Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trzeszczacy głosnik

makes
25-04-07, 23:01
Mam problem ze swoimi głosnikami ( w drzwiach , civic 5g HB), mianowicie gdy podłacze jej przez zamontowaniem w dzwi to jest ok ładnie graja bez zadnych zastrzezen a gdy tylko ulokuje je w dzwiach to jeden z nich zaczyna trzeszczec a najciekawsze jest to ze raz gra dobrze a za 5 minut trzeszczy znowu:/ wymieniłem kable bo myslałem ze to moze to ale problem został

-Brzoza-
26-04-07, 00:05
A wygłuszyłeś drzwi???

kenny
26-04-07, 08:22
A wygłuszyłeś drzwi???

a co to ma do trzeszczącego głośnika ??

-Brzoza-
26-04-07, 08:55
Z opisu wynika, że głośniki graja dobrze, gdy nie są zamontowane w drzwaich - więc wyklucza to wady sprzętu. Zakładam też, że odchodzi taki problem jak niewłaściwe przymocowanie głosnika :/ wiec pewno trzeszczy nie sam głośni ale coś w drzwiach.
No chyba że jednak mocowanie jest nieprawidłowe - brak dystansów albo czegoś innnego [???? - ale juz nie mam pomysłu].
A poza tym nie napisałeś jakie to głośniki - i która strona trzeszczy.
Ja obstawiam że to prawa strona :P

Pozdr

jjurgiel
26-04-07, 09:10
a to z kolei co za różnica czy prawa czy lewa? jakieś zabobony chyba chcesz tu zastosować...

-Brzoza-
26-04-07, 09:34
jakie zabobony?? :/ ja tylko obstawiam bo u mnie też trzeszczy [a w zasadzie trzeszczało] juz na drugiej parze głośników i tylko po prawej... :( --> czyli chyba wina wytłumienia
ale ja sie nie znam, to tylko sugestia...

ppm702
26-04-07, 12:02
sprawdź jedną rzecz.

Poluzuj głośnik od tapicerki o jakieś dwa obroty wszystkie wkręty oprócz jednego i sprawdź co się będzie działo.

Obstawiam, ze zamontowałeś głośnik bez dystansu prosto do plastiku, a ten potrafi się wybrzuszyć. Jak mocno dokręcisz to zmieniasz oś pracy cewki i stąd mogą pochodzić trzeszczenia. Jeśli pomoże to musisz dać dystans z MDFu i będzie ok. Taki stan rzeczy może spowodować uszkodzenie głośnika na skutek przetarcia zwoju w cewce jeśli pracuje nie współosiowo z magnesem.

makes
26-04-07, 22:59
Sprawa wyglada tak ze gdy tylko dotkne sruba karoseri dzwi głosnik momentalnie zaczyna trzeszczesc a gdy rozłacze srube od karoseri głosnik gra czysto jak reka odjoł . mysle ze trzeba załozyc dystanse i bedzie po rpoblemi , tylko dziwi mnie ze zle chodzi tylko jeden głosnik (lewy:) ) a prawy czystko gra i jest przymocowany tak samo ja ten lewy

kenny
27-04-07, 00:44
a dobrze masz podłączony? + do +, a - do -?