Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontrolka rezerwy - chętni

ADI-mistrzu
14-10-11, 19:15
Witam,
Z tego co się orientuję (jeśli się mylę to przepraszam) to honda Civic 5gen nie posiada kontrolki rezerwy.
Z tego powody chciał bym zadać pytanie czy ktoś był by chętny na nie?

W niedługim czasie mam zamiar wyprodukować serię kontrolek rezerw (poprzednia seria w ilości 30szt już się rozeszła), działają jak każda kontrolka, zapala się przy określonej ilości paliwa w baku.
Będą posiadały potencjometr do regulacji poziomy kiedy ma się włączyć, wymiarów będzie 32x21mm, koszt to około 30zł + koszt wysyłki.

Jeśli posiadacie jakieś pytania to zadawajcie je śmiało.

Pozdrawiam

reaktor
14-10-11, 20:19
ja posiadam pytanie

po chu* ?

Major8
14-10-11, 20:24
po chu* ?
Hahah ale dis poleciał ;]

Co do kontrolki to ja się strasznie cieszę że nawet 6 gen nie został w takie ustrojstwo wyposażony. Nienawidzę jak mi się żyd świeci ! I chyba większość tego nie lubi ;]

Feniks333
14-10-11, 20:45
A Ja tam się cieszę że mam takie ustrojstwo u Siebie. Bo u mnie zasada jest prosta: Żyd się zapala lejemy paliwo i nie jeździmy na rezerwie.
Ale wiadomo każdy ma swoje zdanie.

spychu
14-10-11, 21:00
A Ja tam się cieszę że mam takie ustrojstwo u Siebie. Bo u mnie zasada jest prosta: Żyd się zapala lejemy paliwo i nie jeździmy na rezerwie.
Ale wiadomo każdy ma swoje zdanie.
To kiepska zasada, bo np. moja brzmi, ze lejemy paliwo w momencie dobijania do rezerwy ale zanim jeszcze sie pojawi :)

Grzesiek_Devil_
14-10-11, 21:33
to tylko d16z6 eg5 ma rezerwe ? znaczy kontrolske :D

vnv_nation
14-10-11, 21:35
No wlasnie, to samo mialem spytac.. po co? Kazdy ma wskaznik poziomu paliwa centralnie przed soba i chcac nie chcac po prostu go widzi na biezaco. Mnie osobiscie wkurza ta kontrolka i chetnie bym ja wywalil ale nie chce mi sie deski rozbierac i kombinowac..

DANIELLOs
14-10-11, 21:51
Ale czy takiej kontrolki ewentualnie nie można zrobic samemu? Chyba gdzieś widziałem poradnik jak takie coś wykonac. Trzeba miec jakiś wolny pin w kości pływaka i w liczniku. Może się mylę,...

kenny
14-10-11, 22:19
W 5 genie na pewno ma EG6 i EG5. Nie wiem jak coupeta.

BTW, a nie można tankować zawsze do pełna? Przecież i tak się wyjeździ tą kasę i tak, a przynajmniej się czasu na tankowania tak nie traci. Mnie to civic wkurzał z bakiem na 45l. Dali by 60 l i by był spokój na dłuższy czas.

Saiti
15-10-11, 02:18
a się strasznie cieszę że nawet 6 gen nie został w takie ustrojstwo wyposażony

Muszę Cię zasmucić - chyba każda wersja silnikowa posiada, niestety ;(

markotny
15-10-11, 03:01
Muszę Cię zasmucić - chyba każda wersja silnikowa posiada, niestety ;(

Z tego co ja sie orientuje w 6genie to w d14a3/a4 nie ma "żydka"

kjmuszek
15-10-11, 03:31
To złe informacje masz :) Nawet te moje marne D14A3 ma "żydka". Znam kilka osób które też mają 6geny i w każdym jest... jednym słowem nie widziałem jeszcze tej generacji bez tej kontrolki.

spychu
15-10-11, 09:55
To złe informacje masz :) Nawet te moje marne D14A3 ma "żydka". Znam kilka osób które też mają 6geny i w każdym jest... jednym słowem nie widziałem jeszcze tej generacji bez tej kontrolki.
To widocznie bardzo mało tych aut widziałeś :)

Moje EJ9 jak i praktycznie każdy przedlift nie mają kontrolki rezerwy :)

kjmuszek
15-10-11, 10:03
No nie tak mało. Kumpel ma przedlifta z 96r , drugi 97r i mają "rezerwę". Ja sam mam przedlifta i mogę Ci wysłać fotkę zegarów.

spychu
15-10-11, 10:26
Ale po co mi fota ? :)

Napisałeś do markotnego, że ma złe informacje bo kontrolka jest a ja Ci odpowiadam, że widocznie mało tych aut widziałeś bo zdecydowana większość tej kontrolki nie posiada i tyle :)

Nie napisałem, że jej nie ma każde jedno tylko zdecydowana większość, trzy przykłady które podałeś widocznie należą do mniejszości :)

uczak
15-10-11, 11:02
http://www.civic5g.yoyo.pl/silnik.php?art=rezerwa ;]

kjmuszek
15-10-11, 11:56
No być może spychu i masz rację :) To mnie zdziwiłeś , bo ja myślałem z kolei że wszystkie mają :)

Saiti
15-10-11, 13:51
Ja też ;) Znam dwa przedlifty d14a3 i oba mają, mój ej6 `96 też ma, mam sąsiada co ma ek3 przedlift - również ma ;)

Feniks333
15-10-11, 22:08
To kiepska zasada, bo np. moja brzmi, ze lejemy paliwo w momencie dobijania do rezerwy ale zanim jeszcze sie pojawi :)

Prawie na jedno wychodzi bo zanim wejdzie rezerwa na stałe to kontrolka sobie tylko od czasu do czasu mrygnie i to jest dla mnie sygnał że jedziemy na stację. Ale wiadomo każdy ma swoją zasadę i swojej się trzyma.
Ale swoją drogą przydałby się większy bak, Ja na przykład sporo jeżdżę i jakby był większy to by się rzadziej na stację podjeżdżało. Pytanie tylko czy konstrukcyjnie było możliwe wstawienie tam większego baku.

A co do tego czy kontrolka jest czy jej nie ma, to wydaje mi się że nie ma na to reguły. Widziałem już kilka civiców V i VI przed i po lifcie z takimi samymi silnikami i jedne miały kontrolkę a inne nie.

vnv_nation
15-10-11, 22:48
Prawie na jedno wychodzi bo zanim wejdzie rezerwa na stałe to kontrolka sobie tylko od czasu do czasu mrygnie i to jest dla mnie sygnał że jedziemy na stację

A jak nic ci po oczach zoltym swiatlem nie napierdziela to na wskazowke od paliwa nie patrzysz nigdy i jestes w stanie zapomniec ze masz na stacje pojechac? Ludzie nie przesadzajdzie z ta kontrolka :) totalnie zbedny gadzet jak dla mnie.

Ale swoją drogą przydałby się większy bak, Ja na przykład sporo jeżdżę i jakby był większy to by się rzadziej na stację podjeżdżało.

Hehe.. ile przejedziesz na swoim baku? Pewnie z 500-600km spokojnie, to tak malo nie jest wiec nie przesadzaj :) jakbys 100km wiecej na baku zrobil to by az taka duza roznice zrobilo? Watpie :)

jawor735
15-10-11, 22:55
Moj D14A3 nie zostal w to wyposazony ;]

kjmuszek
15-10-11, 23:45
Ma kontrolkę czy nie ma bez znaczenia. Mi osobiście ona nie przeszkadza, raczej u mnie nawet nie zdąży mrugnąć. Prawda jest taka że w naszych cifach wskaźniki i kontrolka i tak są mało precyzyjne :) Ja jak widzę że zbliża się już do czerwonej kreski to pędzę na stację, wolę uniknąć wciągnięcia syfu z dołu, tym bardziej że nie jest to już nowy samochód. A nawet ta kontrolka zamiast się świecić to przez kilkanaście km mruga co chwilę. Jednym słowem nawet jak ktoś ma to nie warto testować ile się dojedzie :>

Feniks333
16-10-11, 19:07
A jak nic ci po oczach zoltym swiatlem nie napierdziela to na wskazowke od paliwa nie patrzysz nigdy i jestes w stanie zapomniec ze masz na stacje pojechac? Ludzie nie przesadzajdzie z ta kontrolka :) totalnie zbedny gadzet jak dla mnie.

A jak dla mnie może być. Nie narzucam nikomu swojego zdania. Nie przeszkadza mi ona i tyle.

Hehe.. ile przejedziesz na swoim baku? Pewnie z 500-600km spokojnie, to tak malo nie jest wiec nie przesadzaj :) jakbys 100km wiecej na baku zrobil to by az taka duza roznice zrobilo? Watpie :)

Nie wiem ile Ty jeździsz Ja jeżdżę sporo i to 600 km to jest troszeczkę za mało jakby było te 15 litrów więcej to byłoby *****iście. Ale ku*wa o co tu się spierać jest ile jest i koniec.