Zobacz pełną wersję : brak środkowego tłumika vs jaki efekt
Jakie konsekwencje moze miec wywalenie środkowego tlumika?
Zakladamy taką konfiguracje: kolektor 4-2-1, sportowy katalizator, końcowy tłumik przelotowy (orurowanie 50mm).
Wiadomo ze bedzie głosniej, ale co z osiągami? :>
to ja też sie dołacze do pytani bo mnie to męczy.
silnik B16
kolektor 4-1, wydech 2,5", bez środkowego końcowy mugen twin loop? czy mzoe lepiej cos w srodku zalozyc i nie pytam o głośnosc tylko o efekty moze ktos tak jezdz bez srodka i mierzyl co nie co?
moze zalozyc cos w srodek, bo b.szybko sie wypali koncowy...
Nic poza chałasem Ci to nie da. Pamietaj, że masz N/A, a nie Turbo.
moze zalozyc cos w srodek, bo b.szybko sie wypali koncowy...
dokładnie, sam dziś srodkowy wywalilem bo sie przepalil i myslalem ze bedzie gitara ale cale drgania ida na koncowy i sie szybko wywali... wiec trzeba wstawic srodek.
no dobra to teraz wracamy do punktu w ktorym jest Furious jak zaklada sportowego kata/test pipe resonator to czy do tego jeszcze dodatkowo dawac srodkowy czy juz starczy?
JA kiedys opisywalem ze jezdze bez srodkowego bo mi jeszcze MG niezrobil o porocz tego ze byl halas i na dlugie trasy sie nienadawal to nic iedalo ostatnio zalozylem juz srodek i tak samo ciagnie tylko ze ja niemam kolektore :D
a ja sie troche podepne, jak sadzicie bedzie wygladala sprawa glosnosci przy wywaleniu seryjnego kolektora z katem i zalozeniu sport kolektora i sport kata?
a ja sie troche podepne, jak sadzicie bedzie wygladala sprawa glosnosci przy wywaleniu seryjnego kolektora z katem i zalozeniu sport kolektora i sport kata?
głośność podobna
ok, ale pytanie czy:
osiagi z środkowym tłumikiem = osiądi bez środka ?
wiedzac juz ze bedzie glosno i koncowy szybko sie wypali...
izzy_rajder
20-05-05, 10:04
jak ja robilem swoj wydech, to mi spece powiedzieli (TomaR i Eltec) ze srodkowy nie ma wplywu na osiagi tylko na halas. Wiec zrobilem ze srodkowym. Powiem krótko: nie żałuje.
no ale jak sie ma sportowy kat do srodkowego czy jedno zastepuje drugie czy moze wszystkio razem bedzie dobrze :d
izzy_rajder
20-05-05, 12:23
nie wiem, ja mam bez kata...
no dobra to teraz wracamy do punktu w ktorym jest Furious jak zaklada sportowego kata/test pipe resonator to czy do tego jeszcze dodatkowo dawac srodkowy czy juz starczy?
Starczy.
ja mam srodkowy z MG, jest krotszy i mniejszy, troszke bardziej poburkuje ale jestem zadowolony, w osiagach nic nie dalo sie odcuc na hamowni tez nic nie pokazalo.
ja rowniez sie informowalem i srodkowy przelotowy tlumik nie wplywa na spadek mocy ale korzystnie wplywa na spadek halasu...sprawdzone u mnie
Ale wydech musi miec jakies swoje cisnienie, czy tam podcisnienie. Nie mozna zrobic 2.5" do 1.6.... Troche chyba za duzo... Wedlug mnie spadnie moc... Chyba ze to sprawdzone przez kitajcow i tak robia, ale to wtedy trzeba zrobic wszystko tak samo, czyli jak maja kata i srodkowy to zrobic tak samo. Tak mi sie wydaje.
Furious - ja bym wywalil tego kata, i wstawil srodkowy i koncowy.
A ten środkowy to robić komorowy czy dłuższy (żeby był cicho), ale przelot - jeśli oczywiście ostatni to przelot i kat jest sportowy?
ja bym stawial na komorowy