PDA

Zobacz pełną wersję : Poduszka Silnika Civic VI gen

maniutek
12-10-11, 17:57
Witam Panow. Jestem swiezo upieczonym posiadaczem Civica 6 Gen. Potrzebuje nabyc poduszke silnika. Konkretniej poduszke "za prawym kołem", tą najbliżej reflektora prawego przedniego. Nie wiem czy zbyt mocno nie zamotalem. Generalnie owa poduszka trzyma skrzynię biegów. Mam prblem, gdyz sporo tych "wiekszych sklepow" przedzwonilem i twierdza ze nie maja czegos takiego. Moze Ktos z Was z okolic Warszawy orientuje sie, gdzie można je nabyc? nie chodzi o cene, chodzi o dostepnosc. Dziekuje

skolopendra
12-10-11, 18:03
w aso dostaniesz

maniutek
12-10-11, 18:25
tylko? nie wystepuje zamiennik?

przed chwila dzwonilem do ASO. 270zl sobie zycza za taka poduszke. 50841sr3030 - to jej numer katalogowy. czy istnieje zamiennik?

lopi83
12-10-11, 19:34
tak, istnieje, w intercars kupisz ponizej 100zl
np: I54010YMT

maniutek
12-10-11, 21:05
tak, istnieje, w intercars kupisz ponizej 100zl
np: I54010YMT

Dziekuje bardzo za pomoc.Jutro bede szukal. Przepraszam, ze zadam jeszcze pytanie w tym watku, lecz jestem tu swiezy i poki co dosyc slamazarnie poruszam sie po forum (obiecuje poprawe :):):) ). Posiadam silnik "d15z6". Jakim olejem zalac motor? teoretycznie sprzedajacy twierdzil, ze zalany zostal olejem 10 w 40. Generalnie moge znow wlac polsyntetyk. Lecz tu pojawia sie pytanie, czy nie byl zalany on 15w40 i czy wiezyc w zapewnienia sprzedajacego. Bo jezeli tak, to boje sie rozszczelnienia silnika po wlaniu 10 w 40. Generalnie jestem w tym temacie w kropce. No i tu pytanie do Was, czy te silniki w ogole lubia olej 15 w 40? Przy okazji pytanie, czy skrzynie biegow montowane przy silniku 1,5 (przepraszam, nie znam ich oznaczen) lubia olej 80w90 (bez wzgledu na producenta)? czy raczej leje sie do nich inne specyfiki? dziekuje za ewentualna pomoc - pozdrawiam

Sprezyna
12-10-11, 21:30
Przy okazji pytanie, czy skrzynie biegow montowane przy silniku 1,5 (przepraszam, nie znam ich oznaczen) lubia olej 80w90 (bez wzgledu na producenta)? czy raczej leje sie do nich inne specyfiki? dziekuje za ewentualna pomoc - pozdrawiam

Z tego co wszyscy pisza to lej orginalny MTF ewetualnie silnikowy 10w40 (na krotki okres). Prosze by jeszcze ktos potwierdzil toz nie jestem nieomylny ;)

woPo
12-10-11, 21:30
Do skrzyni tylko MTF Honda.

maniutek
12-10-11, 22:04
Ile litorw wchodzi do skrzyni? czy olej MTF dostepny jedynie w ASO?

Budziniak
12-10-11, 23:24
Ile litorw wchodzi do skrzyni?
potrzebujesz 2 litrowych butelek...wchodzi coś koło 1.8 l. MTF dostępny od ręki w ASO ale warto napisać do usera DZIDA bo możliwe że ma.
masz tutaj linka do jego oferty napisz, zadzwoń zapytaj :) http://haparts.pl/index.html

WaSSIL
13-10-11, 00:21
Do skrzyni tylko MTF Honda.
Amen ;)

Brazzi
13-10-11, 09:05
Miesiąc temu kupowałem poduszki do tego samego silnika, cena od 70 do 100 zł (zależy która)...szukaj w sklepach podobnych do tego www.jambor.pl

Jak nie masz dostępu do MTF Hondy to mozesz czasowo zalać silinkowym 10w40...tez bedzie dobrze chodzila,a pozniej zmienic na właściwy...mi weszły całe 2l

maniutek
13-10-11, 18:03
Dziekuje Koledzy. Dzis nabylem poduszke w inter-carsie. Koszt - 81zl firmy CTR. Po olej podjade jutro. A jak myslicie? co z olejem silnikowym? zaryzykowac i lac 10w40?

jawor735
13-10-11, 18:37
dlaczego tak sie uparliscie na olej mtf z aso ? gdzie sie nie natkne na temat zwiazany z olejem do skrzyni to kazdy MTF MTF MTF MTF MTF MTF MTF MTF. Czy jest ktos kto to potwierdzi jakims sensownym faktem ? Typu zalalem przekladniowy ze sklepu ale skrzynia mi sie zatarla ?

woPo
13-10-11, 19:44
Skoro producent przewiduje taki to taki i po co lać inny? Bo nie rozumiem. Cena prawie bez różnicy to po co lać ścierwo?

maniutek
14-10-11, 01:09
No to mam mentlik w glowie. Czy ktos z Was stosowal jakis inny olej? Jak trzeba to pojade i kupie ten MTF. Jak nie trzeba, to nie bede sie fatygowal do Hondy i pojade kupic cos 80w90...np jakis Elf albo cos....

rooter666
14-10-11, 09:46
lej mtf, niedawno po 49 zet za litr ktoś tu sprzedawał, to nie taki ogromny wydatek a precyzja działania skrzyni jest na mtf idealna :D oprócz wstecznego :P

Brazzi
14-10-11, 11:54
Po prostu "jakiś inny" przekładniowy MTF 80w90 będzie miał całkiem inna gestość niż MTF Hondy.Skrzynia się pewnie nie rozsypie, ale biegi będą cięzko wchodziły. Poprzedni właściciel mojej hondu tak zrobił i zima musiałem po odpaleniu poczekac z 3/4 minuty,aż się rozgrzeje i będe mógł normalnie wrzucic bieg.

Pewnego słonecznego dnia pojechałem do uznanego warsztatu i pytam czy maja MTF Hondy, pan grzecznie mówi, że nie, ale posiadają olej o takich samych właściwościach...to wymieniłem. Rezultat - biegi wchodziły tak samo ciężko jak wcześniej. Zlałem to i użyłem silnikowego...bez porównania (na plus oczywiście). zobaczymy co będzie jak kupie MTF Hondy :)

maniutek
14-10-11, 17:05
Dzieki Brazii, o taka odpowiedz mi chodzilo. O opisanie po krotce czym grozi wlanie czegos innego :):):)

A teraz powiedzcie mi, czy charakterystyczne dla tych skrzyn jest to, ze na pierwszym biegu slychac jej prace? jest to bardzo ciche, jednak mozna ten dzwiek porownac do delikatnego (ledwo slyszalnego) terkotu?

kris-cf
14-10-11, 17:33
Ten terkot to prawdo podobnie oznaka kończącego sie łożyska na wałku,u mnie słychać juz chyba na wszystkich biegach.

jawor735
14-10-11, 17:39
ja mialem to samo... do 3 biegu. lozysko wymienione i koniec :)

maniutek
14-10-11, 20:25
wlasnie tez myslalem o lozyskach na walku. czy wymiana oleju jeszcze to uratuje czy szykowac sie na wymiane tych lozysk? czy taniej wychodzi wymienic skrzynie? pytam jako laik :):):)

Budziniak
14-10-11, 22:18
wlejesz MTF który jest rzadziutki jak woda i może być ciut głośniej ale różnicę w pracy skrzyni zauważysz od razu :) generalnie to możesz z tym jeździć i nie powinno się nic stać. Możesz również oddać taka skrzynię do odpowiedniego warsztatu i to by było najlepsze wyjście bo skrzynie używaną to masz już na samochodzie a zauważ że nigdy nie masz pewności że ta która kupisz nie będzie huczeć bardziej

sivy
14-10-11, 23:27
jak raz zobacysz dotkniesz wlejesz ori mtf to zobaczysz dlaczego tylko mtf hondy ;)