Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : poziom oleju

Wooju
27-04-07, 15:02
witam!

jaki niski musi byc stan oleju zeby zapalila sie kontrolka ? wczoraj wyciagnalem bagnet i mialem raptem 2 milimetry oleju na bagnecie, czyli sporo ponizej minimum i nic sie nie zapalalo.
czy wogole bede widzial olej na bagnecie kiedy kontrolka sie zapali? czy u mnie poprostu ona nie dziala... ?

nie wiem czy ktos juz o to pytal, ale kiedy staram sie przeszukac forum to wyskakuje mi blad.

z gory dzieki :aloha:

LIO
27-04-07, 15:10
kontrolka nie kontroluje stanu oleju, lecz jego cisnienie, zatem nie czekaj na jej zapalenie sie...

proto
27-04-07, 15:40
Zapaliła by się, jakby Ci zostało pewnie z 2 litry . Wtedy może być za późno , ale nie koniecznie ...

Lcfr
27-04-07, 16:04
widzialem przypadek zatarcia silnika bez swiecenia kontrolki...

fugazi
27-04-07, 18:25
utrzymuj właściwy poziom i śpij spokojnie. I nie czekaj na sygnał od kontrolki, szkoda kasy :)

Efyr
27-04-07, 21:00
Co się dokłądnie zaciera przy za małej ilości oleum?
Zapewne panewki, coś jeszcze?

mirasek
27-04-07, 21:10
Od poziomu oleju jest bagnet, a kontrolka od ciśnienia, jak już napisano. Czy Wam też po odpaleniu zimnego silnika mrugnie ta kontrolka? Podobno to normalne, ale dla pewności spytam.
Statystycznie pierwsze zacierają sie panewki. Był taki filmik jak lali wode zamiast oleju do civica, pewnie każdy widział, chyba nawet 8 minut trwał...

skolopendra
27-04-07, 21:12
Był taki filmik jak lali wode zamiast oleju do civica, pewnie każdy widział, nawet 8 minut trwał...

aż się serce kroiło jak ją katowali :(

mirasek
27-04-07, 21:14
Był taki filmik jak lali wode zamiast oleju do civica, pewnie każdy widział, nawet 8 minut trwał...

aż się serce kroiło jak ją katowali :(

Pół dnia nie mogłem do siebie dojść... serio. Niektórzy to mają dziwne pomysły na rozrywke. Ale przyznacie nawet dużo ten silnik wytrzymał.

gryzmo
27-04-07, 22:33
Zapaliła by się, jakby Ci zostało pewnie z 2 litry . Wtedy może być za późno , ale nie koniecznie ...Niekoniecznie.Jak kupiłem obecne auto to susza była.Dolałem litr i dopiero pojawił się znak na bagnecie ale na minimalnym stanie.Gość chyba wogóle nie zaglądał bo olej miał wedle zapisek 16tys i 2 lata.Zlałem czarny jak smoła.Zalałem Valvoline 5W40 i jest git.Zrobiłem na razie 2 tys. i wziął niecałe 2mm na bagnecie,chodzi idealnie,pali mało więc chyba wszystko ok.Przebieg 120tys.Więc nawet jak jest poza minimum to nie ma się jeszcze czym martwić tylko dolać i śmigać już spokojnie.

TENCIO
28-04-07, 03:53
na wlasne oczy widzialem typeR ktorej silnik "zaczal dziwnie pracowac", koles sprawdzil poziom oleju i byla susza na bagnecie, wiec dolał....3.5litra!!!!!efekt szlif wału i wymiana panewek, podobno autko hula dalej po zrobieniu tego

szymic
02-05-07, 17:43
kolego ja mam to samo, mam 1.6isr vtec 96r. przejechane 230tyś. kupiłem jak było 150tyś. Auto praktycznie bez awaryjne jedynie co jak noga ciężka to olej ginie "proporcjonalnie do paliwa" wtedy można przespać ten minimalny stan oleju, przy ostrej jeździe ginie litr na 3tyśWooju,

mirasek
02-05-07, 23:48
Litr na 3000km?! :/ To między wymianami może wypić wszystko z silnika... Na jakim oleju jeździsz?

ARC3
19-06-07, 09:21
Siemano, też mam silnik 1.6 ISR VTEC i ostatnio trochę sie z kumplem "ganiałem" po mieście i faktycznie olej wessało wręcz. Trochę byłem zdziwony małym stanem oleju aż tu trafiłem na takiego posta.

p0lish
19-06-07, 09:33
temat wałkowany 100x
remont!
tylko teraz zależy czy sama góra styknie
na ogół pierścienie i uszczelniacze załatwiają problem

ARC3
19-06-07, 10:31
Nie będę zaczynał nowego topicu odnośnie spraw związanych z olejem - czy ktoś wie jaki jest wymiar uszczelki miedzianej pod korkiem/śrubą spustową w misie olejowej? Dobrze byłoby to wiedzieć przed wymianą oleju. I jak mocno dokręcić tą śrubę żeby nie uszkodzić podkładki miedzianej?Wszędzie w manualach piszą o zastosowanu klucza dynamometrycznego.
I jeszcze jedna sprawa - czytałem wczoraj w manualu na temat dokręcania filtra oleju. Niestety nie mam klucza dynamometrycznego. Jak to dokręcacie bez użycia takiego klucza?

PZDR

pirat
19-06-07, 10:52
na łoko :aloha:

misiek1980
19-06-07, 23:43
Nie będę zaczynał nowego topicu odnośnie spraw związanych z olejem - czy ktoś wie jaki jest wymiar uszczelki miedzianej pod korkiem/śrubą spustową w misie olejowej? Dobrze byłoby to wiedzieć przed wymianą oleju. I jak mocno dokręcić tą śrubę żeby nie uszkodzić podkładki miedzianej?Wszędzie w manualach piszą o zastosowanu klucza dynamometrycznego.
I jeszcze jedna sprawa - czytałem wczoraj w manualu na temat dokręcania filtra oleju. Niestety nie mam klucza dynamometrycznego. Jak to dokręcacie bez użycia takiego klucza?

PZDR
ile masz siły w palcach

maciekr
20-06-07, 13:00
ile masz siły w palcach

i najlepiej przez papier ścierny

AndMal100
20-06-07, 13:16
na wlasne oczy widzialem typeR ktorej silnik "zaczal dziwnie pracowac", koles sprawdzil poziom oleju i byla susza na bagnecie, wiec dolał....3.5litra!!!!!efekt szlif wału i wymiana panewek, podobno autko hula dalej po zrobieniu tego

nie hula, bo gostek na zinmym silniku i niedotartych panewkach dal pełny łogień :aloha: