PDA

Zobacz pełną wersję : d14a4 problem z obotami

lukzem
12-10-11, 20:25
Witam wszystkich! Potrzebuje pomocy. Przeszukałem kilka forum i nic nie znalazłem konkretnego. Posiadam civica d14a4 z 98r.problem polega na tym że spadają obroty do około 200-300 po dojechaniu do skrzyżowania i wysprzęgleniu.
Czyściłem krokowy, wymieniłem cała przepustnice, zmieniłem map sensor i dalej klapa, robiłem samo diagnostykę i nie wykazała błędu. Bardzo mnie to denerwuje i wydaje mi się że tak nie powinno być. Bardzo proszę o pomoc.

djwafel
13-10-11, 09:29
Witaj, Wymień świece, przewody, filtr paliwa powietrza może to coś zmieni.

jawor735
13-10-11, 18:47
Obroty tylko spadaja i stoja czy faluje ? Na zimnym i na cieplym silniku to samo ?

lukzem
13-10-11, 20:50
Obroty spadają do 200,300 i stoją przez chwilę a później się podnoszą do 800, nie falują. Na ciepłym silniku tak się dzieje.

piiiotrek
13-10-11, 23:36
Film0012_001.3gp (http://www48.zippyshare.com/v/34210565/file.html)
Ja mam coś takiego z dnia na dzień i powiem ci że zdziwienie robi ze mnie głupiego co może być przyczyną.... Nie ważne czy ciepły czy zimny.... tyle że teraz przy odpaleniu ma ssanie...

lozek
13-10-11, 23:50
tak poza tym to są obroty koło 500-600 a nie 200-300. od ta cieniutka kreska nad 0 to jest 500 jak dobrze pamietam

lukzem
14-10-11, 16:10
panowie ja mam coś takiego jak pokazuje piiiotrek na filmie tylko że jak spadną prawie do kreski to się podnoszą 750 i tak się utrzymują. Po dodaniu gazu sytuacja się powtarza. Wczoraj jeszcze raz czyściłem krokowy, przepustnice, resetowałem komputer i dalej tak samo. Boje się że może to być coś konkretnego z silnikiem :-(

wwljohn
14-10-11, 16:31
Ja bym zaczął od wyczyszczenia filtra powietrza..zapewne nigdy nie czyszczony stożek :] . Jeśli to nie pomoże syfem w przepustnicy. To, że czasem spadają a potem wracają to norma. W każdym cifie tak miałem, choć nie aż tak drastycznie i trudno mi powiedzieć czy za każdym razem, ale czasem jak spojrzę na obrotka jadąc w korku to spadają poniżej i zaraz wędrują w górę więc tym bym się nie przejmował. Nie ma co sobie głowy łamać. TO na pewno nie przewody i świece jak kolega djwafel twierdzi. Filtr paliwa..hmm można spróbować,ale dopiero po ogarnięciu filtra powietrza i ew przepustnicy. Kiedyś w fiacie kolega miał podobny przypadek, i mimo że na górze auto kręciło wydawało by się normalnie..to jednak był to filtr paliwa.

lukzem
14-10-11, 20:09
kable, świece i filtry są ok. Tak jak mówisz wwljohn obroty w większości aut spadają minimalnie a później wracają do normy u mnie czasami też tak jest ale w większości spadają do kreski, czyli 200. Zastanawiam się czy nie jechać do jakiegoś specjalisty od hond żeby pod kompa podpiął. Niby samodiagnostyka błędów nie wywala ale coś temu nie ufam.

wwljohn
14-10-11, 22:33
Kombinuj. ja bym zaczął tak jak mówię od najprostrzych rzeczy. Wydłub przepustnicę w drobny mak..wyczyść..poskładaj na spokojnie. Wydaje mi się że powinno być ok. Nie szukał bym problemu u magików z kompem. Jeśli check się nie zapala, to raczej nic nie ma.

piiiotrek
17-10-11, 12:05
Łukaszu wizyta pod kompa nic nie da... pieniądze w błoto bo sprawdzą ci błędy a jeśli ich nie masz powie ci że wszytko OK ;/ Ja stawiam na krokowy albo przepustnice i kolektor ssący... podobno tworzy się nagar co przytyka dopływ powietrza... filtr paliwa mam nowy wymieniany z rozrządem i mam problem więc raczej pierdoły;/ filtr mam nowy więc to tez nie to... Pogrzebie i zobaczymy jeśli coś wymyśle a jestem człowiekiem upierdliwym napisze :D:D :)