Zobacz pełną wersję : Gumy zawieszenia
Sory chlopaki ze tutaj pisze ale nie wiem do jakiego dzialu to zamiescic :)
Moze ktos powiedziec gdzie moge dostac komplet gum do zawieszenia (eg5) energy suspension ? Sprowadza moze to ktos od nas ? I jaka jest cena ?
Moze jakies opinie ?
GrzechuLSi
29-04-07, 16:27
zagadaj z ignacem on sie tym zajmuje, wlasnie sprowadza teraz pare kompletow ja juz sobie jeden zarezerwowalem :)
jaka cena?tez moze zamowie...
jaka cena?tez moze zamowie...
zagadaj z ignacem on sie tym zajmuje
:bicie:
kompletny to raczje on nei jest bo z własnych doświadczeń i kilku znajomych wiem że śa wszystkie gumy na prżod i jedna lub dwie na tył...
jest kompletny, tylko nie kazdy wie jakie ma wachacze poprzeczne z tylu. ja np. mam takie jak integra non type r i musialem zamowic dodatkowy zestaw gum zewnetrznych. pasowaly tylko srodkowe od mocowania amortyzatora. przod pasuje w calosci do kazdej wersji silnikowej.
GrzechuLSi
01-05-07, 22:56
to jak jest wkoncu z tymi tulejami bo ja mam wlasnie z tylu powybijane i glownie o te na tyl mi chodzi a teraz to mnie nastraszyliscie ze na tyl w komplecie niema,
Wahacz mam identyczne jak na rysuknu poprzeczny tez jak na rys.
To jak beda te tulejki co zaznaczylem kolkiem niebisekim w komplecie ES?
http://img62.imageshack.us/img62/1724/tylnezawieszeniediagramkf9.th.jpg (http://img62.imageshack.us/my.php?image=tylnezawieszeniediagramkf9.jpg)
energy NIE PRODUKUJE gumek do malych wachaczy pomocniczych (gornego i przedniego). mozesz kupic prothane za jedyne 154$. wiecej tutaj: http://www.suspension.com/prothane-civic.htm . ja odpuscilem, ale mozliwe, ze za jakis czas sie skusze. tymczasowo wykorzystalem krotkie wachacze z integry, bo byly w lepszym stanie niz moje z civica.
alternatywnym rozwiazaniem jest zakup samych gumek do wachacza regulujacego zbieznosc i gornych regulowanych wachaczy. nie wyjdzie duzo drozej niz za same gumki, a dodatkowo bedzie regulacja katow pod jakis obnizajacy zawias.
takich wachaczy jak na obrazku sa afaik 2 rodzaje i maja 2 rozne srednice tulejek. do jednego z nich tuleje z master bushing set pasuja, do drugiego nie. ja mialem ten, do ktorego nie pasuja i taki sam ma integra non type r. srodkowe pod amortyzator beda pasowaly. jesli okaze sie, ze skrajne gumy nie pasuja, to zamawiasz zestaw 16.3109, cena 31$ + wysylka, polecam http://www.suspension.com/acura.htm
[ Dodano: Sro 02 Maj, 2007 ]
jest kompletny, tylko nie kazdy wie jakie ma wachacze poprzeczne z tylu
w moim przypadku nie jest kompletny, wiem jakie mam wachacze, zamawiając zestaw do civica zwykłego na tył jest jakaś mało istotna gumeczka, a do civica SI sa 2 mało istotne gumeczki.
co znaczy nie jest kompletny? nie ma w nim gum, ktorych energy w ogole nie produkuje? w takim ukladzie slowo "niekompletny" jest chyba troche nie na miejscu, bo zestaw zawiera wszystko, co do danego modelu oferuje producent. wyjasnilem to dokladnie wyzej.
energy produkuje na tyl tylko gumy do wachacza poprzecznego i cukierki, z czego tylko te pierwsze sa w zestawie, ale nie do kazdego wachacza pasuja, bo sa ich zdaje sie 3 rodzaje.
Pamietaj tylko, ze ES duzo szybciej sie zniszcza niz seryjne gumy,
szczegolnie w miejscach gdzie seryjne elementy gumowe "sie przekrecaja".
Tzn odksztalcaja sie bo guma jest relatywnie miekka i pozwala na odksztalcenia w jakims stopniu. Poliuretan w ES jest duzo twardszy i sie nie odkształca - wtedy niestety caly element poliuretanowy sie musi obrócic i to go szybko wyciera. Jedynym sposobem na przedluzenie zycia poliuretanu jest pilnowac zeby byl dobrze nasmarowany - trzeba to czesto sprawdzac co oznacza duzo rąbania.
To piszczenie które sie pojawia z poliuretanowymi elementami to własnie znak, ze te elementy sie przesuwaja.
Dlatego ja nie jestem zwolennikiem poliuretanow w codziennym samochodzie.
Poliuretan w ES jest duzo twardszy i sie nie odkształca - wtedy niestety caly element poliuretanowy sie musi obrócic i to go szybko wycieratak dzialaja wszystkie poliuretanowe elementy zawieszenia.. wlasnie na zasadzie obracania sie ich na stalowej tulejce..
sprawdzonym i w wielu miejscach zalecanym sposobem jest lekkie nagwintowanie takiej gumki od wewnetrznej strony, czyli tam gdzie obraca sie na stalowej tulejce. wtedy smar tak latwo nie wylazi.
Poliuretan w ES jest duzo twardszy i sie nie odkształca - wtedy niestety caly element poliuretanowy sie musi obrócic i to go szybko wycieratak dzialaja wszystkie poliuretanowe elementy zawieszenia.. wlasnie na zasadzie obracania sie ich na stalowej tulejce..
no wlasnie wiem i dlatego moim zdaniem nie warto ich miec w ulicznej furze...
w torowej tez nie :d bo tam lepiej uniballe
jak ktos potrzebuje ES w dobrych cenach to smiało do mnie :)
chłopacy nie wiecie przyapdkiem gdzie w detroit można kupić energy w rozsądnej cenie ?? kumpel tam siedzi niedługo wraca rozglądał się znalazł tulejeczki ale w dużych cenach . jak by ktoś coś wiedział prosze o odpowiedź pozdro
na suspension.com. to chyba nie detroit, ale to raczej zaden problem.