Zobacz pełną wersję : Alarm
Witam,
Mam kilka wątpliwości odnośnie alarmu.
Kupiłem jakiś czas temu Hondę z alarmem, ale bez pilotów (obydwa zginęły). Bardzo by mi zależało na tym alarmie i teraz moje pytania:
1. Czy można dobrać/ dorobić taki pilot?
2. Czy może lepiej wymienić alarm, a może samą centralkę? Da się? Jak sądzicie?
3. A jak by wyglądała sprawa dokupienia samej centralki z np rozbitego i włączenia jej w starą instalację?
Może macie jakieś inne przydatne rady pomysły?
Najszybciej będzie podjechać do jakiegoś serwisu gdzie zakładają alarmy od razu powiedzą czy są do danego alarmy piloty, ile kosztują i pewnie zaproponują inny nowy.
Polecam zagadać do serwisanta jak będzie patrzył co to za alarm za ile podmieni na fuche.
Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie bo będziesz miał gwarancje i sensowny alarm.
Dorobienie pilotów potrafi czasami trochę kosztować i warto dorzucić w tedy do nowego alarmu.
witam ja miałem podobny problem kupilem ja bez pilotow od alarmu taniej było nowy zamatowac niz pilota kupic w serwisie
Dokładnie, lepiej i taniej zmienić cały alarm i mieć piloty radiowe które mają lepszy zasięg działania, a ten alarm w hondzie to nie jest żadna rewelacja .
Dokładnie, lepiej i taniej zmienić cały alarm i mieć piloty radiowe które mają lepszy zasięg działania, a ten alarm w hondzie to nie jest żadna rewelacja .
Alarm w hondzie to jedna z rzeczy, która mnie w tym samochodzie denerwuje. Utrudnia bardziej życie użytkownikowi niż złodziejowi.
Ja go zmieniam, raz że dla pilota radiowego, dwa że dla oświetlenia czasowego w kabinie.
Ale tak mówiąc sobie szczerze co daje ten zasięg? Do auta i tak musisz podejść, żeby wejść. Co więcej bez blokady pilota, można sobie otworzyć auto. Jedynie wyłączanie alarmu z okna.
Tak ale ja chce strzelić z pilota i już mieć doświetloną drogę do auta przez lampy zewnętrzne i nie stać przy aucie i celować w czujnik aż łaskawie w końcu zaskoczy, nowe centralki są trochę bardziej rozbudowane, ja po prostu go zmieniam i już.
Ile mniej więcej dobry alarm z montażem?
Tak poza tematem, to alarm jest tylko przeciw amatorą i dla naszego sumienia. Dobry złodziej i auto ze złota poniesie.
Szastal a co to masz za alarm? Chciałbym halinę wyposażyć nie tyle w alarm co centralny zamek z pilota i otwieranie bagażnika z pilota (leń ze mnie :)), ale chciałbym jakiś bardziej sensowny / bezawaryjny alarm. Jesteś w stanie coś polecić?
W poprzednim aucie założylem jakieś badziewie i szybko przestał działać.
Tak poza tematem, to alarm jest tylko przeciw amatorą i dla naszego sumienia
Sorry za offtop - ale chciałem odpowiedzieć. Ostatnio moja żona zatrzasneła kluczyki w naszym drugim aucie (nie Honda). Nawet nie wiecie jak szybko facet z Assistance otworzył auto nie uszkadzając w najmniejszym stopniu auta....
Byłem w szoku.
Tzn z opinii tu zasłyszanych i nie tylko to ja biorę sprawdzonego Stiga, a w aucie mam obecnie to co mi honda dała (podmieniam samą centralkę a czujniki zostawiam ze starego alarmu), nie szukałem za bardzo, ale bez problemu kupisz centralkę alarmową i sterownik centralnego zamka, a dodatkowy kanał możesz wykorzystać do otwierania bagażnika z pilota, ja mam gorzej bo w klapie mam 5 siłownik i nie zmieniam centralnego, tylko całą resztę a ten dodatkowy kanał chce wykorzystać do oświetlenia zewnętrznego.
Tak poza tematem, to alarm jest tylko przeciw amatorą i dla naszego sumienia. Dobry złodziej i auto ze złota poniesie.
Też prawda ale czasem proste własne rozwiązania są dużo skuteczniejsze, założenie alarmu z własną finezją i poupychanie powoduje że nie jest tak łatwo, najbardziej śmieszą mnie przepisy uni że nie wolno zakładać odcięcia zapłonu takiego że jak ktoś nas wywali z auta na światłach to mu auto kawałek dalej stanie, bo czasem by się mogło zdarzyć że złodziej stanie na torach i stanie mu się krzywda.
Czasami te przepisy Unii powodują cichą rozpacz. M in. normy euro 4 itp. Co do alarmu, odcinki zapłonu najlepsze są w miejscach gdzie złodziej się tego niespodziewa i nie ma szans, żeby znalazł. Nad takim czymś pomyśleć.
Inny sposób. Bardzo skuteczny - zabrać z auta akumulator i na wszelki wypadek kable WN ze świecami. Wtedy daleko nie odjedzie złodziej. Żartowałem oczywiście hehe.