialanie i trwalosc pewnie tez nie.
ps.
koniego tez bym nie kupil, bo za duzo popsutych widzialem, a serwis dziala na zasadzie "wymienimy, albo i nie wymienimy, no bo naprawic to przeciez nie mamy jak" :lol: przynajmniej tak to w tomsonie wyglada.
Po pierwsze; nikt nie pyta co bys kupił... - temat jest Tokico vs inne marki
Po drugie: Ty wolisz bilsteina a to subiektywne zdanie a nie jakis konkretny wymiernik...
Po trzecie: czytajac co piszesz stwierdzam
masz racje we wszystkim
oraz monopol na racje
Wiec po przeczytaniu tego wszystkiego nie bede kontynuował wątka ze swojej strony bo zaczyna robic podobny temat do tych kilku poprzednich, w których prezentowałes swoje jedynie słuszne argumenty w swój bardzo specyficzny sposób...
z mojej strony the end
bierz te tokico, zwłaszcza za taka kase, sam podobnie zapłaciłem i jestem baaardzo zadowolony. Mozna wyda c 2 czy 3 razy tyle i miec cos troche lepszego ale tak mozna w nieskonczonosc bo w takiej kwocie nic lepszego nie kupisz i juz. Dodam ze nawet przy obnizeniu -63mm i 17 kolach jest "komfortowo"
nikt nie pyta co bys kupił... - temat jest Tokico vs inne marki no to przeciez okreslam stosunek tokico vs. inne marki. tokico sux, bilstein gut, koni posrodku. orajt? to chciales przeczytac, tylko w pigulce, bez tych wczesniejszych wywodow "dlaczego tak, a nie inaczej"?
Ty wolisz bilsteina a to subiektywne zdanie a nie jakis konkretny wymiernikjaki konkretny wymiernik poza gwarancja, serwisem i renoma marki bilstein chcialbys tu zobaczyc? wyniki testow tlumienia tokico i bilsteina po 3 latach jazdy?
masz racje we wszystkim
oraz monopol na racje no to juz jest megabullshit. stwierdzam tylko gole fakty: ze tokico nie ma gwarancji, ze nie ma serwisu, ze kosztujac polowe mniej niz bilstein nie moze dzialac tak samo, ze po 2 latach pewnie trzeba je bedzie wymienic na nowe, ze nie mozna ich regulowac itd itp. to nie jest zaden monopol na racje, to sa FAKTY, nie jakies moje wsiubzdziu wymyslone duperele.
dodam jeszcze, ze jezdzilem na renomowanym d2. dzialalo *****iscie, na prawde bylem pod ogromnym wrazeniem, bo mimo porazajacej wrecz twardosci swietnie tlumilo. polecilbym w ciemno, gdyby nie to, ze w innym samochodzie sie sypnelo. tak samo koni. jezdzilem kilkoma samochodami na roznych zestawach koniego i przyznam, ze dzialaly dobrze, dopoki nagle po prostu nie przestawaly dzialac. ot tak, w ciagu tygodnia od zakupu. dlatego wlasnie calkiem swiadomie pisze, zeby kupic bilsteina, bo o takich wpadkach jak wyzej jeszcze nie slyszalem.
w naszych warunkach drogowych predzej czy pozniej wszystko traci swoje wlasciwosci tlumiace i nie ma sie co oszukiwac, ze jest inaczej.
pytanie: czy bedzie jakakolwiek mozliwosc, zeby je wrocic?
odpowiedz: w bilsteinie tak.
hehe !markos twoje posty zaczynają mnie coraz bardziej bawić, nie miałeś do czynienia z tokico więc na jakiej podstawie stwierdzasz ze mogą byc gorsze od bilsteina? dlatego że JA mogę je mieć za połowę ceny bila? oświece cię i powiem ze w USA tokico kosztuje prawie tyle samo co bilstein, więc nie sugeruj się tym za ile ja moge je mieć, bo ja kupuje to od osoby prywatnej a nie od dilera, a to skąd ta osoba bierze towar to juz nieistotne.
A słuchaj tu- Mogę mieć Bilstein BTS (Bilstein Tuned Suspension), to jest taki kit który składa się z amorków bilstein B8 i dedykowanych springów bilstein (wyprodukowane przez eibach dla bila pod konkretny model samochodu i amor). Nówka za $550, tanio co?
To co powiesz mi ze ten kit jest do dupy bo jest tani?
Więc nie oceniaj jakości produktu po cenie, wiem że bilstein jest bardzo dobry, no ale nie możesz z góry zakładać ze wszystko inne to gówno, tym bardziej ze nie miales do czynienia z tokico.
w naszych warunkach drogowych predzej czy pozniej wszystko traci swoje wlasciwosci tlumiace i nie ma sie co oszukiwac, ze jest inaczej.
pytanie: czy bedzie jakakolwiek mozliwosc, zeby je wrocic?
odpowiedz: w bilsteinie tak.
i wg mnie jest to najwiekszy argument.bilsteina kupujesz raz pewnie do konca samochodu.
jeszcze nie przyzwycziles sie do tego ze markos_zawsze_ma_racje? i przedstawia te racje w niemozliwie agresywny sposob?
nie zalozylem, ze to gowno. zalozylem tylko, ze bilstein ma serwis i gwarancje, jest regenrowalny, a do tego mozna go sobie poustawiac pod wlasny tylek. kupuj co tam chcesz, jak dla mnie mozesz wziac nawet gwint tein'a. pamietaj tylko, ze zeby zrealizowac jakiekolwiek naprawy gwarancyjne bedziesz to musial wyslac do stanow. jesli chce ci sie w to bawic - droga wolna, oszczedzaj.
ja miedzy bilsteinem, a wspomnianymi tokico widze w stanach najmniej 150$ roznicy w cenach detalicznych, ale jesli mowisz, ze kosztuja tyle samo, to pewnie tak wlasnie jest... 550-600$ to normalna cena zestawu bts. nie wiem jak w stanach, ale w w europie sprezyny dla bilsteina dostarcza h&r.
niemozliwie agresywny sposob?rozumiesz w ogole znaczenie slowa agresja ??
odnawiam temat chce kupić do swojej hondy nowe amory na przod czy te są coś warte mam sportowe sprężynki
http://www.allegro.pl/item199533800_honda_civic_amortyzatory_sportowe_pr zednie.html
proszę o porady
http://www.allegro.pl/item199519292_civic_sportowe_amortyzatory_zawiesze nie_tokico_hp.html
cos takiego znalazlem.... ciekawe
no napewno domyslasz sie ze to ja sprzedaje te amorki :D
pozdro
nic nie sugeruje, nic sie nie domyslam, ale skoro już się przyznałeś to powiedz tylko dlaczego? jednak Bilstein? :afro:
niee :D udało mi sie zalatwic kompletne zawieszenie w dobrej cenie, wiec pomyslalem ze te amorki sprzedam ;)
niee :D udało mi sie zalatwic kompletne zawieszenie w dobrej cenie, wiec pomyslalem ze te amorki sprzedam ;)
To jeszcze sie podziel jaka zawieche w koncu zamontowales i jakie wrazenia tzn. mozliwosc regulacji, trzymanie, komfort, bo mysle, ze nie tylko ja jestem ciekaw na czym stanelo :aloha: i czy wygrala niemiecka czy japonska technologia ;)
To jeszcze sie podziel jaka zawieche w koncu zamontowales i jakie wrazenia tzn. mozliwosc regulacji, trzymanie, komfort, bo mysle, ze nie tylko ja jestem ciekaw na czym stanelo :aloha: i czy wygrala niemiecka czy japonska technologia ;)
kupiłem niemiecki gwint, szczegóły wkrótce jak zamontuje :d