Zobacz pełną wersję : Kontrolka wspomagania przy niskich temperaturach....
Civic_Rydułtowy
09-10-11, 21:04
Witam...
Mam pytanie: posiadam Civic (ufo) z silnikiem 1.4 5d. Zauważyłem że podczas całonocnym postoju na dworze przy niskich temperaturach po odpaleniu oświetla się kontrolka wspomagania. Wtedy nie można kręcić kierownicą itd. Gdy go wyłączę i na chwilę poczekam i ponownie odpalę samochód kontrolka gaśnie. Przy pierwszym uruchomieniu również słychać jak by coś się przełączało.
Czy ktoś się z tym również spotkał...czekam na pomoc
Pozdrawiam
Co prawda nie mam pojęcia co to może być, ale ile ma twój akumulator?
U mnie jak zaczął dogorywać ale zanim padł też wyskakiwały różne sygnały.
Efekt końcowy taki jak u ciebie, po drugim odpaleniu (albo odpięciu akumulatora) wszystko wracało do normy.
Mialem zima identyczna sytuacje (pod warunkiem, ze "nie mozna krecic kierownica", znaczy "nie dziala wspomaganie i kreci sie kierownica bardzo ciezko").
Wymieniono mi modul ESP na gwarancji i problem nie pojawil sie nigdy wiecej.
Co prawda nie mam pojęcia co to może być, ale ile ma twój akumulator?
U mnie jak zaczął dogorywać ale zanim padł też wyskakiwały różne sygnały.
Efekt końcowy taki jak u ciebie, po drugim odpaleniu (albo odpięciu akumulatora) wszystko wracało do normy.
U mnie było bardzo podobnie, z tym że okazało się, że to akumulator jest walnięty, bo padł po 4 miesiącach. Na szczęście był jeszcze na gwarancji.
Mam to samo. z tym ze aku roczne (problem występował również na starym) a czujnik ESP (VSA?) wymieniałem na poczatku tego roku :( to jakis permanentny fuckup tego elektrycznego wspomagania. Ktos ma jakis pomysł jak sie tego pozbyc? Dodam ze kiedys na forum byla porada zeby wyczyscic styki czy cos takiego. Tez nie pomaga w moim przypadku...
czujnik ESP
Wydaje mi sie, ze jest roznica miedzy modulem ESP, a czujnikiem ale moge sie mylic.
zapewne chodzi o moduł EPS(moduł wspomagania) a nie żadne ESP, tez to miałem wymieniane 4 lata temu i od tego czasu jak ręką odjął
zapewne chodzi o moduł EPS(moduł wspomagania) a nie żadne ESP, tez to miałem wymieniane 4 lata temu i od tego czasu jak ręką odjął
Damn, you're right :)
Tak czy siak czujnik ESP wymieniałem przy okazji problemów z ABS i problemu ze wspomaganiem kierownicy to nie rozwiazało. Ale skoro mamy nowy trop w postaci czujnika wspomagania to zapytam ile wymiana takowego kosztuje? Ktoś się orientuje?
Witam.
Też mi się to zdarzyło 2 razy. Z tym, ze chyba pewnym wspólnym mianownikiem oprócz niskiej temperatury było szybkie odpalenie auta po przekręceniu kluczyka, tj. zanim kontrolki zgasły.
Swoją drogą również jestem ciekaw, ile te moduły/czujniki by kosztowały, gdyby coś na stałe padło.
mi ostatnio się to zrobiło podczas jazdy (zapaliła się kontrolka, zrobiła się sztywna kierownica...uczucie nieciekawe!!! i przestaje mnie to bawić, bo autem na co dzień jeździ żona z dzieckiem.... Auto oczywiście po gwarancji - będzie drogo???
Jeżeli sterownik wspomagania to 2lata temu w aso 1700zł,może wystarczy tylko przeczyszczenie wtyczek przy silniku wspomagania (3szt )
A gdzie się znajduje ten sterownik/jak wygląda?
Sterownik wspomagania jest za puszką bezpiczników pod deską. to taka szara puszka metalowa