Zobacz pełną wersję : springi i ssący - proszę o pomoc
Witam,
mam do was pytanie, a raczej dwa.
Chcę wymienić springi oraz ssący.
po 1. Czy springi z ek4 obniżą moje EJ9
oraz
po 2. który kolektor ssący będzie pasował do silnika d14a4 ? Chciałem od z6 ale podobno pasuje jakis z d15...
czekam na odp :)
Witam,
mam do was pytanie, a raczej dwa.
Chcę wymienić springi oraz ssący.
po 1. Czy springi z ek4 obniżą moje EJ9
oraz
po 2. który kolektor ssący będzie pasował do silnika d14a4 ? Chciałem od z6 ale podobno pasuje jakis z d15...
czekam na odp :)
pasuje z d15b7
Springi z EK4 - nie radzę. Przód może Ci w ogóle nie pójść w dół (B seria jest cięższa więc twardsze springi) albo odrobinę zejdzie a tył z 1cm moze sie obniży. ogólnie niezbyt warto. Lepiej zainwestować w jakieś obniżające -35/-45 i to jest minimum :)
ok dzięki :D o to mi chodziło ;)
a on jest z poziomą przepustnicą ? i jak to zamontowac w moim d14?
dziękować jeszcze raz za szybką odpowiedz :D
ok dzięki :D o to mi chodziło ;)
a on jest z poziomą przepustnicą ? i jak to zamontowac w moim d14?
dziękować jeszcze raz za szybką odpowiedz :D
Tak - to jest to samo co z6 tylko z węższymi kanałami (które sa i tak większe niż te w d14 :D )
Musisz mieć ssaka z krokowym (do zaślepienia dziur bo używac bedziesz tego z d14 co jest na przepustnicy), listwy paliwowej wraz z dystansami no i fajnie jakbys miał przepustnicę bo byś przełożył z niej kółeczko (to do którego mocujesz linke gazu) do przepustnicy z d14 by normalnie zamontować linke gazu - żeby druciarstwa nie było
Na ssaku montujesz kompletną przepustnice z d14 ze zmienionym kółeczkiem, listwe z dystansami z d15b7 a wtryski SWOJE. to tyle :)
czyli czego dokładnie potrzebuje bo juz się zgubiłem ;)
-Kolektor ssący d15b7
-krokowy d15b7 (będzie jako zaślepka tylko )
-Listwa paliwowa wraz z gumowymi dystansami z d15b7
-przepustnica JAKAKOLWIEK POZIOMA by z niej wymontować to kółeczko do którego linka gazu jest przymocowana a następnie wmontować do przepustnicy z d14
z d14 potrzebujesz wtrysków i przepustnicy z krokowym - ten krokowy będzie pełnił swoją funkcję
Starstruck
07-10-11, 21:22
Springi z EK4 wręcz podwyższą auto o 1cm lub nawet 2. Ale za to będzie sztywniej. Choć ja bym wolał cokolwiek co obniży, bo prowadzenie będzie pewniejsze.
troche tego duzo i obawiam się ze tego samemu nie ogarne...
a nie podpasi z angielki? bo kiedys ogladałem takową z silnikiem 1.4 i miał poziomą przepustnice, wiec byłoby plug&play
Starstruck
07-10-11, 23:28
Angielki 1.4 mają plastikowy kolektor ssący, więc w sumie taka zmiana byłaby bez sensu moim zdaniem.
troche tego duzo i obawiam się ze tego samemu nie ogarne...
a nie podpasi z angielki? bo kiedys ogladałem takową z silnikiem 1.4 i miał poziomą przepustnice, wiec byłoby plug&play
No właśnie niezbyt raczej bo nie będziesz miał jak podpiąć krokowca - d14a4/a3 mają zjeb*ne OBD itd. Bez różnicy czy z b7 czy z6 czy z tej angielki, problem bedzie cały czas ten sam jeżeli dobrze mi sie wydaje - czyli nie będzie mozna podłączyć krokowca który jest w ssaku a nie w przepustnicy tak jak w Twojej d14.
a z d15z6 czyli econo ? bo wydaje mi się że tu bedzie juz lepiej. U znajomego co handluje czesciami stoi V gen, moze z silnikiem 1.5 wiec mogłbym brać co chciał, ale skoro taka rześźba jest to jednak chyba podziekuję, a szkoda bo z tym od b7 mogę miec komplet do zmiany za 150 zeta
Starstruck
07-10-11, 23:53
W V gen nie było D15Z6. Kolektor z tego silnika jest obok D16Y8 i D16Y5 największy i najlepszy z D-serii SOHC, jedynie ma odrobinę węższe kanały od tych dwóch wspomnianych z D16. Roboty z jego montażem tyle co z tym z D15B7.
wiem ye nie ma go w V gen, ale znajomy ma v gena ale jaki tam silnik to nie wiem. skoro tyle samo roboty to od econo lepszy ?
Starstruck
08-10-11, 00:08
Tak :)
to czego potrzebuje aby zalozc od eceono
mozna liste:)
Starstruck
08-10-11, 00:14
A w tym Ci już nie pomogę, bo sam nie robiłem takich operacji i nie wiem co trzeba przełożyć a co nie :p.
Tak :)
Nie pier.... głupot. :) tez jest ten sam problem - krokowego nie podłaczysz i tu na pierdylion procent bo przez to przechodziłem. Dodatkowo są często problemy z falowaniem obrotów z niewiadomych przyczyn. I nie tylko ja tak miałem.... Nie mogliśmy tego rozkminić z Wojtkiem z Marek to poszedłem w ssaka z b7 jak jeszcze miałem 1.4
to najlepszy od b7 jeśli chodzi o zamontowanie i później z bezproblemowym korzystaniem?
Najlepszą opcją jest ten od Z6/Y8, roboty z montażem tyle co przy b7.
tyle że ten od z6 i y8 swoje kosztuje, a przyrost mocy chyba prawie taki sam, a cena dużo mniejsza
Najlepszą opcją jest ten od Z6/Y8, roboty z montażem tyle co przy b7.
wcale nie najlepszy. Ma większe kanały i przy wlocie do głowicy tworzy się próg więc są zawirowania powietrza. Poza tym Jakby go wpadało WIĘCEJ to i tak nie dobrze bo niszczy AFR.
Starstruck
08-10-11, 21:26
Mi chodziło o to, że ten od econo, np. D16Y5 jest sam w sobie lepszy od tego B7, ale w kwestii montażu to nie wiem jak to wygląda, gdyż się w to nie bawiłem i nie rozkminiałem. Wojtek mi kiedyś wspomniał, że właśnie montowałeś od B7, bo od Z6 coś z tymi obrotami nie banglało.
tak wiec, dam rade ogarnac wymiane tego ? wczesniej nie robiłem takich rzeczy. Bo mechanik chyba tez tego nie ogarnie ;)
Z naszej dyskusji wynika ze ten od b7 najlepszy ? :)
tak wiec, dam rade ogarnac wymiane tego ? wczesniej nie robiłem takich rzeczy. Bo mechanik chyba tez tego nie ogarnie ;)
Z naszej dyskusji wynika ze ten od b7 najlepszy ? :)
zależy jaki mechanik - dobry ogarnie, druciarz lub pan kazio pewnie nie ogarnie albo będzie chciał z 500zł...
Ogarnąć dasz radę, nie ma z tym tak dużo zabawy.
to ten z b7 najlepszy, mam komplet do wzięcia wiec wezmę. A mechanik mi to chyba zrobi bo wymiana listwy paliwowej, wolałbym nie ;)
do tego jakas alururke z filtrem, bądz z d14 oem dolot jakos spasuje na odwrót, tylko zeby przejechac kilka km
to ten z b7 najlepszy, mam komplet do wzięcia wiec wezmę. A mechanik mi to chyba zrobi bo wymiana listwy paliwowej, wolałbym nie ;)
do tego jakas alururke z filtrem, bądz z d14 oem dolot jakos spasuje na odwrót, tylko zeby przejechac kilka km
nie rozumiem - znaczy się nie chcesz zmieniać listwy paliwowej czy nie chcesz sam tego robić?
Listwę paliwową zmienić trzeba.
nie chce samego tego robic, ponieważ nie znam się na tym za bardzo. oddam mechanikowi i będę miał spokój ;) i tak musi isc na wymianę uszczelki miski olejowej i pewnie innych rzeczy;)
mimo wszystko mile widziany bedzie jakis turtorial jak to zrobić ;)