PDA

Zobacz pełną wersję : Dystanse do felg.Czy wpływają na żywotność zawieszenia?Czy zmienią geometrię kół?

tronik1
19-10-11, 19:10
Witam. Zastanawiam się nad kupieniem dystansów tj. http://moto.allegro.pl/dystanse-sparco-honda-civic-4-x-100-mm-20-mm-i1872952759.html
Czy myślicie że zastosowanie dystansów powoduje, że w większym stopniu zużywają się wszystkie wahacze, końcówki, sworznie w zawieszeniu?? W końcu im większa średnica tym niby większe wysilenia. Ale jak ma się to do zawieszenia ?? Proszę o podpowiedzi.

Mam jeszcze drugie pytanie. Czy u Was też jest tak że z lewej strony z przodu felga jest prawie że na równi z nadkolem natomiast prawej stronie brakuje właśnie tych ok 2cm żeby ładnie siedziała prawie na równi z nadkolem ? Z tyłu każde koło tak samo schowane jest w nadkolu.
Proszę o odpowiedzi :)

Pozdrawiam.

ps. czy mogę zrobić w ten sposób, że z prawej strony dam dystans a z lewej zostawię tak jak jest? Czy zmieni mi się do tego zbieżność czy geometria kół?

jasiu0997
19-10-11, 19:44
Honde pewnie miała strzała jedz na geometrie i wgl nie lookną co i jak
napewno nie możesz dać z jednej strony dystansu.

tronik1
19-10-11, 19:54
Geometria jest w porządku. Tak samo zbieżność. Nie było żadnego kłopotu od czasu jak ją mam tj. 2009r :) ogumienie zużywa się jak najbardziej prawidłowo, nie ściąga na żadną stronę, samochód zostawia dwa równe ślady.

Fidox
19-10-11, 19:59
może półośka jest za długa z jednej strony?

Budziniak
19-10-11, 20:05
Kamilku zastanów się jak jest zbudowane zawieszenie w Hondzie i odpowiedz sam na Swoje pytanie :)

samochód zostawia dwa równe ślady. to jak dołożysz dystans to ten prawy ślad będzie troszkę szerszy. Musisz do tego przywyknąć że nasz samochody są krzywe.

tronik1
19-10-11, 21:00
Czyli macie tak samo w swoich wozidełkach ?

MikeFoto
20-10-11, 20:35

Jakby zawieszenie składało się z samych polosiek byłbym w stanie w to uwierzyć.....

:)

Send from Samsung Galaxy S2

tronik1
21-10-11, 19:53
Koledzy napiszcie jak to jest u Was po prostu ;p

melvin
21-10-11, 19:59
A zmieniałeś felgi? Może ktoś Ci sprzedał jedną z innym et?

tronik1
22-10-11, 15:24
Wszystkie felgi są jednakowe. Wychodzi na to że coś musiało być kombinowane. Ważne że geometria i wszystko jest w porządku. A jeżdżę już 2lata. Pozostaje tylko kwestia tego czy mogę z jednej strony dać dystans do koła? Jeden ślad może być szerszy zgadza się ale to naturalne bo przód jest bardziej rozstawiony niż tył. Ale czy nie wpłynie to w jakiś sposób na zawieszenie, geometrię itd. ?