Zobacz pełną wersję : linka od nawiewu cieple/zimne
witam
czy ktos rozwiazal problem skaczącego pokretla od nawiewu cieple/zimne powietrze.
czasem mam ciepłe powietrze jak tym pokretłem pokręcę, czasem jest też tak ze jest ciepłe powietrze ale po 5 minutach jest już zimne...
czy trzeba wszystkie plastiki rozkrecać czy jest na to jakis sposób szybszy i łatwiejszy? ;)
Pokrętło przeskakuje, bo prawdopodobnie linki chodzą ciężko, bynajmniej u mnie takie zjawisko miało miejsce. Zacząłem od przesmarowania miksera w komorze silnika, na przewodzie którym dochodzi gorący płyn do nagrzewnicy, tam spryskałem to czymś w stylu WD40 i rozruszałem. Następnie przesmarowałem te wszystkie prowadnice plastikowe, które są nad nogami kierowcy po prawej stronie. Pokrętło zaczęło działać płynniej i beż wyczuwalnego przeskoku z zimnego na ciepłe.
Podobny temat przerabiałem w starym Accordzie, jednak tam nastąpił przeskok (pewnie taki o którym napisałeś) na samym pokrętle. Trzeba było zdjąć plastiki dostać się do zębatek i ustawić to poprawnie, robota wydaje się skomplikowana, ale jak już zacznie się to rozbierać, to nie jest tragicznie, Civic ma trochę prostsze plastiki do demontażu :)
pokretła od mocy powietrza i gdzie ma wiać tzn pierwsze z lewej i prawej działają poprawnie bez przeskoków...
to sprobuje najpierw nasmarować wd40;)
a nie masz jakies fotorelacji?:D
Z tymi nie ma większego problemu, zaciera się głównie to od regulacji zimno/ciepło.
Niestety, nie robiłem fotorelacji :) proponuje posiłkować się manualem.
WD40 (lub czymś o podobnej konsystencji) psiknij tylko w komorze silnika, natomiast resztę tych ruchomych plastików wewnątrz auta, nasmaruj czymś o gęstości towotu.
Obawiam sie tylko,że skoro juz Ci przeskoczyło na trybikach, to i tak będzie trzeba rozebrać ten panel gdzie znajdują się te trzy pokrętła...
to trzeba rozebrac tak jak wymienia sie podświetlenie nawiewów? czy jeszcze bardziej rozebrac ?
Tak, musisz niestety dojść do tego momentu. Potem, żeby wyjąć panel odkręcasz 4 wkręty na których się trzyma i wypinasz pod spodem 2 linki sterujące kierunkiem nawiewu oraz temperaturą, panel można wyciągnąć i dobrać się do samych zębatek.
Jak już wcześniej wspominałem, dobrze gdybyś miał manual, w zakładce "ogrzewanie i klimatyzacja" jest to wszystko pięknie rozrysowane.
Son - Goku
16-10-11, 12:59
Ja miałem ten problem, z przeskakiwaniem pokrętła,lecz zawsze zimne leciało.
Niestety, ale będziesz musiał odkręcić panel,dostać się do tej linki,gdzie idzie z pokrętła do pod nogi.
U mnie urwało się mocowanie koło pokrętła i linka zamiast regulować temperaturę,wyginała się,co przez to nie było żadnego ruchu linki.
Czy to, że ciepłe powietrze leci tylko na "pokrętło na max temp" to też coś z linkami? Pokrętło chodzi ok. Czy ten typ tak ma?
Chyba nie, dokładnie nie testowałem bo autko mam nie dawno ale jak skręcam na połowę to zimne nie leci tylko letnie wiec minimum 3 stopnie są ;)
Mam tak, że jak dam nawet prawie max, ale niedokońca to powietrze leci niezimne, ale nie nazwałbym go letnim nawet. Ktoś wie w czym może być rzecz?
np. nagrzewnica mówi pa albo masz mało płynu chłodniczego lub zapowietrzony układ.
Mój błąd jednak. Na Pierwszym biegu słabo dmucha, że traci się gdzieś ciepło, na drugim jest ok.