Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : linka od nawiewu cieple/zimne

ala
14-10-11, 08:33
witam
czy ktos rozwiazal problem skaczącego pokretla od nawiewu cieple/zimne powietrze.
czasem mam ciepłe powietrze jak tym pokretłem pokręcę, czasem jest też tak ze jest ciepłe powietrze ale po 5 minutach jest już zimne...
czy trzeba wszystkie plastiki rozkrecać czy jest na to jakis sposób szybszy i łatwiejszy? ;)

Łukasz001
14-10-11, 08:59
Pokrętło przeskakuje, bo prawdopodobnie linki chodzą ciężko, bynajmniej u mnie takie zjawisko miało miejsce. Zacząłem od przesmarowania miksera w komorze silnika, na przewodzie którym dochodzi gorący płyn do nagrzewnicy, tam spryskałem to czymś w stylu WD40 i rozruszałem. Następnie przesmarowałem te wszystkie prowadnice plastikowe, które są nad nogami kierowcy po prawej stronie. Pokrętło zaczęło działać płynniej i beż wyczuwalnego przeskoku z zimnego na ciepłe.
Podobny temat przerabiałem w starym Accordzie, jednak tam nastąpił przeskok (pewnie taki o którym napisałeś) na samym pokrętle. Trzeba było zdjąć plastiki dostać się do zębatek i ustawić to poprawnie, robota wydaje się skomplikowana, ale jak już zacznie się to rozbierać, to nie jest tragicznie, Civic ma trochę prostsze plastiki do demontażu :)

ala
14-10-11, 10:48
pokretła od mocy powietrza i gdzie ma wiać tzn pierwsze z lewej i prawej działają poprawnie bez przeskoków...
to sprobuje najpierw nasmarować wd40;)
a nie masz jakies fotorelacji?:D

Łukasz001
14-10-11, 12:19
Z tymi nie ma większego problemu, zaciera się głównie to od regulacji zimno/ciepło.
Niestety, nie robiłem fotorelacji :) proponuje posiłkować się manualem.
WD40 (lub czymś o podobnej konsystencji) psiknij tylko w komorze silnika, natomiast resztę tych ruchomych plastików wewnątrz auta, nasmaruj czymś o gęstości towotu.
Obawiam sie tylko,że skoro juz Ci przeskoczyło na trybikach, to i tak będzie trzeba rozebrać ten panel gdzie znajdują się te trzy pokrętła...

ala
15-10-11, 22:07
to trzeba rozebrac tak jak wymienia sie podświetlenie nawiewów? czy jeszcze bardziej rozebrac ?

Łukasz001
16-10-11, 09:48
Tak, musisz niestety dojść do tego momentu. Potem, żeby wyjąć panel odkręcasz 4 wkręty na których się trzyma i wypinasz pod spodem 2 linki sterujące kierunkiem nawiewu oraz temperaturą, panel można wyciągnąć i dobrać się do samych zębatek.
Jak już wcześniej wspominałem, dobrze gdybyś miał manual, w zakładce "ogrzewanie i klimatyzacja" jest to wszystko pięknie rozrysowane.

Son - Goku
16-10-11, 12:59
Ja miałem ten problem, z przeskakiwaniem pokrętła,lecz zawsze zimne leciało.

Niestety, ale będziesz musiał odkręcić panel,dostać się do tej linki,gdzie idzie z pokrętła do pod nogi.

U mnie urwało się mocowanie koło pokrętła i linka zamiast regulować temperaturę,wyginała się,co przez to nie było żadnego ruchu linki.

Poll
17-10-11, 19:11
Czy to, że ciepłe powietrze leci tylko na "pokrętło na max temp" to też coś z linkami? Pokrętło chodzi ok. Czy ten typ tak ma?

kyzer
17-10-11, 20:01
Chyba nie, dokładnie nie testowałem bo autko mam nie dawno ale jak skręcam na połowę to zimne nie leci tylko letnie wiec minimum 3 stopnie są ;)

Poll
17-10-11, 20:45
Mam tak, że jak dam nawet prawie max, ale niedokońca to powietrze leci niezimne, ale nie nazwałbym go letnim nawet. Ktoś wie w czym może być rzecz?

kyzer
18-10-11, 22:32
np. nagrzewnica mówi pa albo masz mało płynu chłodniczego lub zapowietrzony układ.

Poll
20-10-11, 20:06
Mój błąd jednak. Na Pierwszym biegu słabo dmucha, że traci się gdzieś ciepło, na drugim jest ok.