Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prelude F20A4 problem napęd (przegub dyfer sprzęgło) ???

bew2
07-10-11, 11:29
Witam Szanownych Forumowiczów.
Mam co prawda pralkę 2.0 ale wcześniej było jajko i to Forum jest najbliższe i najwięcej razy mi pomogło.

Problem:
Przy jeździe w trasie (70-120) na wprost, jak zdejmę nogę z gazu słychać huczenie, buczenie jak przy uszkodzonym łożysku piasty koła.
Przy przyspieszaniu, albo skręcaniu objaw cichnie.
Przy jeździe powoli (0-30) słychać miarowe terkotanie zarówno jadąc na wprost, łukiem, do tyłu i do przodu. Przy skręcaniu nie nasila się ani nie cichnie. Również na luzie lub wciśniętym sprzęgle.
Terkotanie ma częstotliwość taką samą jak szybkość obracania kół - szybciej=częściej.

Testy:
Podnosiłem auto, kręciłem kołami - cisza, brak wyczuwalnego luzu łożysk. Kręcąc kołem przód tył słychać klikanie piasty ale to raczej normalne.

Diagnozy mechaników i "mechaników"
1. Sprzegło (docisk rozsypany, obciera)
2. Mechanizm różnicowy (zużyty, duży luz)
3. Piasty lub łożyska zużyte - jednak objawy nie są typowe, a wręcz wykluczają

Proszę o porady, będę dozgonnie wdzięczny.

mały update:
przy skręceniu do oporu i jeździe powoli w kółko brak objawów - moim zdaniem to wyklucza przeguby?

kolejny update:
czy to może być wina nadpękniętej poduszki skrzyni?
lekko inny kąt niż powinien być i trze? przy przyspieszaniu silnik ze skrzynią nieznacznie się "odgina" i tarcie ustaje?

bew2
07-10-11, 14:57
kolejny update:
Pralka rocznik 2000, przebieg 140kkm, olej MTF wymieniany pół roku temu
niedawno miałem krzywą felgę i przednie koło biło przy 90-100kmh, trwało to około miesiąca, po wymianie koła na dobre było ok i po tygodniu zaczęło się dziać powyższe

bew2
10-10-11, 13:29
Na wstępie serdecznie dziękuję za frekwencję, wasze rady były bezcenne.

Może komuś się przyda kiedyś rozwiązanie mojego problemu:
Takie objawy świadczą o niedokręconym kole - rękami się nie wyczuje luzu, ale jak auto zrzucimy z podnośnika i przejedziemy się, luz się ujawnia.

Dokręciłem, działa, muszę jeszcze tylko opie.dolić "mechanika".

można zamknąć