Zobacz pełną wersję : Problem z kierunkowskazami / swiatlami awaryjnymi
Pojawil sie u mnie problem z kierunkami. Generalnie przestaly dzialac. Awaryjne tez nie dzialaja. Co ktorys raz mignie raz kierunkowskaz podobnie z awaryjnymi - po ktoryms wczisnieciu raz sobie migna.
Z kolei po aktywacji/deaktywacji alarmu kierunki migaja za kazdym razem.
W czym moze byc problem ?
Podobny problem, znalazłeś jakieś rozwiązanie może?
A wszystkie bezpieczniki sprawdzałeś rozumiem? Może alarm daje jakiś inny prąd do kierunków.
cos laczy nie laczy male zwarcie raczej
moze bezpiecznik ci cos nie laczy albo masa od swiatel
Mam podobnie, u mnie jak jest zimno nie chcą działać kierunki, jak się rozgrzeje w kabinie to działają.
może to zabrzmieć dosyć kuriozalnie, ale sprawdź czy wtyczka od włącznika awaryjnych pewnie siedzi. Bez podpiętego przycisku od awaryjnych kierunkowskazy milczą (na desce rozdzielczej również)
Sprawdź przekaźnik kierunkowskazów. Powinieneś mieć go pod kierownicą w skrzynce bezpieczników. Przekaźnik to taki większy klocek w kształcie kwadratu (czarny 15x15mm). Przekaźnik cyka jak włączają się światła awaryjne/kierunkowskazy). Można go kupić nowego lub rozebrać uważnie (wyłamując obudowę) i przeczyścić styk przekaźnika oraz docisnąć blaszkę. Po takim zabiegu powinno działać.
Dzięki za rady, sprawdzę.
Pozdrawiam
sweet dreadi
23-11-11, 18:01
Ja też mam problem z kierunkami w 6genie, najpierw przestały migac (świeciły ciągle, tak samo kontrolka na desce)-oba kierunki i awaryjne. Przy kolejnej próbie użycia-zgasły, nie działają ani kierunki ani awaryjne ani kontrolki na desce (ale kontrolka na awaryjnych działa), brak jakiejkolwiek reakcji. Początkowo myśleliśmy że to przekaznik, ale ten totalny brak reakcji chyba nie jest typowy? Macie może jakiś pomysł?
Wybaczcie, przez wyszukiwarkę tematów nie zauważyłam że to wątek dla 5d. Prośbą do admina o skasowanie mojego wpisu
To jest na 99% przekaźnik. Miałem to samo w 7genie. Awaryjne działały normalnie a kierunkowskazy raz świeciły się stale lub mrugnęły raz... Dodatkowo normalnie mrugały jak włączałem alarm. Musicie naprawić sobie przekaźniki. Jest to możliwe (sposób opisałem powyżej). Nowy kupicie jedynie w ASO za około 130 zł :)
Maximus1919
04-02-16, 01:09
A ma ktoś użyczyć fotkę która to dokładnie jest kostka w tej skrzynce??
rafik54321
04-02-16, 07:38
Przyznana nagroda łopaty roku XD...
www.fotosik.pl/zdjecie/91da9ae64d261830
Jak widzisz jest to skrzynka bezpieczników pod kierownicą...
Maximus1919
04-02-16, 23:07
Hahaha, dzieki bardzo ;)