Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chyba za duże spalnie .............?

mirek_poznań
01-05-07, 20:09
Witam
Moja civikła ostatnio za dużo pali ...( rocznik 92, silnik d15b2,sedan)..Przykładowo tankowałem 2 razy na tej samej stacji za kwotę 50zł, i 2 razy na innej za tą samą kwotę.( działo się to w przeciągu 2 tygodni). Paliwa mniej więcej było 11.litrów..z małym przecinkiem i na tej ilości przejechałem około 150km po mieście .....!!W między czasie po sezonie zimowym przeszedłem z kół 13 cali na 15 cali ( tylko, dlatego że sa w Poznaniu ulice z garbami zwalniającymi, przez które nawet jadąc bardzo wolno tarłem podwoziem).Zmieniłem już również filtr powietrza i świece...Ale to i tak nie dało odczuwalnego efektu mniejszego spalania... Jak sądzicie, co może być przyczyna takiej kolei rzeczy........?
A zapomniałem dopisać kiedyś robiłem test ile przejdę na jednym pełnym zbiorniku (42 l).Trasa była następująca: Poznań-Elbląg (ok 370 km)i Elbląg-poznań....W bagażniku miałem rezerwę 5 litrów w karnistrze. Samochód stanął mi całkowicie dopiero 5 kilometrów od poznania...Nieźle, co...

skolopendra
01-05-07, 20:43
a sondę szanowny pan kiedy ostatnio wymieniał......................................
.....................pewnie nigdy :d

tehCleaner
01-05-07, 21:59
przynajmniej w d15b2 uszkodzenie sądy lub niepoprawna jej praca objawia sie zapaleniem kontrolki check na desce rozdzielczej:)

hmm mój d15b2 w trasie zejdzie grubo ponizej 7 a w miescie około 7,5-8L
pozdro.

Respev
01-05-07, 22:13
Zaraz dyskusja znowu zejdzie do poziomu komu i ile pali...

lakazs
02-05-07, 00:20
...Trasa była następująca: Poznań-Elbląg (ok 370 km)i Elbląg-poznań....W bagażniku miałem rezerwę 5 litrów w karnistrze. Samochód stanął mi całkowicie dopiero 5 kilometrów od poznania...Nieźle, co...

Ja też się pochwae. 30zł = 170 km

Gaz rądzi :aloha:

-=MARIO=-
02-05-07, 00:42
nie czaje

pali mu 7,3 po miescie, to duzo? :zamkniety temat:

sajmon1100
02-05-07, 00:57
przynajmniej w d15b2 uszkodzenie sądy lub niepoprawna jej praca objawia sie zapaleniem kontrolki check na desce rozdzielczej:)

pozdro.
nie zawsze.....

mirek_poznań
10-05-07, 19:55
właśnie dzisiaj zamontowałęm nową sondę lambda ,zobaczymy ile teraz ;) :d spali.......?

UkiNH
10-05-07, 20:14
ale zrobiłeś reset kompa po zamontowaniu?:>

k_mechowicki
14-05-07, 18:01
mi d15b2 pali 10 - 11l/100 km i tak chyba musi byc. jak ktos bedzie jeździł jak moja stara to moze mu bedzie palic 6l. ja jakos tego nie widze.
rada .
kup sobie lupo 3L lub audi a2 a moze rower lub rolki :bicie:

oldee
14-05-07, 18:19

a jest to wymagane?

raMMzes
14-05-07, 19:24

a jest to wymagane?

Wymagane - nie, ale nie zaszkodzi :)

Wally
15-05-07, 08:21
Nie kumam tego tematu - koles pisze ze na 11L wachy przejechal po miescie 150km... Kolega -=MARIO=- slusznie zauwaza, ze 11/150 to ~7,3L/100km w miescie...

Ale o co chodzi - ze co - to jest za duzo czy moze za malo?? A nastepnie wlasciciel "chlejacego" civa kupuje sonde lambda i temat umiera bo nie wiadomo co dalej. Ludzie, jak chcecie czerpac z archiwum jakies wnioski i wiedze to napiszcie cos wiecej - czy wymiana pomogla (w czym miala tutaj pomoc to juz nie wiem) czy tez nie...

Respev
15-05-07, 10:43
Nie kumam tego tematu
Muszę przyznać, że ja również.

Ale o co chodzi - ze co - to jest za duzo czy moze za malo??
Wyraźnie jest napisane "chyba za duże spalnie .............?" :d mirek_poznań, jakiego ty sie spodziewałeś spalania w mieście? 3l/100km?

radziow124
21-01-14, 20:08
Moja honda paliła mi około 12 / 100 , wymieniłem sonde , płyny ustrojowe , kable , filtry i dalej paliła mi około 12 litrów . w końcu wymieniłem rozrząd i zobaczyłem że gosć co go zakładał pomylił sie o 1 ząbek w ustawianiu . Teraz po wymianie pali mi 6.5 l /100 przy 140 km/h . Może masz własnie taki sam problem jak ja miałem :)

Jookoozzz
21-01-14, 20:13
Moja honda paliła mi około 12 / 100 , wymieniłem sonde , płyny ustrojowe , kable , filtry i dalej paliła mi około 12 litrów . w końcu wymieniłem rozrząd i zobaczyłem że gosć co go zakładał pomylił sie o 1 ząbek w ustawianiu . Teraz po wymianie pali mi 6.5 l /100 przy 140 km/h . Może masz własnie taki sam problem jak ja miałem :)

zazdroszcze...mi pali 9litrow przy jezdzie ponad 7tys obr, jak by palilo przy spokojnej, nie mam pojecia i chyba tego nie bede wiedzial :D

redcode
21-01-14, 20:25
Witam
Moja civikła ostatnio za dużo pali ...( rocznik 92, silnik d15b2,sedan)..Przykładowo tankowałem 2 razy na tej samej stacji za kwotę 50zł, i 2 razy na innej za tą samą kwotę.( działo się to w przeciągu 2 tygodni). Paliwa mniej więcej było 11.litrów..z małym przecinkiem i na tej ilości przejechałem około 150km po mieście .....!!W między czasie po sezonie zimowym przeszedłem z kół 13 cali na 15 cali ( tylko, dlatego że sa w Poznaniu ulice z garbami zwalniającymi, przez które nawet jadąc bardzo wolno tarłem podwoziem).Zmieniłem już również filtr powietrza i świece...Ale to i tak nie dało odczuwalnego efektu mniejszego spalania... Jak sądzicie, co może być przyczyna takiej kolei rzeczy........?
A zapomniałem dopisać kiedyś robiłem test ile przejdę na jednym pełnym zbiorniku (42 l).Trasa była następująca: Poznań-Elbląg (ok 370 km)i Elbląg-poznań....W bagażniku miałem rezerwę 5 litrów w karnistrze. Samochód stanął mi całkowicie dopiero 5 kilometrów od poznania...Nieźle, co...

Jaki rozmiar mają nowe opony do tych kół, a jaki był poprzednich. Możliwe, że są większe - czyli kiedy licznik kilometrów pokazuje, że przejechałeś 100km w rzeczywistości przejeżdżasz np 110 km - czyli auto pali tyle paliwa ile by spaliło przejeżdżając 110 km na poprzednich kołach.

Druga rzecz. Jeśli zestaw większych kół jest cięższy, a najpewniej jest - to jest też źródłem większych strat z tytułu większego momentu bezwładności.
Dodatkowo jeśli opony są szersze niż poprzednio, to mamy kolejne źródło strat energii - czyli tarcie.

Najważniejsze:
Żeby zbadać zużycie paliwa domowymi metodami, trzeba go nalać pod korek. przejechać przynajmniej 150 km, znów zalać pod korek. Podzielić ilość wlanych litrów przez liczbę przejechanych kilometrów i znane staje się zużycie paliwa.

Częste tankowanie małych ilości paliwa powoduje zbieranie się wilgoci w baku. Lepiej jest tankować rzadko i pod korek - wtedy wilgoci z powietrza w baku jest bardzo mało - bo po zatankowaniu jest pełny (dostępne miejsce wypełnia benzyna).

edycja: nie spostrzegłem że to był odkop tysiąclecia