PDA

Zobacz pełną wersję : pranie tapicerki- pomysł?

giancardi
04-10-11, 17:51
Witam

Chciałbym się spytać co sądzicie o praniu tapicerki jednak nie chodzi mi o standardowe pytanie bo prać będę ręcznie fotele na pewno itd. ale chodzi mi o ten nieszczęsny kawałek tapicerki- z bagażnika- ten który jest tuż nad dyktą i u mnie on jest połączony z tapicerką zza tylnych oparć. Civic 98r 3D

Chodzi o to, że wcześniejszy właściciel olał temat cieknących lamp więc woda lała się w najlepsze. I teraz śmierdzi ta tapicerka stęchlizną i co gorsza pod nią jest taki materiał wygląda trochę jak wełna i z tym może być problem bo tego tak pianką ręcznie nie wypiorę.

Czy sądzicie, że warto zaryzykować i wrzucić do pralki z jakimś środkiem może specjalnym? Bo jak dam do prania do wypiorą mi pewnie z wierzchu ale tne materiał od strony dykty dalej będzie śmierdział.

Z góry dzięki za rady

RazoR91
04-10-11, 20:14
A nie lepiej kolego, kupic cały kawałek materiału, może podobnego lub innego i obić to tak jak było i cieszyc się swieżością i nowym wyglądem?:D

PlushaQ
04-10-11, 20:48
Powiem tak: materiał z bagaja z powodzeniem możesz uprać w pralce. Ja swój tak uprałem, ładnie i czysto… ;] Tylko płukałem dwukrotnie, tyle.
A co do prania tapicerki pianką… no to pozdro ;] Nie lepiej wydać te 50-100zł i profi uprać odkurzaczem piorącym? Pianka nie zabija zapachów tak jak dokładne pranie i nie poradzi sobie ze wszystkim ;]

giancardi
04-10-11, 22:49
No już obkupiłem się piankami itd. zobaczę co z tego będzie. Dwa razy taniej wychodzi niby ale faktycznie być może, że lepiej raz zapłacić 140zł za całość i mieć spokój. Nie wiem może sam zrobię fotele a zamówię do podsufitki i podłóg bo to więcej roboty.

Aha czyli ten materiał- z tym, że tam jest guma jakaś jeszcze, cały do pralki i pewnie program do sztucznych.. Ciekawe jak to wyjdzie jakoś nie mogę uwierzyć, że ten smród może zniknąć.:D

Co do nowego materiału to też jest opcja w sumie kawał materiału tapicerskiego, wyciąć i już. :) Jak pranie nie zda egzaminu to tak zrobię.

A żeby nowego tematu nie zakładać orientuje się ktoś ile może kosztować u stolarza taka dykta na wymiar jak ta nad kołem? Bo to też horror.

RazoR91
04-10-11, 23:02
kub sobie płyte OSB lub OSB z drobniejszymi wiórami, rozmierz sobie i wyciac można ;) sam tak zrobie. Jak nie masz wyrzynarki to piłką reczna też dasz rade ale dłużej ci zejdzie ;)

a materiał odrysujesz wytniesz wiecej i oddać dozaszyca bo sie materiał rozejdzie

giancardi
04-10-11, 23:18
Do zaszycia? W jakim sensie? Żeby boki obszyć?

Z tą płytą nie wiem co zrobię czy z OSB czy z czegoś innego. Jak nie weźmie dużo stolarz to dam żeby ładnie wyrżnął.;P

RazoR91
06-10-11, 00:24
zaszyc, tak jak nogawki masz zaszyte w spodniach :D, gdyby nie one, materiał szybciej sie rozejdzie. Chodzi mi o wykładzine bagażnika dla jasności :D

OSB da rade ale jest lepsza ale jutro Ci napisze jaką, mają duzo drobniejsze wióry i podobno nie przyjmuja tyle wody co OSB, ale są droższe ;)
Jak dobry stolarz to wezmie ze 2 flaszki, ja mam mozliwosc zrobienia tego w domu wiec cos wiecej pokombinuje. bo musze wygłuszyć co się da ;)