Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zagadka, za wysokie spaliny

adekcz
07-10-11, 18:01
Witam, od razu zaznacze, ze szukalem, sonda byla zmieniona itp, brak bledu, zawory ok, zaplon ok itp.. A teraz do rzeczy..

Jakis czas temu zrobilem swapa z d15b2 na d16z9. Wystapil blad 41, czyli grzalka sondy. Nie palilo wiecej takze jezdzilem dalej. Tak sie akurat zdarzylo, ze musialem zrobic przeglad. Pan sprawdzil moje spaliny i okazaly sie za wysokie. HC w granicach 300 (norma <100) a tlenku 2,5-3,5% (norma <1%). Nie dostalem wpisu i tak sie paluje z tym dalej..

Na poczatek do zmiany poszla sonda. Trafilem najpierw na felerna bo pokazywala blad 43 ale druga juz byla ok. Mialem problem z regulacja zaplonu, wiec sprawdzilem rozrzad. Okazalo sie, ze o zabek przeskoczyl. No ale po zrobieniu tego wszystkiego, jadac na przeglad juz bez zadnego bledu, z wyregulowanym zaplonem i nawet nowymi swiecami bo stare tez juz mialy dosc okazalo sie, ze teraz moj tlenek skacze sobie z 2,5% do 7% nawet..
Filtr paliwa nie jest nowy ale po wyjeciu nie mial jakiejs dziwnej czarnej zawartosci w sobie tylko normalna benzynke.
Za co mam sie zabierac dalej? Co sprawdzac?

karas
07-10-11, 18:17
Za co mam sie zabierac dalej? Co sprawdzac?
1. wstaw katalizator
2. zmien stacje diagnostyczna

adekcz
07-10-11, 18:20
Wydech seria.. Kat sie skonczyl? :)

subbug
07-10-11, 20:10
Zawyżone węglowodory to spalanie oleju, tlenek węgla to padnięty (lub brak) katalizator. Kontroluj oliwę, zmień stację diagnostyczną lub wstaw nowy katalizator / tłumik przelotowy (wtedy trzeba też zmieniać stację diagnostyczną ;) ).

adekcz
30-11-11, 17:57
No i mam kolejny problem chyba z tym zwiazany.. Zaczelo wyswietlac blad grzalki sondy, to ja wymienilem. Po jakis dwoch miesiacach spokoju z bledami, zaczelo wywalac checka po rozgrzaniu silnika, sprawdzajac bledy wyszlo 43. Czytajac troche wyszlo, ze to tez zwiazane moze byc z sonda. Ktos mial podobne sytuacje?

zakit
30-11-11, 22:05
teorytycznie wymieniles juz tyle razy sonde ze to chyba nie moze byc jej wina. pisze ze blad 43 jest tez od fuel supply system, wiec moze tam masz cos nie tak?

adekcz
01-12-11, 07:36
czyli zaczac sprawdzac caly uklad paliwowy?

zabor
02-12-11, 17:17
Jak nie wyrzuca błędu to jest ok. Znajdź stacje co nie sprawdza spalin. W ogóle samochody do 95 roku nie muszą mieć katalizatora przecież, więc co się czepiają. Mi też chcieli kiedyś sprawdzać to ich wyśmiałem i pojechałem do innej. Chyba że masz wbity w dowód, to wtedy nie wiem co robić :confused: