Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przewody do głośników przdnich, jak przepuścić???

damian665
28-04-07, 16:37
witam pytanie dotyczy civica sedan 93 rok
używałem szukajki ale koś nie radze sobie.
Do jednego głośnika przeprowadziłem nowy kabel bo kostaka jakoś już była troche rozwalona więc poszło dosć łatwo, ale w drugich drzwiach kostka jest ok i nie moge jej rozpołowić żeby jakoś łątwiej przeprowadzić kable.
Macie na to jakies patenty?? bo jestem już nawet tak zdesperowany ze chyba wywierce nową dziure.

A drugie pytanie
Chcąć przeciągnać kabel do wzmacniacza to jest jakaś dzura żeby puścić tantędy kabel, czy trzeba przewiercić??
pozdro i prosze o odpwoiedż

Waldek
28-04-07, 23:16
Poczytajcie a znajdziecie!

zabadabaduesz22
29-04-07, 14:49
Kable od aku do wzmaka ciągnij tą stroną po której masz akumulator. Zasilające ciągnij progiem razem z kablem RMT ( Remote ) z radia. Środkowym "tunelem" ciągniesz chinche. Drugim progiem ciągniesz kable głośnikowe.

DObra rada: zwrotnice wygodniej jest instalować w bagażniku, gdyż w razie zmiany systemu głosników łatwiej tez wymienić zwrotnice. Od biedy zwrotnice mozna umieścić gdzieś pod dywanikiem np pasażera. Lepiej zwrotnic nie przymocowywać w drzwiach jak to niektorzy robią.

Waldek
29-04-07, 21:13
Lepiej zwrotnic nie przymocowywać w drzwiach jak to niektorzy robią.

A dlaczego?

Cairo
01-05-07, 11:32
Kabel zasilający do wzmacniacza:
najlepiej puścić przez już gotowy otwór w ścianie grodziowej, którym puszczone sa inne kable do kabiny, jest tam taka guma uszczelniająca na wcisk, robisz śrubokrętem w niej dziure i przepuszczasz do kabiny, dalej lecisz progiem pod wykładzinką i wychodzisz boczkiem w bagażniku. Ciągniesz tylko przewód "plusowy", "minus" mocujesz porządnie do jakiegoś pewnego elementu karoserii, nalepiej zacisnąć na kablu końcówkę oczko i przykręcić już istniejącą śrubką.

Kable RCA od radia do wzmacniacza oraz remote:
Jedziesz z nimi tak samo jak z kablem do zasilania(oczywiście odpada przejście przez ścianę grodziową). Remote najlepiej podłączyć pod sterowanie elektryczną anteną wtedy wzmacniacz będzie się wyłączał/włączał automatycznie razem z radiem.

Kable do głośników przednich:
Kabel do lewych drzwi lewym progiem do prawych prawym. Najlepiej jest znaleść troche przestrzeni w kotce i obie częśći w tym samym miejscu delikatnie rozwiercić. Ja tak robiłem jak puszczałem przewód do ogrzewania lusterek. Jednak na gruby kabel głośnikowy nie starczyło już miejsca i pusciłem go do samego końca peszlem z wiązką to drzwi, ale przed samymi drzwiami go wycągnąłem i wywierciłem w drzwiach dziurkę Φ4

Kable do głośników tylnych
Tu chyba nie powinno być problemów. Jeśli głośniki mają być w półce dobrze sobie zrobić połączenie na jakiś kostkach aby demontaż półki nie był problemem.

Rówznież nie rozumiem dlaczego, mam tak zrobione już bardzo długo i nie widze żadnych negatywnych skutków tego rozwiązania.

[ Dodano: Wto 01 Maj, 2007 ]

Do jednego głośnika przeprowadziłem nowy kabel bo kostaka jakoś już była troche rozwalona więc poszło dosć łatwo, ale w drugich drzwiach kostka jest ok i nie moge jej rozpołowić żeby jakoś łątwiej przeprowadzić kable.

Jak to rozpołowić
Chodzi Ci o to żeby odpiąć część kostki która jest na zewnątrz drzwi o dtej która jest wewnątrz, czy jakieś nienaturalne jej podzielenie?? :bicie:

MartinS
01-05-07, 12:52

własnei bardzo dobre rozwiazanie, zwłaszcza jezlei tweeter i średni są zainstalowane na dzrzwiach....

slawek03
05-03-08, 16:47
[ Dodano: Sro 05 Mar, 2008 ]
Troszkę odgrzeję temat ale ludzie to czytają, popełniają podstawowe błędy i potem są problemy...

Z całym szacunkiem dla Twojej osoby @Cairo ... dzięki takim informacjom ludzie później klną ile wlezie bo im piszczy , słychać silnik, alternator itp w głośnikach. Szczeże mówiąc to masz dużo szczęścia że nie masz żadnych przebić na kablu RCA i głośnikowych no i na masie.
Złamałeś chyba wszystkie prawa poprawnej instalacji CA!!! :)

[Kabel zasilający do wzmacniacza:
najlepiej puścić przez już gotowy otwór w ścianie grodziowej, którym puszczone sa inne kable do kabiny, jest tam taka guma uszczelniająca na wcisk, robisz śrubokrętem w niej dziure i przepuszczasz do kabiny, dalej lecisz progiem pod wykładzinką i wychodzisz boczkiem w bagażniku. [/b] Dotąd wszystko się zgadza!!! ale:

Ciągniesz tylko przewód "plusowy", "minus" mocujesz porządnie do jakiegoś pewnego elementu karoserii, nalepiej zacisnąć na kablu końcówkę oczko i przykręcić już istniejącą śrubką. I nie do końca. Jest bardzo dużo przypadków że takie rozwiązanie powoduje wiele zaklóceń ponieważ masa z "budy" zbiera wszystkie dostępne zakłócenia. Zdecydowanie lepszym (choć droższym) rozwiązaniem jest "+" i "-" prosto od akumulatora!!

Kable RCA od radia do wzmacniacza :
Jedziesz z nimi tak samo jak z kablem do zasilania(oczywiście odpada przejście przez ścianę grodziową). Czyli w/g Ciebie kable sygnałowe do wzmaka idą równolegle z kablami zasilającymi??? Przecież to aż się prosi o zakłócenia!!!
"Kable sygnałowe mogą się stykać z kablami zasilającymi tylko pod kątem 90*"
Teoretycznie mogą iść równolegle ale min. 10 cm od kabli "prądowych", a najlepszym rozwiązaniem jest puścić kable kanałem środkowym Hanusi.

Remote najlepiej podłączyć pod sterowanie elektryczną anteną No niby racja... ale po co w tej sytuacji jest wyjście REMOTE w większości radii - (standardowo: niebiesko-białe)???

W innych lub starszych (bez kabla "remote") - przypadkach (w sam. Honda) to zdanie jest wlaściwe:
podłączyć pod sterowanie elektryczną anteną , wtedy wzmacniacz będzie się wyłączał/włączał automatycznie razem z radiem. A precyzując : RAZEM z chowaniem się anteny.

A gdzie prowadzić "remote"? - już kolega @zabadabaduesz22 napisał:
Zasilające ciągnij progiem razem z kablem RMT ( Remote ) z radia. Środkowym "tunelem" ciągniesz chinche... no chyba że jest zintegrowany z kablami RCA-to inna sprawa.

Kable do głośników przednich:
Kabel do lewych drzwi lewym progiem do prawych prawym . Czyli znów wracamy do faktu iż kabel głośnikowy idzie równolegle do zasiłki.... czyli zakłócenia od kabla zasilającego i innych kabli "prądowych"... W/g mnie najlepszym sposobem jest pociągnięcie kabli głośnikowych górą... nad drzwiami do deski. Tam jest praktycznie zero elektryki i koszt praktycznie o 1mb. większy.

W Twoim @Cairo przypadku zdało to egzamin ale w wielu przypadkach będzie to początkiem wielu problemów więc myślę że to nie był dobry opis Car Audio ponieważ wiele osób może mieć potem pretensje i problemy (tym bardziej że nie pisaliśmy o kosztach kabli!!! )

Myślę że warto wydać 20 % ceny więcej na kable i poprowadzić je prawidłowo niż potem narzekać. Ale to tylko moje zdanie... i gwoli informacji i domysłów - NIE JESTEM AUDIOFILEM!!!

Pozdrawiam All :)