PDA

Zobacz pełną wersję : strzał w zawieszeniu po wymianie przegubu

WaSSIL
13-10-11, 00:51
Co może być nie tak? oddałem auto do wymiany już zmęczonego przegubu i sworznia dolnego wahacza - po wymianie zauważyłem że podczas ostrego startu słychać taki metaliczny strzał - jedno głośne puknięcie dochodzące ze strony gdzie była wymiana - później cisza - dodam że przed wymianą tak nie było - na ponownych oględzinach u mechanika wyszło że jest wszystko ok zrobione.

PlushaQ
13-10-11, 15:26
Powiem tak… u mnie taki sam objaw. Jak idzie szarpnięcie (przyspieszanie, hamowanie - gwałtowne) to wahacz poprzeczny przedni stuka na wyrobionych tulechach. Sprawdzone, potwierdzone.

bednar_ek35
13-10-11, 15:35
Jest też taka ewentualność że jeżeli do wymiany przegubu wyciągali półoś to mógł któryś z dysków w przegubie wew.wylecieć ze swojego miejsca,a bez rozebrania przegubu nawet mechanior nic nie zobaczy.

Albo mechanior naparzał dobrze młotkiem wbijąc nowy przegub i przy okazji uszkodził wewnętrzny.

WaSSIL
13-10-11, 17:01
ok czyli jest punkt zaczepienia, że mógł mechanik zawalić przy wymianie - tylko jak to teraz udowodnić najlepiej? aby poczuł się winny biorąc wymianę wewnętrznego na siebie ??

PlushaQ
13-10-11, 17:15
Przede wszystkim, pojedź do niego i niech szuka usterki… Mówisz, że po wyjeździe od niego zaczęło się*pieprzyć, więc wina wiadomo po czyjej stronie. Niech rozbiera i sprawdza.

greatstar2010
13-10-11, 23:35
U mnie jest dokładnie to samo po wymianie:
2x wahacz góra
2x sworzeń wahacza
2x łącznik stabilizatora

Wina części czy mechanika ?

PlushaQ
14-10-11, 11:33
Podobno ciężko dobrać dobre zamienniki sworzni na przód i potrafią mieć luzy szybko. Cholera wie… wrócić na podnośnik i oglądać.

WaSSIL
14-10-11, 11:35
w moim przypadku sworzeń 555 - to chyba najlepszy zamiennik jaki można dostać na rynku - co nie?

bednar_ek35
14-10-11, 11:58
Chyba nic lepszego już nie dostaniesz.

WaSSIL
14-10-11, 12:21
no więc właśnie - muszę podjechać do mechanika i niech sprawdzi półoś czy coś przy wewnętrznym przegubie się nie narobiło podczas wymiany - bo chyba skrzynia by to nie była ?? jeden strzał to nic charakterystycznego dla skrzyni tak uważam ? z drugiej strony skoro przed wymianą było z nią wszystko ok to nagle się nic nie mogło stać - usterka musi być gdzieś gdzie była ingerencja mechanika

lozek
14-10-11, 12:30
No jeden strzał to raczej nic char. dla skrzyni ale także niezbyt dla przegubu.

będzie szukanie...

WaSSIL
14-10-11, 12:41
szukanie to jedna wielka niewiadoma - wiem, że tak trzeba będzie zrobić aby dojść do usterki - ale czy coś przychodzi wam do głowy od czego najlepiej zacząć poza sprawnych uchem ? najgorsze jest to że ten strzał jak już wspominałem słychać tylko przy ostrym stracie - jak słabiej startuję jest cisza, więc ten charakterystyczny strzał słychać dopiero przy mocnym obciążeniu silnika.

lozek
15-10-11, 21:17
A może przypadek i nie warto powiazywać tamtej naprawy z tym strzałem?

Może to np poducha silnika? Albo coś gdzieś utknelo i bije? Nie wiem, teraz już wymyślam cokolwiek :)

vengador
17-10-11, 22:52
Sprawdz czy masz dokręcone poduszkę od skrzyni te na belce i te z tylu, moze opuszczali sobie skrzynie

zakit
23-10-11, 22:26
ja tak mialem w MB-ku z b18c4, tylna sruba od poduszki sie odkrecila i latala luzem, przy mocniejszym starcie lapa 'strzelala' wlasnie.

adi71
15-11-11, 10:59
miałem podobne strzały przy ruszaniu . wcześniej wymieniałem osłonę przegubu wyciągali półoś i chyba dobrze jej nie założyli teraz jak padł przegub wymieniłem dwa problem znikł .ale robiłem już to sam nie na sztukę jak to mechanicy maja w nawyku

KubEm
23-11-11, 15:54
Podepnę się pod temat.

Od wczoraj słychać dziwne "stuki" z prawej strony z przodu. Dokładniej: jakoś 2tyg. temu wymieniłem z prawej strony górny wahacz bo sworzeń przestał tam istnieć już :P, jakiś czas była cisza, tydzień temu wpadły nowe felgi i oponki zimowe 14" (wcześniej było 13 i nie było takich objawów). Teraz dokładniej o objawach. Wczoraj wjeżdżając na parking przy zwalnianiu i skręcaniu w lewo usłyszałem z prawego koła takie 2-3 stuknięcia (nie były to strasznie głośne walnięcia ale jednak słyszalne wewnątrz auta). Dzisiaj ponownie usłyszałem ten dźwięk startując na skrzyżowaniu, a następnie podczas hamowania przy małej już prędkości i w momencie stopu.Tzn jak auto się zatrzymało to stuknęło 2 razy (jakby coś się naciągnęło i wróciło na miejsce?) Nie dokładnie wiem jak to opisać, po prostu stuki (jak pukanie w drzwi czy biurko?). Czy ktoś wie co to może być?

WaSSIL
23-11-11, 19:17
dzięki za podpowiedź - sprawdzę dokładnie poduszki od silnika - skrzyni czy czasem nie są odkręcone i dam znać