Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Montaz anteny w 5gen

DavePL
26-04-07, 23:09
Witam bylbym wdzieczny za jakis opis jak sie montuje antene w 5genie.W manualu nie moge znalezc :(

Z gory dzieki za pomoc

rossi22
27-04-07, 13:29
odkrecasz antene od dachu, wypinasz stara z radia, przywiazujesz jakis kawalek sznurka na koniec starej (zeby przeciagnac nowa przez slupek) i delikatnie wyciagasz stara antene.Ta dziura wychodzi tam za bezpiecznikami i trzeba to ostroznie robic. Po wyciagnieciu starej anteny przywiazujesz koniec nowej do sznurka i delikatnie ciagniesz za sznurek, po wprowadzeniu kabla przykrecasz antene do dachu a drugi koniec wkladasz do radia. Zajmuje to jakies 45 min
:d

DavePL
27-04-07, 22:40
Dzieki rossi22 jutro to wyprobuje ;)

Lcfr
27-04-07, 22:56
odkrecasz antene od dachu, wypinasz stara z radia, przywiazujesz jakis kawalek sznurka na koniec starej (zeby przeciagnac nowa przez slupek) i delikatnie wyciagasz stara antene.Ta dziura wychodzi tam za bezpiecznikami i trzeba to ostroznie robic. Po wyciagnieciu starej anteny przywiazujesz koniec nowej do sznurka i delikatnie ciagniesz za sznurek, po wprowadzeniu kabla przykrecasz antene do dachu a drugi koniec wkladasz do radia. Zajmuje to jakies 45 min
:d

dokładnie........

DavePL
28-04-07, 12:04
Wszystko smiga jak nalezy gdyby nie to ze ta wtyczka czasami sie blokowala w slupku to bylbym gotowy w 15minut :)

Dzieki za pomoc ;)

davnbb
03-05-07, 15:39
Chce wymienić antenę (starą ktoś próbował wyrwać z samochodu i ją połamał) ale ciężko kupić taką do 5gen. Trafiłem jedną ale ma przycięty kabel, i trzeba połączyć do ze starym. Robił to już ktoś? Bo nie nie wiem czy ją kupować i bawić się w takie sztukowanie. Jak najlepiej to połączyć - lutować, dawać jakąś złączkę? Jak to wpłynie na odbiór?

Lcfr
03-05-07, 22:08
Chce wymienić antenę (starą ktoś próbował wyrwać z samochodu i ją połamał) ale ciężko kupić taką do 5gen.

uzyj szukaj.... znajdziszesz gdze kupic nowa za 48zł

davnbb
04-05-07, 01:22
Chce wymienić antenę (starą ktoś próbował wyrwać z samochodu i ją połamał) ale ciężko kupić taką do 5gen.

uzyj szukaj.... znajdziszesz gdze kupic nowa za 48zł

Użyłem szukaj i nie znalazłem za 48 zł (no chyba, że szukałem nie tam gdzie trzeba). Szukałem na allegro i w paru innych miejscach albo są za 35zł do poprzedniej generacji (do 91r) albo za 60-100zł takie co by pasowały. Tą z uciętym kablem można kupić za 10zł więc różnica w cenie jest i dlatego pytam się czy ktoś już miał jakieś doświadczenia w tym temacie.

Lcfr
04-05-07, 10:52
w media markt są dostepne anteny IDENTYCZNE z seryjnymi (nie do rozróżnienia) w cenie 48zł. Są nowe i w pełni sprawnie działaja. Bywaja werscje z krótszym kablem niz seryjny i trzeba go przedłuzyc tylko.

nographix
24-05-07, 20:32
teraz pytanie dla znawcow - czy ktos moglby mi dokladnie powiedziec GDZIE jest otwor ktorym kabel antenowy wychodzi ze slupka do kabiny? Wiem ze za skrzynka bezpiecznikow. Fotka moze jakas?

niestety nie udala sie wymiana ze sznurkiem, a nie pamietam ktoredy szedl stary przewod :(

poratujcie prosze foteczka :)

pozdrawiam serdecznie

Lcfr
24-05-07, 21:37
t
poratujcie prosze foteczka :)

pozdrawiam serdecznie

ciężko bedzie tam włożyć aparat ;/

Phil
24-05-07, 21:44
w media markt są dostepne anteny IDENTYCZNE z seryjnymi (nie do rozróżnienia) w cenie 48zł. Są nowe i w pełni sprawnie działaja. Bywaja werscje z krótszym kablem niz seryjny i trzeba go przedłuzyc tylko.

W którym Media? na Bemowie nie mają..

nographix
24-05-07, 21:48
a czy jest moze jakas serwisowka z opisanym tym otworem?

udalo mi sie znalezc jakas dziurke po lewej stronie za bezpiecznikami (za wzmocnieniem.... taka rurka jak rama)... srednica... tak na styk bedzie kabel antenowy.

probowalem w niego wciskac linke rowerowa (od spodu - zeby wyszla w slupku - boczki slupka zdjalem zeby widziec postepy).... generalnie troche niej wchodzi tak z 20cm... ale ni cholery nie widac jej w slupku... moze zle szukam? :(

jutro jak bede mial chwile to strzele fotke tej dziury ktore tak bezwstydnie ekhm... molestuje :afro:

[ Dodano: Czw 24 Maj, 2007 ]

W którym Media? na Bemowie nie mają..

na al krakowskiej sa ale po 65zl

[ Dodano: Pią 25 Maj, 2007 ]
http://images21.fotosik.pl/331/19ce25fe00dfc813m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=19ce25fe00dfc813)

strzelane po skosie... opierajac sie o podlokietnik

czy tedy przechodzi oryginalny kabel antenowy?

Phil
28-05-07, 21:59
Dzięki za info, kupiłem antenę ale teraz stanąłem przed kolejnym problemem. Byłem ją zainstalować ale okazało się, że stary kabel był przerwany i nie można w ten sposób pociągnąć nowego. Facet gimnastykował się ponad godzinę, żeby przełożyć przez słupek pręta i pociągnąć kabel ale nie dało rady, poddał się choć walczył dzielnie :) Pręt wchodził gdzieś w profil i się blokował. Czy znacie jakiś magiczny sposób, żeby to zrobić?

nographix
28-05-07, 22:35
Czy znacie jakiś magiczny sposób, żeby to zrobić?

no wlasnie tez szukam sposobu.... ostatnio probowalem z linka rowerowa ale jak przeciskalem ja od gory to wchodzila strasznie gleboko, natomiast jak wciskalem ja od dolu (chyba do dobrej dziury - tej co na zdj) to sie klinowala :/

zobacz z linka moze w twoim przypadku sie uda

ps.: powoli trace nadzieje - kupilem sobie juz zaslepke na ebay... ewentualnie pozniej kupie ant wewnetrzna....

Phil
28-05-07, 22:41
OK dzięki, będę próbował. Wewnętrznej nie ma sensu, ponoć tragedia..