Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana żaróweczek panelu nawiewu sedan 2006r

Wind 323
04-10-11, 22:00
Witam padło mi podświetlenie przycisków ogrzewania szyby i lusterek i obiegu zewnętrznego. Czy ktoś wie jak się do nich dobrać i jakie to żarówki. Przypuszczam że to takie wciskane 1,2W. Proszę o radę.

Wind 323
05-10-11, 22:04
Nikt nie zmieniał tych żarówek samodzielnie, albo chociaż wie jak się do nich dostać. Może wystarczy "wydłubać" podważyć przyciski cienkim nożykiem włożyć nowe żarówki i gotowe??? Ale pewnie to byłoby zbyt łatwo pewnie trzeba rozkręcić pół deski aby tam się dostać a żarówki są "tak blisko" :confused:

cysior
06-10-11, 09:12
Samo zdemontowanie pokręteł nic nie da - musisz odkręcić całe poszycie deski wraz z radiem i dostać się do mechanizmu od tyłu. I nie wiem czy są tam żarówki jak montowane kiedyś w starszych autach - np u mnie w sedanie (2007 USA) podświetlanie klawiatury radia to kilkanaście przylutowanych do płyt mikroskopijnych żaróweczek w kapturkach (coś jak ledy) i jak to u mnie padło to musiałem wymienić całe radio które odpowiada za podświetlenie a nie tylko "żaróweczki". No ale to wyjdzie Ci dopiero po rozkręceniu

jockow
06-10-11, 10:36
Samo zdemontowanie pokręteł nic nie da - musisz odkręcić całe poszycie deski wraz z radiem i dostać się do mechanizmu od tyłu. I nie wiem czy są tam żarówki jak montowane kiedyś w starszych autach - np u mnie w sedanie (2007 USA) podświetlanie klawiatury radia to kilkanaście przylutowanych do płyt mikroskopijnych żaróweczek w kapturkach (coś jak ledy) i jak to u mnie padło to musiałem wymienić całe radio które odpowiada za podświetlenie a nie tylko "żaróweczki". No ale to wyjdzie Ci dopiero po rozkręceniu

Witam ,tak się składa że ostatnio wymieniałem radio w moim sedanie ze zwykłego na takie ze zmieniarką 6 CD,z wersji Executive.Podczas wymiany radia był przekręcany panel klimatyzacji oraz wymieniane 2 małe żaróweczki z panelu klimy.Za każdym przyciskiem jest 1 taka mała wsuwana żaróweczka (nie wiem jaka ) więc konieczne jest zdjęcie panela radia żeby się dostać od tyłu do tych żaróweczek.

Wind 323
08-10-11, 21:15
A Jak się dostać w takim razie do panelu radia?:eek:

cysior
08-10-11, 23:30
a tak:
http://www.socalcivic.com/forum/showthread.php?t=3402

A kolega jackow nie wie jakie te "żaróweczki" ma założone, ale może choć Ci podpowie skąd je wziął ten co mu je zakładał..

Wind 323
09-10-11, 10:41
O fajny link dzięki cysior. Myślę że wyjęcie panelu nie będzie specjalnym problemem tylko dobrze jeszcze wiedzieć jakie to żarówki i skąd je wziąć aby dwa razy nie rozkręcać. Kiedyś w avensisie do podświetlenia okienek w
liczniku były takie malutkie jak diody w malutkich oprawkach, do dostania tyko w ASO ok 12zł/ szt :mad:

Wind 323
26-12-12, 10:02
Problem powraca jak bumerang już dwa razy w ciągu roku wymieniałem te żaróweczki u dwóch różnych elektryków. Koszt to ok 100 zł za rozgrzebanie deski żaróweczki dają w gratisie:confused: Czy macie jakieś pomysły może jakieś diody. A może fachowcy wstawiają mi jakieś chińskie żarówki no name zamiast philipsów czy osramów co mogłoby gwarantować że poświecą dłużej.

gosieklbn
27-12-12, 23:58
dokładnie to samo mnie spotkało jakiś miesiąc temu - spaliła się jedna żaróweczka która daje podświetlenie do dwóch opcji nawiewu ,tylko nie mam czasu rozebrać deski ale chyba po nowym roku podjadę do zaufanej osoby żebym sama nic nie popsuła :)

jockow
28-12-12, 11:26
Problem powraca jak bumerang już dwa razy w ciągu roku wymieniałem te żaróweczki u dwóch różnych elektryków. Koszt to ok 100 zł za rozgrzebanie deski żaróweczki dają w gratisie:confused: Czy macie jakieś pomysły może jakieś diody. A może fachowcy wstawiają mi jakieś chińskie żarówki no name zamiast philipsów czy osramów co mogłoby gwarantować że poświecą dłużej.Witam jest dokładnie tak jak mówisz ja też tak robiłem ale te wymieniane przez elektryków są lipne no i same żaróweczki bez oprawek zamów oryginały w Aso i będziesz miał z głowy.P.s szkoda rozbierania deski na te nieoryginalne,Ja już to przerabiałem, a które masz do wymiany?

gosieklbn
28-12-12, 21:35
dwa pierwsze od strony kierowcy- twarz i nogi+twarz. Bez rozbierania da rade?

Wind 323
29-12-12, 10:36
Witam jest dokładnie tak jak mówisz ja też tak robiłem ale te wymieniane przez elektryków są lipne no i same żaróweczki bez oprawek zamów oryginały w Aso i będziesz miał z głowy.P.s szkoda rozbierania deski na te nieoryginalne,Ja już to przerabiałem, a które masz do wymiany?

Tym razem padły skrajne te od pokręteł nawiewów i sąsiednie przyciski przylegające do nich. Chyba zamówię oryginały jak mówisz w ASO bo już 2 razy po 100 zł za wymianę zapłaciłem w ciągu roku. I są to w sumie jedyne pieniądze jakie wydałem na naprawę Hondy oprócz eksploatacji oczywiście:D. Pozdrawiam wszystkich noworocznie.

Żadnej żaróweczki nie wymienisz bez rozbebeszania deki niestety

jockow
29-12-12, 21:22
Czyli jak dobrze zrozumiałem padły Ci żaróweczki w panelu klimy?Jak tak to niestety musisz rozebrać deskę i wyjąć radio ale to nic strasznego tylko zamów sobie wcześniej żaróweczki i lepiej wymień je wszystkie tam są chyba 4.Jeśli wymienisz tylko te co Ci się przepaliły to jak wiesz za jakiś czas reszta padnie i znowu będziesz musiał to rozbierać.

gosieklbn
29-12-12, 22:11
Od razu przy wymianie wymienię wszystkie żeby nie było za 2 miesiące ponownie roboty, ale ogólnie sie zastanawiam czy na ledowe nie zmienić wszystkich ....

amon
14-01-13, 06:52
ma ktoś numer seryjny takiej zarówki????

jockow
14-01-13, 08:36
ale której bo tam są różne?

amon
14-01-13, 17:44
u mnie nie pali się od pokrętła siły nawiewu, nie pali się podświetlenie przcisku VSA( a paliło się), i nie pali się podświetlenie tych przcisków po lewej stronie - tych do zmiany natężenie podświetlenie i do zmiany opcji komputera.

zyga502
14-01-13, 18:30
nie pali się podświetlenie przcisku VSA( a paliło się), i nie pali się podświetlenie tych przcisków po lewej stronie - tych do zmiany natężenie podświetlenie i do zmiany opcji komputera.

widać w sedanach jest to jakieś szczególnie wrażliwe miejsce dla żarówek,bo juz u kilku osób tam się przepaliły żarówki,u mnie zresztą też

jockow
14-01-13, 21:32
widać w sedanach jest to jakieś szczególnie wrażliwe miejsce dla żarówek,bo juz u kilku osób tam się przepaliły żarówki,u mnie zresztą też
Witam Cię kolego nie jest to żadne wrażliwe miejsce tylko 6 lat pękło w naszych autach a jak jezdzimy non stop na światłach to nie ma co się dziwić to są tylko małe żaróweczki.P.s ja już d... grzeje na skórzanych fotelach.;)

gosieklbn
16-02-13, 17:31
nawet nie wiedziałam że tak łatwo sie rozbiera ta deske ;)
ja wymieniłam całość na żaróweczki ledowe, kosztowało mnie to całe 15 zł :P robota szybko poszła, zobaczymy na ile wystarczy :P
było

http://imageshack.us/a/img839/6030/20130215507.jpg

jest

http://imageshack.us/a/img90/1882/20130216520.jpg

zyga502
16-02-13, 18:14
a zrób jak możesz fotkę całej deski z zegarami itp

gosieklbn
16-02-13, 18:39
Proszę bardzo :)

http://img703.imageshack.us/img703/8520/imag0228v.jpg

TeeS1975
17-02-13, 23:35
Gosia, ładnie to wyszło ... podoba mnie się :)

jockow
18-02-13, 10:58
nawet nie wiedziałam że tak łatwo sie rozbiera ta deske ;)
ja wymieniłam całość na żaróweczki ledowe, kosztowało mnie to całe 15 zł :P robota szybko poszła, zobaczymy na ile wystarczy :P
było

http://imageshack.us/a/img839/6030/20130215507.jpg

jest

http://imageshack.us/a/img90/1882/20130216520.jpg

Może jakieś zdjęcia z montażu? Jakiś rysunek ,schemat jak to zostało podłączone jakie diody itd.

TeeS1975
18-02-13, 11:50
Przecież to tylko wymiana ori żaróweczek

na żaróweczki ledowe

gosieklbn
18-02-13, 16:39
Gosia, ładnie to wyszło ... podoba mnie się :)
Dziękuje :)

Może jakieś zdjęcia z montażu? Jakiś rysunek ,schemat jak to zostało podłączone jakie diody itd.

jakie schematy, same żaróweczki wymieniane były, aby później trzeba było sprawdzić jak jest napięcie żeby dobrze żaróweczki w oprawkach pozapinać 40min roboty bo z żaróweczkami się zeszło, a rozebranie deski i zapięcie z powrotem to chwila :)
żaróweczki ledowe 12V

amon
18-02-13, 19:46
dla leniwych-wystarczy wpisać w allegro "żarówka R3"

gosieklbn
18-02-13, 19:50
albo pójść do sklepu z artykułami elektrycznymi :)

jockow
21-02-13, 09:15
Proszę bardzo :)

http://img703.imageshack.us/img703/8520/imag0228v.jpg

Wszystko ok wygląda super ale jak widzę masz zmienione radio,jeżeli ktoś ma radio standardowe to musi te diody wymienić jeszcze tam bo będzie brzydko wyglądało.

gosieklbn
21-02-13, 16:56
Wszystko ok wygląda super ale jak widzę masz zmienione radio,jeżeli ktoś ma radio standardowe to musi te diody wymienić jeszcze tam bo będzie brzydko wyglądało.

Racja, to trzeba będzie kupić więcej żaróweczek i troszkę więcej czasu na wymianę poświęcić, ale na starym seryjnym radiu problemu z tym tez nie ma kilka śrubek więcej trzeba odkręcić

jockow
22-02-13, 08:33
Mam jeszcze pytanie jak pamiętasz jaki rozmiar i ile łącznie potrzeba tych żaróweczek (wiem że w pokrętłach są takie długie,większe i białe).

gosieklbn
22-02-13, 12:52
w pokrętłach sa dłuższe, ja ogólnie kupowałam r3 wszystkie(ewentualnie po rozkręceniu możesz wziąć żaróweczkę na wzór i jechać do elektrycznego ), do pokręteł po jednej czyli już razem 2 + 5 do podświetleń nawiewów razem 7 :)

Jacek65
27-02-13, 09:03
Witam.No i mnie wczoraj tez się w sedanie spaliła żaróweczka do podświetlania dwóch przycisków na konsoli.Z tego co tu czytam to nie jest łatwa jej wymiana.Dlatego chyba sam nie będę się z tym bawił.Wie może ktoś ile kosztuje wymiana w ASO?W zasadzie to podświetlanie aż nie jest mi tak potrzebne.Choć trochę mnie to irytuje.Niby znam położenie przycisków na pamięć i może jak już mają rozbierać deskę rozdzielczą to poczekam aż spali więcej.To od razu więcej wymienią.Wszystko przez tą jazdę non-stop na światłach.Nie wiem co to będzie dalej bo oświetlenia przycisków i innych rzeczy trochę w aucie jest.Chyba warto by się zastanowić nad światłami dziennymi.Wiem że to nie miejsce na taki temat, ale tak szybko przy okazji.Czy w sedanie ktoś już jakieś założył?I jest o'k?Bo w ASO mówią że się nie da.

uzi3
27-02-13, 10:05
W ASO zazwyczaj się nie da.:) Popytaj się znajomych elektroników samochodowych. Tylko nie wiem, jak założyć światła dzienne, nie psując wyglądu samochodu... W większości wyglądają obskurnie, co do zalet to się nie wypowiadam, bo nie miałem.

irecki26
27-02-13, 10:10
Witam.No i mnie wczoraj tez się w sedanie spaliła żaróweczka do podświetlania dwóch przycisków na konsoli.Z tego co tu czytam to nie jest łatwa jej wymiana.Dlatego chyba sam nie będę się z tym bawił.Wie może ktoś ile kosztuje wymiana w ASO?W zasadzie to podświetlanie aż nie jest mi tak potrzebne.Choć trochę mnie to irytuje.Niby znam położenie przycisków na pamięć i może jak już mają rozbierać deskę rozdzielczą to poczekam aż spali więcej.To od razu więcej wymienią.Wszystko przez tą jazdę non-stop na światłach.Nie wiem co to będzie dalej bo oświetlenia przycisków i innych rzeczy trochę w aucie jest.Chyba warto by się zastanowić nad światłami dziennymi.Wiem że to nie miejsce na taki temat, ale tak szybko przy okazji.Czy w sedanie ktoś już jakieś założył?I jest o'k?Bo w ASO mówią że się nie da.

Cześć, ja założyłem i jak narazie problemów brak, a i z estetyką chyba nie jest najgorzej co widać na zdjęciu. na przeglądzie koleś myślał,ze to oryginal.

Jacek65
27-02-13, 11:42
Cześć, ja założyłem i jak narazie problemów brak, a i z estetyką chyba nie jest najgorzej co widać na zdjęciu. na przeglądzie koleś myślał,ze to oryginal.

Witam.:)Właśnie o tym miejscu myślałem.Tylko instalowałeś sam czy w jakimś warsztacie?Oglądałem dokładnie te miejsca i jak widzę chyba bez wchodzenia pod auto przykręcić takie światła będzie ciężko.Trudny jest dostęp pod zderzak od spodu.Ale wyglądają fajnie.:p
Dodam tylko że chyba poruszamy inny wątek niż temat tego działu,:o ale nie znalazłem tematu świateł dziennych do sedana tutaj na forum.:)
Ale jak by coś to można założyć.:rolleyes:

irecki26
27-02-13, 13:09
Witam.:)Właśnie o tym miejscu myślałem.Tylko instalowałeś sam czy w jakimś warsztacie?Oglądałem dokładnie te miejsca i jak widzę chyba bez wchodzenia pod auto przykręcić takie światła będzie ciężko.Trudny jest dostęp pod zderzak od spodu.Ale wyglądają fajnie.:p
Dodam tylko że chyba poruszamy inny wątek niż temat tego działu,:o ale nie znalazłem tematu świateł dziennych do sedana tutaj na forum.:)
Ale jak by coś to można założyć.:rolleyes:

Instalowałem sam. Najlepiej zdjąć zderzak ale ja wyciąłem otwory brzeszczotem bez zdejmowania. Do montażu nie używałem mocowań z zestawu tylko wkleiłem na klej do szyb.
Tu masz temet kktórego nie mogłeś znaleźć :):
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?111624-%A6wiat%B3a-dzienne-w-4D-pomys%B3y-na-monta%BF&highlight=dzienne

gosieklbn
27-02-13, 20:06

Jeżeli chodzi o te żaróweczki to akurat moim zdaniem jest bardzo łatwa wymiana, jestem kobietą i sama sobie to zrobiłam :)

Jacek65
28-02-13, 08:04
Jeżeli chodzi o te żaróweczki to akurat moim zdaniem jest bardzo łatwa wymiana, jestem kobietą i sama sobie to zrobiłam :)

Ooo,:eek:No to pochwal się jak to zrobiłaś.Bo z tego co tu czytam na forum to trzeba rozebrać cześć deski rozdzielczej.To samo mi powiedzieli w ASO.Chyba że jest inne "podejście" do zarówek. Pamietam jak miałem fiata to również niby aby spaloną żarówkę na konsoli trzeba było zdejmować deskę.Ale okazało się że jednak nie trzeba.Dwa ukryte wkręty i żarówki na wierzchu.Może tu tez tak jest.Coś trzeba odkręcić czy podważyć.Może by się dało też dojść od strony wyciągnietego schowka?Napisz bo jestem ciekaw.:p

gosieklbn
28-02-13, 09:47
ja skorzystałam z tej pomocy http://www.socalcivic.com/forum/showthread.php?t=3402, na początku tego tematu był link, tylko tyle że ja mam 2dinowe radio to było łatwiej w seryjnym jest więcej śrubek do wykręcenia :)
deske trzeba rozebrać ale tam trzeba aby 2 śrubki odkręcić

Jacek65
28-02-13, 10:54
Dzięki za link:D.Ja znów przeglądałem stronę z serwisówką Civica(http://civic.hondafitjazz.com/A00/HTML/00/SNB6E00J10300013151KDAT02.html) i tam są znów rysunki i opis(aby było po polsku trzeba skorzystać z tłumacza przeglądarki)jak to zdejmować.Jak pogoda dopisze to popatrzę sobie jak to by "ugryźć".Z tego co widać trzeba odkręcić dwa wkręty i dalej jakoś powinni wyjść.No nic spróbuje.zawsze można jechać do ASO i za 100zł (tyle mi powiedzieli za robociznę)to zrobią.Jeszcze raz dziekuje.:)
Kupię tylko żaroweczki w ASO bo nie wiem jakie tam są.A trudno rozebrać konsolę aby je zobaczyć i jeździć póżniej za żarówkami:o.Pozdrawiam.

irecki26
28-02-13, 11:08
Ja jak zmieniałem radio u siebie(nie miałem RDS) korzystałem z tego linka. Widać cały demontaż:
http://www.youtube.com/watch?v=4_YF0DcTF0k

Jacek65
28-02-13, 11:19
Też dziekuje:D.Filmik sobie zgrałem.Teraz mam rysunki zdjęcia i film:p.No to chyba mogę się za to brać jak się zrobi cieplej na wiosnę.Do tego czasu może więcej się spali.Trochę się trzeba jak widzę na początku pogimnastykować aby tą klapkę otworzyć i śruby wykręcić.No i wszystko delikatnie aby czegoś nie uszkodzić.Najgorzej jest pierwszy raz coś robić.:o Dzięki,pozdrawiam:)
Domyślam się też iż aby zdemontować tylko samą konsolę audio nie trzeba demontowac tej części nad kierownicą.Bo jak widzę to są dwa osobne elementy.

irecki26
28-02-13, 12:41
Tak, górę i doł.Ja miałm problem z śrubkami pod radiem 2 szt. Jedna poszłą ładnie ale druga za cholere, dopiero ja tunel zdemontowałem środkowy to wykręciłem. Jak bedziesz radio wyjmował to uważa na blaszki do mocowania, moga wyskoczyć i wpaść jakies trudno dostepne miejsce. Ogolnie mówiąc nic trudnego

Jacek65
28-02-13, 18:18
Tak, górę i doł.

Jak mam to rozumieć?O co chodzi z tym górą i dołem?Z filmu i zdjęć wygląda iż dostęp do srubek jest.Wiadomo iż pewnie trzeba odpowiedni klucz lub wkrętak(bo jak widzę łeb ma nacięcia na śrubokręt krzyżowy).A co z tymi blaszkami?Bo radia nie będę demontował tylko chce wyjąc konsole z radiem i się dostać do panelu z żarówkami.

gosieklbn
28-02-13, 19:12
śrubokręt krzyżakowy starczy, zaczynasz od dołu pod kierownicą potem od lewej do prawej odpinasz wszystko, fakt na blaszki uważaj jak wpadną gdzies głęboko to bedzie słabo, mi 2 wypadły przy wyjmowaniu ale na zewnątrz :)
jakies tam zdjęcie z rozbierania dechy znalazłam http://img11.imageshack.us/img11/24/20130215508.jpg

irecki26
28-02-13, 20:05
Część nad kierownica tez musisz zdjąc zeby radio wypiąć tak jak widzisz na zdjęciu u Gosi. Nie pamietam dobrze ale radio jest też od gory przykręcone.

Jacek65
28-02-13, 20:22
Część nad kierownica tez musisz zdjąc zeby radio wypiąć tak jak widzisz na zdjęciu u Gosi. Nie pamietam dobrze ale radio jest też od gory przykręcone.
O,a ja myślałem że tylko trzeba zdjąć tą część z radiem.No to trochę więcej roboty.A może by się dało bez zdejmowania tej nad kierownicą.Z tego co widzę to kable są na wtyczkach i może da się ręke włozyć i odpiąć.No nic spróbuje najpierw wyjąc bez zdejmowania góry nad kierownicą.Jeśli się da.Jak się nie da będę ściągał reszte.Wszystko "wyjdzie w praniu".Jak te plastiki są spasowane to może być problem.A co do blaszek to już wiem że chyba chodzi o te przy zaczepach.Trochę to japońce pokomplikowali.Ja bym to zrobił prościej.Naprawiałem kiedyś ich sprzęty elektroniczne i wszystko tam było łatwo i wygodnie dostepne do naprawy.Miło się japoński sprzęt naprawiało.Myślałem że z samochodami jest to samo.
Dodam jeszcze że wszystko zależy jak to łatwo się zdejmuje.Bo nie wiem czy będę miał nerwy aby się tym bawić,hehe.:D

Dziękuje wam za informację materiały i porady.Dużo się dowiedziałem.Teraz już sam muszę dalej działać.Jak się nie zniechęce do wiosny to spróbuję się tym zająć.Pozdrawiam.:)

gosieklbn
28-02-13, 21:38

o ile ja dobrze pamiętam to radio nie jest przykręcone z góry :)

O,a ja myślałem że tylko trzeba zdjąć tą część z radiem.No to trochę więcej roboty.A może by się dało bez zdejmowania tej nad kierownicą.Z tego co widzę to kable są na wtyczkach i może da się ręke włozyć i odpiąć.No nic spróbuje najpierw wyjąc bez zdejmowania góry nad kierownicą.Jeśli się da.Jak się nie da będę ściągał reszte.Wszystko "wyjdzie w praniu".

bez zdejmowanie górnej części nad kierownicą nie da rady , no chyba że chcesz cos pourywać , to proszę bardzo :p

Jacek65
01-03-13, 09:58
o ile ja dobrze pamiętam to radio nie jest przykręcone z góry :)

bez zdejmowanie górnej części nad kierownicą nie da rady , no chyba że chcesz cos pourywać , to proszę bardzo :p

Dobra,to najpierw zdejmę tą górną część.Jak się inaczej nie da to trudno.
Dziękuje za dużo informacji i bogate materiały w tej sprawie:D.Teraz już dla mnie jest w zasadzie teoretycznie wszystko jasne.Zobaczę jak to wyjdzie w praktyce:rolleyes:.Ale powinno być o'k.Pozdrawiam:)

jockow
01-03-13, 12:02
Te dwie śrubki są pod radiem w miejscu gdzie w tej małej wnęce w środkowej konsoli zdejmujesz tą małą klapkę,musisz tam albo dobrze zajrzeć albo wyczuć śrubki po omacku.

Wind 323
24-01-15, 13:39
Dla tych co chcą sami zmienić podświetlenie w sedanie. Ja korzystałem z tego linku i wszystko sie udało. Zmieniałem na żaróweczki 14V-0,06A usuwając stare i montując nowe w oprawki (zawijanie wąsów). Lecz te żarówki to kompletna porażka. Dwa razy robił mi to elektryk po ok 100 zł. Teraz zrobiłem sam czas to ok godzinka. I świeciły ładnie do samego wieczora po czym znów jedna padła:(:mad: .Teraz już zrobię to na ledach. Link https://www.youtube.com/watch?v=F-SJIy1YCYg#t=113

Jacek65
24-01-15, 17:16
Mnie się już tam dwie spaliły.Miałem wymieniać,ale uznałem że nie ma sensu.Szybko się znów spalą bo oświetlenie konsoli nie jest zaprojektowane aby działało non stop.Po prostu taki mamy głupi przepis ze światłami:mad:.Poczekam aż się spalą wszystkie i będzie na konsoli "jednakowo".Znam na pamięć rozmieszczenie przycisków więc dam sobie radę bez oświetlenia.:)

jockow
24-01-15, 20:19
Dla tych co chcą sami zmienić podświetlenie w sedanie. Ja korzystałem z tego linku i wszystko sie udało. Zmieniałem na żaróweczki 14V-0,06A usuwając stare i montując nowe w oprawki (zawijanie wąsów). Lecz te żarówki to kompletna porażka. Dwa razy robił mi to elektryk po ok 100 zł. Teraz zrobiłem sam czas to ok godzinka. I świeciły ładnie do samego wieczora po czym znów jedna padła:(:mad: .Teraz już zrobię to na ledach. Link https://www.youtube.com/watch?v=F-SJIy1YCYg#t=113
Ja już dawno przerabiałem te nie oryginalne żaróweczki że dziękuję teraz czekam aż się przepali kilka i kupuję drogie bo drogie ale tylko oryginał w aso.Wczoraj wymieniłem 2 od regulacji świateł oryginał jest drogi ale na długo jest pózniej spokój.

Wind 323
24-01-15, 20:31
Mnie się już tam dwie spaliły.Miałem wymieniać,ale uznałem że nie ma sensu.Szybko się znów spalą bo oświetlenie konsoli nie jest zaprojektowane aby działało non stop.Po prostu taki mamy głupi przepis ze światłami:mad:.Poczekam aż się spalą wszystkie i będzie na konsoli "jednakowo".Znam na pamięć rozmieszczenie przycisków więc dam sobie radę bez oświetlenia.:)

Ja mam światła do jazdy dziennej wiec konsola nie pali sie non stop, ale fakt przepis durny.... Pracy nie jest dużo wiec włożę diody. Może pokuszę sie przy okazji o zmianę całego podświetlenia na niebiesko który tu pasuje bardzo na mój gust.

irecki26
24-01-15, 21:25
Ja mam światła do jazdy dziennej wiec konsola nie pali sie non stop, ale fakt przepis durny.... Pracy nie jest dużo wiec włożę diody. Może pokuszę sie przy okazji o zmianę całego podświetlenia na niebiesko który tu pasuje bardzo na mój gust.
Na mój gust w oryginale jest fajnie. Wszystko na niebiesko to tak trochę zrobione na VW -nigdy mi się nie podobało( ale o gustach się nie dyskutuje). Ja żarówki od podświetlania reg. świateł kupiłem w serwisie rtv, wymieniłem i świecą 3 rok -moze dlatego,ze tez mam światła do jazdy dziennej...

jockow
24-01-15, 22:12
Na mój gust w oryginale jest fajnie. Wszystko na niebiesko to tak trochę zrobione na VW -nigdy mi się nie podobało( ale o gustach się nie dyskutuje). Ja żarówki od podświetlania reg. świateł kupiłem w serwisie rtv, wymieniłem i świecą 3 rok -moze dlatego,ze tez mam światła do jazdy dziennej...
Podzielam Twoje zdanie odnośnie koloru oświetlenia w oryginale delikatniejsze a zarazem ładniejsze,ale jeśli chodzi o te zamienniki to są mało trwałe u Ciebie wytrzymały tak długo bo jak napisałeś masz światła dzienne:)