Zobacz pełną wersję : Montaz CA w civic 6 gen
Witam, jestem na etapie montowania ca w swojej hance 6 generacja.
Mam pare pytan i dylemat co jak zrobic.
Pierwszy problem dotyczy kabli chinch oraz zasilajacych idacych do bagaznika aby zasilic piec ktory bedzie napedzal skrzynie.
Jak radzicie, kable pociagnac bokami samochodu, po jeden zasilanie a po drugiej kable sygnalowe, czy tez moze te kabe pociagnac srodkiem, tam gdzie jest panel srodkowy, skrzynia biegow, reczny i reszta, zasilajace po jednej stronie skrzyni biegow a sygnalowe po drugiej, beda lezaly od siebie ok 20-30 czy to nie za malo.
Natomiast jesli chodzi o przeciagniecie bokami to za cholere nie wiem jak sie zabrac za sciagniecie nakladek plastikowych ktore widnieja po otwarciu drzwi.
Kolejny problem stanowi przejscie kabla plusowego z aku do kabiny, akumulator jak wiemy jest po lewej stronie w 6 generacji, a ja przejscie znalazlem blizej prawej strony, dziurka z zaslepka ktora mozna zdjac i spokojnie przeciagnac kabel, czy znalezliscie gdzie przejscie blisko aku??
Dzieki wszystkim za pomoc, jak juz skoncze to zrobie piekny opis na civicklub, aby inny nie mieli problemow.
Pozdrawiam i czekam na pomoc.
p.s. jak zamiescic zdjecia, dal przegladaj i dodaj a jakos zadnych zdjec na stronie nie wyswielilo...
Poczytajcie a znajdziecie!
Po co tracisz czas na takie denne odpowiedzi, poczytalem i nie znalazlem...
Pozdrawiam
novykremas
28-04-07, 23:59
Ja swoje polozylem po bokach zasilajacy po prawej reszte po drugiej stronie.
Do Aku przeszedlem dziura po lewej stronie wlasnie ta o ktorej piszesz.
pozdro
Po co tracisz czas na takie denne odpowiedzi, poczytalem i nie znalazlem...
Pozdrawiam
To masz problemy o których nie wiesz.
TYLKO z ostatniego miesiąca:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=12630&postdays=0&postorder=asc&start=40
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=365194&highlight=#365194
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=12630&postdays=0&postorder=asc&start=0
Panowie dzieki za odpowiedzi i pomoc.
Znalazlem ciekawa wypowiedz w necie, cytuje:
"w/g prawideł CA powinieneś kable zasilajace puścić razem z wiazką samochodu, co w 99% ma miejsce w lewym progu"
Czy to prawda?
Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dzieki za pomoc!!
kable zasilajace puszcza sie najkrótszą droga od aku do wzmacniacza, jezeli więc w 6g aku jest po stronie pazażera tym progiem nalezy położyć kabelki zasilajace, sygnałowe zaś tunelem środkowym.......
poczytalem i nie znalazlem
kiepsko czytałeś.....
A ustosunkuj sie do tej wypowiedzi "w/g prawideł CA powinieneś kable zasilajace puścić razem z wiazką samochodu, co w 99% ma miejsce w lewym progu"
Czytalem ze duzo ludzie mam problem jak pusci lewa strone sygnalowe a prawa zasilajace, a z reszta z prawej jest aku, ale przejscie do kabiny jest na srodku, wiec czy lewa czy prawa to bedzie taka sama odleglosc...
Pzdr
przejście do kabiny nie jest po środku tylko mniej wiecej jak jest schowek po stronie pasażera...
sygnałowe lepiej jest puścić środkei dlatego że nie będzie zakłuceń od wiązki ( świstu w głosnikach itp...)
kable zasilajace puścić razem z wiazką samochodu
tak
co w 99% ma miejsce w lewym progu
wiązka oczywiście jest i z lewej strony, ale bez sensu w przypadku hondy jest kładzenie kabli własnie tam....
Mam ej9 i przejscie ewidentnie jest blizej strony kierowcy a nie pasazera, chyba ze o jakims innym przejsciu piszesz...ja na razie znalazlem tylko jedno...
Pzdr
P.S.
Gdzie umiesciliscie zwrotnice w swoich 6 gen???
Pozdrawiam
Custom Devil
29-04-07, 11:16
[quote="wydma8"]Mam ej9 i przejscie ewidentnie jest blizej strony kierowcy a nie pasazera, chyba ze o jakims innym przejsciu piszesz...ja na razie znalazlem tylko jedno...
Drugie przejście znajdziesz pod akumulatorem, najlepiej go wyjąć wtedy jest najlepszy dostęp
do wiązki.
Oki kable do bagaznika pociagniete juz progami, z lewej zasilanie z prawej sygnalowe, masa z karoserii pod tylnym siedzeniem:):
Teraz mam kolejny problem, gdzie umiejscowic w 6 generacji civic zwrotnice??,znacie jakies dobre miejsce na nie??
Pozdrawiam!!
znacie jakies dobre miejsce na nie??
deska rozdzielcza, schowek, konsola środkowa, drzwi, pod fotelami, tylne boczki, bagażnik, boczki w bagażniku, pod tylną kanapą, oparcia
deska rozdzielcza-dobre miejsce, ale nie widzialem tam miejsca aby zamocowac zwrotnice...
schowek-schowek jest na mapy i inne *******y
konsola środkowa-cholera gdzie tam je mozna zmiescic??
drzwi, pod fotelami- miejsca narazone na wilgoc
tylne boczki-za duzo kabla by poszlo
bagażnik-to samo
boczki w bagażniku-to samo
pod tylną kanapą-to samo
oparcia-odpada, kiepskie miejsce
Wiec chyba pozostaje konsola srodkowa i deska, ale jak sie za to zabrac i w ktorym miejscu deski lub konsoli je umiescic...??
Pozdrawiam!
Oki kable do bagaznika pociagniete juz progami, z lewej zasilanie z prawej sygnalowe, masa z karoserii pod tylnym siedzeniem
po co sie wiec wypytujesz kolego o rady jak i tak robisz po swoejmu.....
jeśli nie będzie nic skrzypiało, trzeszczało i piszczało daj znać-chodzi o sygnałowe....
jak dobrze popatrzysz to znajdziesz miejsce w desce rodzielczej a najlepiej w drzwiach przednich....choć to zalezy gdzie będziesz miał tweeter....
wydma8, zwrotnice proponuje dać pod plastikowe "boczki" przy nogach. Od strony kierowcy przy lince maski, od strony pasażera symetrycznie... Komputer tam chyba jest, ale wszystko się mieści... Myślę, że to optymalne miejsce jeśli tak jak ja masz tweetery w słupakch, jeśli w drzwiach to najlepiej będzie zwrotnice w boczki drzwi dać...
pzdr
w środkowej konsoli za radiem jest miejsce albo za schowkami przed dźwignią zmiany biegów.