Zobacz pełną wersję : sprzeglo wpadlo i nie odbija
Dzisiaj kiedy wcisnalme sprzeglo i wrzucielm wsteczny sprzeglo juznie odbilo :( sprawdzilem wszystkie plyny i sa ok co dalej?? moze to linka albo wysprzęglik?? jak to sprawdzic i jak naprawic??
skolopendra
27-04-07, 21:07
a linki nie urwałeś ??
no wlasnie nie wiem jak to sprawdzic??:(
skolopendra
27-04-07, 21:34
podnieś pedał ;) ręka
i sprobuj wyciągnąć linkę do środka, jak wyjdzie ,to linka :aloha:
a linki nie urwałeś ??
tak mnie sie zdaje, ze linka to jest w 4 genie...
a w 5 genie jest sprzęgło na hydraulice wiec dosc trudno jest urwac linke, ktorej nie ma...
ale może sie nie znam.... :d
za to sprawdzi łbym płyn w zbiorniczku sprzęgła.... i wysprzęglik...
albo sie zapowietrzył układ, sprubój podpąpować pedał góra dół góra dół tak kilkanaście razy jak Ci wróći do góry nawet niedużo to znaczy że zapowietrzył się układ:] więc to by byłą najlepsza opcja bo najłatwiej to poprawić:]
skolopendra
27-04-07, 22:28
dosc trudno jest urwac linke, ktorej nie ma...
no fakt jak nie ma :hinczyk:
plyn jest sproboje podpompowac a jak ten wysprzeglik sprawdzic??
mogł sie skonczyc docisk sprzegła. W sesie lozysko dociskowe wbiło sie w popękane "słoneczko". nie wiem moze źle mysle...
ale czy to mozliwe ze tak w jedne jchwili mogl sie skonczyc docisk;/ pojechalem po moja laske bylo wszystko ok potem postawilem auto i poslzismy na spcer chce ja odweiz a ty zonk wciskam sprzeglo wrzucam wsteczny chce wrzucic na 1 a tu lipa sprzeglo zostalo to zgasilem silnik
to sie nazywa clutch master cylinder:)) po pierwsze: sproboj podpompowac pedal reka. po drugie wsadz jak najglebiej palec tam gdzie wchodzi sprzeglo i zobacz czy nie cieknie pompa. jesli cieknie to najprawdopodobniej wyrobily sie uszczelki( mozesz kupic reperaturki za 12 zl). jest jeszcze jedna opcja(gorsza) ze wyrobil sie ten tloczek, wtedy musisz kupic nowa pompke. mialem ten problem kilka dni temu wiec moge cos powiedziec na swiezo:)) nie rozpaczaj od razu, sprawdz czy nie cieknie z pompy, wymien wszystkie gumki(jest ich chyba 5 w zestaiwe za 12 zl) i odpowietrz dobrze caly uklad i zmien plyn(nie zrobisz tego sam popros kogos o pomoc bo musi ktos deptac a ty odkrecac i zakrecac zawor).
ps. jesli wiesz jak dziala cale to ustrojstwo to mozesz troche dokrecic ten cylinderek(na koncu jest gwint ktory wkrecasz w pedal i zalapujesz nakretka) tak zeby byl twardszy i nie mial takiego luzu(czasem cylinderek jest juz troche wyrobiony i musisz mu zmniejszyc pole manewru).jesli nie wiesz jak to zrobic jedz do jakiegos znajomego mechanika, cala operacja to jakies pol godziny.zacznij od sprawdzenia czy nie ma wycieku(nawet gdy go nie bedzie zmien plyn i odpowietrz uklad).
wycieku nie ma... probowalem podpompowac i nic....:(
[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2007 ]
pojechalme do mechanika i jest wyciek przy tloczku a ine bylo go widac bo plyn wlatywal do oslonki... dzieki wszystkim za odp
czyli wyciek
sprawa jasna...
skolopendra
01-05-07, 17:18
czyli wyciek
sprawa jasna...
a nie linka :d
99% zapowietrzony układ - miałem to samo. :piwo2:
Ja mam problem ze sprzęgłem ale całkiem inny.Kiedy wśadam do auta rano i wciskam sprzęgło to słyszę zgrzyt.Po kilkudziesięciu minutach wszystko wraca do normy.Mógłby mi ktoś to wyjaśnić :(
grzesi51, taki hałasik pochodzi od siłownika sprzęgła czy jak kto woli od wysprzęglika, cz da sie to jakoś "naprawić" nie wiem ale obawiam się, że nie.
Znalazłem ten temat troszkę dalej i widzę,że dużo ludzi ma z tym problem,
Dzięki za dobrą radę :piwo2: Biorę się za to
wczoraj mialem podobny problem, wpadło sprzedło do podłogi - chwile przed tym stawiało mniejszy opór przy naciskaniu. podniosłem maske - sprawdzam poziom i nie mam płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Zauważylem wyciek na wysprzegliku. kuipilem reoperaturke, rozkrecilem wysprzeglik i znalazlem przyczyne, w culinderku wysprzeglika na jego dolnej wewnetrznej czesci byla rdza - skąd sie tam wziela nie mam pojecia - papier scierny 1000 z jazda, po szczysczeniu pora na polerke , wiertło 10 owiniete szmatą, wysprzreglik w imadło i pasta polerska do metalu. po 2 minutakch stodek błyszczał jak psu ja*ca, zero zadzoirów ktore mogłyby zniszczyc nowe uszczelki, przy zakładaniu nalezy posmarować uszczelki smarem molibdenowym - czas zabawy 30 min, koszt reperaturki 17 zł i o dziwo dziala :)
i o dziwo dziala :)
dlaczego miałoby nie działac?
jak dobrze zrobione to działac bedzie..... :d
zapomnialem dodac, polerka była robiona za pomocą wiertarki z wiertłem 10 owiniętego szmatą - ruch wsadz - wyjmij przy maluch obrotach :)