Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stukanie/pukanie silnika słyszane w środku(w kabinie)

w_rebacz
04-10-11, 17:08
Witam. Ostatnio już od ok miesiąca zauważyłem jak gdyby stukanie silnika, słyszalne tylko wewnątrz kabiny samochodu, nie słyszę tego gdy wysiądę z auta i podniosę machę. Stukanie trudne do opisania, występuje zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku. Nagrałbym filmik, ale niestety nie jest to aż tak słyszalne jak np przy obróconej panewce(brzmi troszeczkę podobnie do diesla, choć o wiele ciszej). Ostatnio regulowałem zawory i pokasowałem zbyt duże luzy na wartości ustalone w serwisówce. Od tamtej pory stuk wydaje się być odrobinę głośniejszy. Czyżby coś z klawiaturą nie tak? Słyszałem tez że stukanie wewnątrz kabiny może być spowodowane walniętą którąś z poduszek silnika. Jak to sprawdzić?

skolopendra
04-10-11, 18:00
Ostatnio regulowałem zawory i pokasowałem zbyt duże luzy na wartości ustalone w serwisówce.

może źle to zrobiłeś?

w_rebacz
04-10-11, 18:34
Ustawiłem zawory na wartości minimalne z zakresu tolerancji. W weekend jak auto nie będzie mi potrzebne zajrzę jeszcze raz pod pokrywę. Ale czy za małe wartości też powodowałyby coś takiego? A czy to może być że panewka już siada? :/

rem1k
04-10-11, 19:14
a nie jest to problem z filtrem paliwa? walkowany na forum z 20 razy?

Furious
06-10-11, 08:29
he? co ma stukanie do filtra..?

Saiti
06-10-11, 11:01

Możemy poprosić linka do przykładu?

kubson012
07-10-11, 15:24
Bylo cos kiedys o rezonansie na scinie grodziowej od filtra przez zniszczone te gumy mocujace czy cos takiego ale szczegolow nie znam bo sie nie wczytywalem :D

dimo
07-10-11, 18:27
Bardzo prawdopodobne ze to filtr, sam o tym pisalem ze 3 razy... filtr roznosi drgania/cykanie wtrysków po budzie.. u mnie jest to samo, cykanie slyszalne tylko od wew, na zew nic... wsiadz do auta, niech ktos wykreci obudowe flitra zeby nie bylo kontaktu z grodzią i zobaczysz czy to to... u mnie po takiej próbie jest cisza

w_rebacz
09-10-11, 21:36
o filtr paliwowy chodzi? więc jak mam go wykręcić i sprawdzić czy to jest wlasnie rzyczyną? :D

dimo
11-10-11, 09:19
no o paliwowy... jeśli wiesz gdzie jest to wiesz jak go wykrecic:p a jak sprawdzic czy to to, napisalem Ci powyzej, odkrec mocownie filtra od sciany grodziowej, wsiadz do auta, odpal auto, niech ktos odciagnie ten wykrecony filtr od grodzi a Ty sluchaj w tym czasie czy stukanie/cykanie ustapilo.

w_rebacz
11-10-11, 10:31
ok.dzięki.sprawdzę w weekend i dam znać. zawory spr i niby ok:)

w_rebacz
30-10-11, 21:20
Panowie sprawdziłem i faktycznie jest to wina filtra paliwa który jest podkręcony do ściany grodziowej. jaj rozwiązać ten problem? próbowałem podkladac różne elementy gumowe itp ale praktycznie nic to nie dalo...

dimo
31-10-11, 14:24
to juz musisz sam próbować, mnie nie udało sie do końca wyeliminować tego cykania ale jest dużo ciszej... ważne, że już wiesz że to pierdoła i nic się złego nie dzieje..