Zobacz pełną wersję : stukanie/pukanie silnika słyszane w środku(w kabinie)
Witam. Ostatnio już od ok miesiąca zauważyłem jak gdyby stukanie silnika, słyszalne tylko wewnątrz kabiny samochodu, nie słyszę tego gdy wysiądę z auta i podniosę machę. Stukanie trudne do opisania, występuje zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku. Nagrałbym filmik, ale niestety nie jest to aż tak słyszalne jak np przy obróconej panewce(brzmi troszeczkę podobnie do diesla, choć o wiele ciszej). Ostatnio regulowałem zawory i pokasowałem zbyt duże luzy na wartości ustalone w serwisówce. Od tamtej pory stuk wydaje się być odrobinę głośniejszy. Czyżby coś z klawiaturą nie tak? Słyszałem tez że stukanie wewnątrz kabiny może być spowodowane walniętą którąś z poduszek silnika. Jak to sprawdzić?
skolopendra
04-10-11, 18:00
Ostatnio regulowałem zawory i pokasowałem zbyt duże luzy na wartości ustalone w serwisówce.
może źle to zrobiłeś?
Ustawiłem zawory na wartości minimalne z zakresu tolerancji. W weekend jak auto nie będzie mi potrzebne zajrzę jeszcze raz pod pokrywę. Ale czy za małe wartości też powodowałyby coś takiego? A czy to może być że panewka już siada? :/
a nie jest to problem z filtrem paliwa? walkowany na forum z 20 razy?
he? co ma stukanie do filtra..?
Możemy poprosić linka do przykładu?
Bylo cos kiedys o rezonansie na scinie grodziowej od filtra przez zniszczone te gumy mocujace czy cos takiego ale szczegolow nie znam bo sie nie wczytywalem :D
Bardzo prawdopodobne ze to filtr, sam o tym pisalem ze 3 razy... filtr roznosi drgania/cykanie wtrysków po budzie.. u mnie jest to samo, cykanie slyszalne tylko od wew, na zew nic... wsiadz do auta, niech ktos wykreci obudowe flitra zeby nie bylo kontaktu z grodzią i zobaczysz czy to to... u mnie po takiej próbie jest cisza
o filtr paliwowy chodzi? więc jak mam go wykręcić i sprawdzić czy to jest wlasnie rzyczyną? :D
no o paliwowy... jeśli wiesz gdzie jest to wiesz jak go wykrecic:p a jak sprawdzic czy to to, napisalem Ci powyzej, odkrec mocownie filtra od sciany grodziowej, wsiadz do auta, odpal auto, niech ktos odciagnie ten wykrecony filtr od grodzi a Ty sluchaj w tym czasie czy stukanie/cykanie ustapilo.
ok.dzięki.sprawdzę w weekend i dam znać. zawory spr i niby ok:)
Panowie sprawdziłem i faktycznie jest to wina filtra paliwa który jest podkręcony do ściany grodziowej. jaj rozwiązać ten problem? próbowałem podkladac różne elementy gumowe itp ale praktycznie nic to nie dalo...
to juz musisz sam próbować, mnie nie udało sie do końca wyeliminować tego cykania ale jest dużo ciszej... ważne, że już wiesz że to pierdoła i nic się złego nie dzieje..