PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wykryć spalanie oleju ( przy kupnie samochodu)

mielox
09-10-11, 21:05
Witam
szykuję się do zakupu Civica VIgen (koniec dzielenia się rodziców autem... ) ze względu na finanse pada najprawdopodobniej na 1.5 (D15Z6).
Jako, że większość z tych samochodów posiada realne przebiegi od 200tyś wzwyż, dość ważną kwestią jest w takim przypadku spalanie oleju.
No i moje pytanie brzmi jak to wykryć? -bo na jazdę przez tysiąc kilometrów wiadomo nie ma co liczyć...
czytałem już mnóstwo postów, i rady są takie, że przy analizie spalin można wykryć spalanie oleju, jednak zdania są podzielone, jedni mówią, że tak inni, że nie.
oczywiście wiem, że biały dym to przede wszystkim oznaka spalania oliwy, jednak wielu osobom, którym silniki palą olej praktycznie nie zauważają tego efektu, albo bardzo nie wielki, a silniki można by powiedzieć piją sporo.
Mam dostęp do porządnego analizatora spalin więc jeśli dałoby się za jago pomocą to sprawdzić, to jakie wartości dane związki spalin powinny przyjmować?
Jakie różnice byłyby w przypadku przelotowych wydechów bez kata??

ewentualnie co jeszcze poradzilibyście sprawdzić, aby to wykryć? - wiadomo późniejsza wymiana pierścieni i uszczelniaczy to spory koszt a przynajmniej na jakiś czas wolałbym się nie martwić dolewaniem większych ilości oleju ( bo jakieś niewielkie ubytki przy kręceniu na pewno i tak będą)

pozdrawiam

niuniexPL
09-10-11, 21:07
1.Sprawdź czy nie dymi na zimnym i na rozgrzanym na czarno lub na niebiesko. Biały dym to nie spalanie oleju :) Jak leci go umiarkowanie to jest to w miarę normalne, ale jak leci go dużo, to może spalać płyn chłodniczy

Budziniak
09-10-11, 21:19
Jakie różnice były by w przypadku przelotowych wydechów bez kata??
różnica jest bardzo duża bo wskazania toksyczności przekraczają normy dwukrotnie. Byłem na przeglądzie i diagnosta wytłumaczył mi co i jak.
Jedyna rada to zagrzać silnik i przejechać się jakimś samochodem za ta upatrzoną hondą i wypatrywać tego spalanego dymu. Przy kręceniu do czerwonego pola i puszczaniu gazu na bank będzie puszczał bąki ( jeżeli silnik olej spala ). Możesz też wykręcić świece i sprawdzić czy ich stan nie wskazuje na spalanie oleju. Znajdź w necie zdjęcie jak taka świeca wygląda abyś miał przy kupnie pewność że Honda nie pali tyle samo oleju co paliwa :)

vnv_nation
09-10-11, 21:30
Powiedz wlascicielowi zeby nie odpalal auta, ze chcesz go sam odpalic na zimnym z rana, zobacz czy nie kopci na niebiesko. Po rozgrzaniu niech ktos go porzadnie przegazuje a ty patrz na wydech, przy w miare wysokiej temperaturze na dworze nie powinienes zobaczyc nic, przy chlodniejszym dniu powinienes zobaczyc tylko standardowe spaliny czyli po prostu m.in. pare wodna. Jak przy mocniejszym przegazowaniu zaczyna kopcic na siwo, niebieskio, a nawet czarno - odpusc auto. Zreszta olej spalony da sie poczuc nosem ;) Kiedys jak kupowalem honde to po mocniejszej przegazowce az prawie na czarno zakopcilo a gosc stwierdzil ze przeciez to normalne ze cos sie w wydechu zbiera i ze zawsze tak kazde auto zrobi hehe :D a potem tak jak koledzy mowili.. jedz tym autem i poprzeciagaj go na biegach do odcinki a niech ktos za toba jedzie i sprawdza co sie dzieje.. tak jak mowie - nie powinno byc widac nic z wydechu. Jesli wlasciciel na taki eksperyment sie nie zgodzi to tez auto odpusc - sprawnemu silnikowi odcinka niegrozna. Swiece tez mozesz wykrecic i sprawdzic jak wygladaja.
No ale przy kupnie auta to i tak przewaznie loteria.. wystarczy ze wlasicciel wleje jakiegos motodoktora i przy sprzedazy nie zorientujesz sie czy wszystko jest ok..

mielox
09-10-11, 21:37
miałem na myśli taki biało-niebieski ( jak w 2 suwach)
o przejażdżce za takim już też właśnie czytałem - na pewno nie będę sam więc to nie problem, powiedz mi tylko co masz na myśli pod pojęciem "puszcza bąki" ??
czyli świeca NIE powinna wyglądać tak jak tu http://corsa-b.cba.pl/swe.htm (pkt 4 zdjęcie 3 i poniżej)

o przelotowych miałem na myśli coś takiego jak np tu:
http://otomoto.pl/honda-civic-ek3-C20843683.html

djwafel
10-10-11, 01:12
miałem na myśli taki biało-niebieski ( jak w 2 suwach)
o przejażdżce za takim już też właśnie czytałem - na pewno nie będę sam więc to nie problem, powiedz mi tylko co masz na myśli pod pojęciem "puszcza bąki" ??
czyli świeca NIE powinna wyglądać tak jak tu http://corsa-b.cba.pl/swe.htm (pkt 4 zdjęcie 3 i poniżej)

o przelotowych miałem na myśli coś takiego jak np tu:
http://otomoto.pl/honda-civic-ek3-C20843683.html

Te pojęcie "puszcza bąki" oznacza, że widoczne jest spalania oleju z rury wydechowej.

jasiek09
10-10-11, 07:52
Co tu długo teoretyzować, niech jedna osoba jedzie za tobą bo w lusterku nie zawsze widać i na 2 biegu (prędkość bezpieczna) dociągnij do odcinki a kolega niech się przygląda czy nie dymi na niebiesko.