Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sprężarka klimatyzacji FK2

herman9
14-10-11, 12:53
Siemanko,
Mam takie pytanie/spostrzeżenie/zaproszenie do dyskusji ...
Jak działa sprężarka klimatyzacji w naszych Civicach?
Napędzana jest paskiem klinowym razem z alternatorem i innymi pierdołami ... więc chodzi cały czas, ale czy sam kompresor przy włączonej klimie w środku (w sensie np. wciskamy przycisk auto) jest uruchomiony ciągle, czy też ma przerwy w działaniu.
U mnie w samochodzie dosyć wyraźnie słychać, jak na przykład stoję w korku ... że kompresor załącza się co jakiś czas (charakterystyczne tyknięcie i lekkie zachwianie się obrotów [prawie niewyczuwalne]) ...
Czy macie jakieś obserwacje w tym temacie?
Pozdrawiam,
Patryk
;)

jacektp
17-10-11, 09:44
Kompresor i sprężarka to to samo. Jest natomiast sprzęgło łączące koło pasowe (to które napędza pasek klinowy) a właściwą sprężarkę. Sprzęgło jest sterowane elektrycznie i włączane gdy włącza się klimatyzacja.

tommygunsnk
17-10-11, 18:25
U mnie jest to samo. na początku myślałem że coś jest nie tak i jeździłem z tym po serwisach wszędzie usłyszałem że tak po prostu ma być więc dałem sobie spokój. Jeździłem już kilkoma samochodami ale w żadnym modelu załączenie kompresora A/c nie było aż tak wyczuwalne i po dłuższej jeździe po mieście denerwujące przynajmniej jak dla mnie.

pozdr.

Tomek

herman9
17-10-11, 18:50
właśnie dlatego między innymi założyłem ten wątek, mnie też to irytuje "tommygunsnk" ... dzięki za odpowiedź, a co z resztą chłopaków, no come on, nie wierzę, że jest nas dwóch tylko :)