PDA

Zobacz pełną wersję : Zagadka. Po złożeniu SZYBERDACH NIE OTWIERA SIĘ

Bobby
07-10-11, 03:05
Witam wszystkich. Dla napaleńców od razu zaznaczę, że przeszukałem cały internet, przejrzałem manuala oraz książkę sam naprawiam (w której nie ma nic o szyberdachu).

Przy okazji, gdy wypruwałem całe wnętrze, postanowiłem również zdjąć szyberdach, aby go ładnie wyczyścić oraz przesmarować, ponieważ od dłuższego czasu skakał, gdy się go otwierało. A więc zdemontowałem, wyczyściłem, przesmarowałem oraz złożyłem. Prosta czynność. Przed zamontowaniem w dachu podłączyłem go, aby sprawdzić czy poprawnie działa i nagle niespodzianka. Nie chce się otworzyć. Przeskakuje jakieś 1-2cm i na tym koniec. Gdzieś się blokuje, ale gdzie? Czynności rozłożenia, złożenia oraz próby poprawnego działania wykonałem hmm 4 może 5 razy? Efekt? Problem ten sam. Blokuje się, tylko w którym miejscu? Elementy tej konstrukcji są wykonane w taki sposób, że nie ma tam możliwości pomyłki przy składaniu. Wszystko do siebie pasuje! Jedną dziwną rzeczą jaką zaobserwowałem, to podłużny element z zapadką na sprężynie, która po wsunięciu do pewnego miejsca na prowadnicy wskakuje w otwór do tego przeznaczony i blokuje element. Od tej chwili element może pracować tylko w jednym kierunku. I wydaje mi się, że to właśnie on blokuje odsuwanie się dachu, tylko jak to możliwe?

Jakieś pomysły w jaki sposób skutecznie rozwiązać problem? Może jednak jest z tym elementem coś o czym zapomniałem? A może problem tkwi w innej części mechanizmu?

pp89
07-10-11, 13:22
Jeżeli sprężyna się odpięła od tego elementu o którym piszesz, to właśnie to blokuje szyber.
A kręciłeś silniczkiem, jak był wypięty z tych cięgien? Bo jeśli tak, to pewnie musisz go teraz wyregulować względem otwarcia daszku.

Bobby
07-10-11, 17:41
Sprężyna się nie odpięła, ale z silniczkiem daje do myślenia, ponieważ gdy po raz pierwszy rozbierałem szyber, mogłem go przestawić linkami. Jak go wyregulować?

pp89
08-10-11, 12:08
Dokładnie już nie pamiętam, bo dawno z tym robiłem, ale jakoś była zależność między uchyleniem a otwieraniem (bo naciskając przycisk od otwierania/zamykania silniczek pracuje "cały czas", ale przy uchylaniu ma określony zasięg, no i to względem siebie ma to jakąś zależność)
Albo inaczej powiem: jak daszek jest zamknięty to silniczek też ma być "zamknięty" (w takiej pozycji). Wyjmij silniczek -> zamknij daszek względem przycisku -> zasuń szyber manualnie -> włóż silniczek w prowadnice i powinno działać.

Bo wyjęty szyber składa się i rozkłada bez problemu?

Bobby
08-10-11, 12:26
Właśnie mam go obok siebie i próbuję otworzyć go manualnie, ale nie chce iść po prowadnicach (może po prostu manualnie się nie da?). Sytuacja wygląda dokładnie tak samo, gdy podłącze silniczek, ale tak jak napisałeś, pewnie jest źle ustawiony.

pp89
08-10-11, 14:40
To w takim razie coś nie tak złożyłeś, bo przy wyjętym silniczku powinieneś bez większych problemów go otwierać i zamykać.

Ale o tym co pisałem może Ci się później przydać ;)

Jak działał Ci wcześniej bez problemu, a przy czyszczeniu nic nie połamałeś, to bierz manuala i naprawiaj, bo musi działać.