Zobacz pełną wersję : Problem ze skręcaniem kół po ostrym hamowaniu.
Otóż miałem wczoraj małą przygodę po ciemku i musiałem trochę ostro przyhamować na mokrej nawierzchni, w ostatniej fazie miałem koła skręcone na maksa w prawo. Przy próbie ruszenia potem do przodu nie mogłem skręcić kół w lewo, zatrzymałem się, posiłowałem troche z kierownicą i odpuściło, ale kierownica chodziła ciężej niż normalnie, można odczuć takie "skoki" kierownicy przy skręcaniu kół, łuk skrętu przy maksymalnie skręconych kołach w lewo jest większy niż w prawo.
W każdym bądź razie jak kierownica odpuscila i jakos dalo sie skrecac to dojechalem do domu chociaz po drodze przydazylo sie znowu cos dziwnego, nagle zapalila sie kontrolka oleju i akumulatora i zablokowaly sie kola, nie moglem skrecic ani w lewo ani w prawo, zatrzymalem sie, poogladalem samochod, nic nie znalazlem podejrzanego, zgasilem auto, odpalilem znowu i zadzialalo, jako tako nadal moglem krecic kierownica zeby dojechac do domu. Ogladajac potem z kolega auto wywnioskowalismy ze chyba drazek kierowniczy przy lewym kole jest jakby troszke wygiety (lub tak jakby kawaleczek wyskoczyl z tej gumy). tzn nie jest na wprost z tą gumą która jest głębiej na drążku, z drugiej strony (przy prawym kole) drazek jest na wprost z ta guma wiec tak jak chyba powinno byc. Z pompą wspomagania wszystko ok (przynajmniej nie widac zeby cos bylo nie tak), zadne paski sie nie zerwaly, plyn wspomagania jest pod max., jedyne co wydalo nam sie podejrzane to ten jakby wykrzywiony drazek kierowniczy. Tylko zastanawia mnie teraz ta sytuacja z kontrolkami i blokada kol ... :/ Pilnie prosze o pomoc bo potrzebny mi jest samochod do pracy! :/
byc moze wlasnie drazek sie wysral ew maglownica ma dosyc a to ja dobilo jeszcze bardziej.
moze ma ktos jakies pomysly jeszcze? Ogolnie da sie jezdzic ale kierownica nie dziala plynnie/normalnie, czuc "skoki" na kierownicy przy skrecaniu i trzeba mocniej trzymac kierownice
prawdopodobnie wywaliło ci drążek kierowniczy z maglownicy. A jak ci zapalają sie kontrolki to czasem nie przygasa silnik? Jesli tak to pewnie pomka wspomagania juz ledwo daje rade i potrzebuje więcej obrotów i wtedy na jałowych silnik przygasa i zapalają sie kontrolki. Pewnie do wymiany bd maglownica. To są tylko moje spostrzerzenia z doświadczenia podobnych sytuacji ale moge sie mylić
fakt silnik zachowal sie wtedy jakby zgasl (ale nadal byl wlaczony:) ), i faktycznie przy kreceniu kierownica obroty bardzo spadaja.
jesli wywalilo drazek z maglownicy to nie wystarczy wymienic sam drazek? :/ okropnie drogie sa maglownice 300-400zl uzywki :/
czyli jak napisał przedmówca wywaliło ci drążek z maglownicy i pokrzywiło jak zauwazyłeś. Najlepiej jedź do moechaniora na podnośnik i zobaczysz dokładnie ale licz na nową maglownice.
regenerowanie kosztuje ok 300-350 zł, ja robilem ostatnio i tyle policzyli. Co do pompki to bardzo mozliwe ze juz się kończy.
koszt uzywanej maglownicy 300-400zl, za wymiane krzycza 400zl, koszt laczny pewnie bedzie z 1000zl, takiego wydatku sie nie spodziewalem i mam niezly problem :/ potrzebuje jedzic kilka dni do pracy samochodem i zastanawiam sie czy nie zaryzykowac i powoli jakos toczyc sie Hanią z ta maglownicą...
ja osobiście bym nie ryzykował - fakt, zabawa nie tania ale tu chodzi o bezpieczeństwo, więc tym bardziej proponuję to w miarę szybko ogarnąć bo konsekwencje jazdy z tak wysranym jak opisujesz zawieszeniem mogą być opłakane
Wojtec12345678
13-10-11, 00:15
koszt uzywanej maglownicy 300-400zl, za wymiane krzycza 400zl, koszt laczny pewnie bedzie z 1000zl, takiego wydatku sie nie spodziewalem i mam niezly problem :/
Skąd wy macie takie ceny ?:D
Magiel 250 zł w dobrym stanie
Wymiana 100-200 zł
Skąd wy macie takie ceny ?:D
Magiel 250 zł w dobrym stanie
Wymiana 100-200 zł
gdzie? :/
moje ceny: magiel od Ralfa, wymiana w Andi Trading (łącznie z plynem i zbierznością)
Wojtec12345678
13-10-11, 00:20
gdzie? :/
moje ceny: magiel od Ralfa, wymiana w Andi Trading
Ja w zeszłym roku kupiłem magiel na allegro... cena 250 zł
A za wymianę zapłaciłem 250 zł a w skład wymiany wchodziła maglownica i 4 sprężyny :p
Ale co do magla to nie kupuj z allegro tylko bierz od Ralfa, ma droższe ale pewne, na allegro trzeba liczyć troche na szczęście
Ralf ma pewne? Chyba ktoś tu nie wie co mówi...
Wojtec12345678
13-10-11, 00:26
Ralf ma pewne? Chyba ktoś tu nie wie co mówi...
Szczeże powiedziawszy to nie wiem czy ma pewne czy nie :p sugerowałem się tym że kolega SLOP już wiedząc że ma do wymiany magiel, dowiedział się do kogo najlepiej udeżyć :D stąd moje stwierdzenie, jak widać ZŁE :D
Lekko sprostuję swoją odp, bierz od jakiegoś PEWNEGO forumowicza zamiast allegro
czy maglownica od 6-gena z D16Y7 by mi podeszła ? http://moto.allegro.pl/honda-civic-vi-1-6-przekladnia-kierownicza-i1884961823.html
Wojtec12345678
25-10-11, 19:49
Patrzysz tylko na to aby była z VI gen i z wspomaganiem, jeśli masz VI gen oczywiście, nie wiem jak z poliftami, ale chyba jest ten sam magiel :P
P.s. co to za z dupy aukcja ? :D nic nie jest opisane :D
Ziom zrób jak radziłem wyżej, napisz ogłoszenie w kupię, nie bierz z allegro
do Ralfa dzwoniłem dzisiaj, odebrał "ktoś" i w ogóle ciężko się było dogadać ale podobno już nie mają żadnej maglownicy oprócz jednej której ktoś nie chciał kupić bo "chyba" cieknie :) mam można powiedzieć "odłożoną" maglownice u kogoś z forum ale może ją wyslac do mnie dopiero w poniedzialek wiec wezme jeśli nie uda mi sie na miejscu nigdzie kupić w tym tygodniu
wymienial ktos z was magiel na wlasna reke ? mam problem z wyjeciem starego magla, tzn wiem zeby lewy drazek kierowniczy odkrecic, ale nie probowalem dzisiaj... jakies porady jak go odkrecic? (caly drazek, nie sama koncowka)
I druga rzecz jak potem wlozyc nowa maglownice? tez trzeba cos odkrecac od niej zeby weszla bez luzowania sanek ?
jakby ktoś miał wątpliwości to da się wymienić maglownice bez żadnego kanału na samym podnośniku... :) stary magiel chyba by sie nawet do regeneracji nie nadawał, stwierdzone opiłki metalu na ząbkach w środku, coś musiało nieźle chrobotnąć. Swoją drogą, teraz działa to chyba wszystko dużo ładniej niż wcześniej :)