PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Os³ony tarcz w wersji 1.8 SPORT a ko³o dojazdowe 15"

OSCAR
04-10-11, 11:45
Witam,

Mam zgryza, forum mowi ze do wersji benzynowych 1.4 i 1.8 pasuje kolo dojazdowe 135/90/15 a disle i type R-y kolo dojazdowe jest 16".
Otoz okazuje sie, ze sa rozne wersje 1.8, np. ja w wersji sport mam jakies takie dziwaczne oslony tarcz, o ktore dojazd 15" obciera.

fotka, kola tylnego:

http://img268.imageshack.us/img268/1103/20110905077.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/268/20110905077.jpg/)

a np. kolega ma wersje 1.8 executiv i wspomnianych tarcz w ogole nie ma od nowosc.
O co kaman ?? Jak to u Was wyglada, macie takie oslony z "dziurkami" jak u mnie czy nic takiego nie wystepuje ... ??

pozdrawiam

wirtold
04-10-11, 12:01
Ciekawe... Ja w 1.8 Executive 2006 mam te os³ony, ale s± niewiele wiêksze ni¿ tarcze (w dodatku ca³kowicie przerdzewia³e :/ ). Jecha³em raz na dojazdówce, nie pamiêtam rozmiaru, standardowa z baga¿nika w ka¿dym razie, i ¿adnego problemu z ocieraniem nie by³o. Ale wersja bez os³on? Zdziwko. Przy okazji: nie sprzeda kto¶ tanio takich os³on? ;)

h16v
04-10-11, 14:06
Cze¶æ Mariusz! Widzê, ¿e fura ju¿ kupiona :) - gratulacje.
Otó¿ ja w dieslu mam takie same wielkie os³ony jak Ty. Ko³o dojazdowe 15" które kupi³em za cholerê oczywi¶cie nie wesz³o. Mamy tu go¶cia pod Warszaw± (http://www.beretta.waw.pl/kola_dojazdowe.html), który sprzedaje ko³a i twierdzi, ¿e wejdzie tylko 16". Co ciekawe kole¶ ma tak± sam± Hondê i patrzy³em na jego tylne ko³a - os³on nie ma w ogóle!! Jak narazie nie kupi³em i nie przymierzy³em tego ko³a bo chce za nie straszn± kasê. Ale podjadê nied³ugo i sprawdzê te 16" w praktyce bo te¿ mi siê nie chce wierzyæ, ¿e wejdzie.

Lynx07
04-10-11, 14:19
Ja w 1.8 Sport z 2006 roku (je¿d¿ê od nowo¶ci) nie mam ¿adnych os³on z ty³u, i o ile dobrze pamiêtam to nigdy nie mia³em, no có¿ dziwne to trochê...

OSCAR
04-10-11, 14:41
Cze¶æ Mariusz! Widzê, ¿e fura ju¿ kupiona :) - gratulacje.
Otó¿ ja w dieslu mam takie same wielkie os³ony jak Ty. Ko³o dojazdowe 15"

czesc Michal,

no nie bylo innej opcji, musialem cos kupic dlugo szukalem crv potem subaru forka i impreze, potem mialem jzu kupic mazde 6 a skonczylem jak widzisz w cifku - moze i dobrze, przynajmniej zostalem przy marce :)
mam nadzieje, ze sie cif podoba :D

co do dojazdu to gosciu ma racje, bylo o tym na forum pisane, co disla i ctr tylko 16" wchodzi. Mowisz ze masz takie oslony tak ja ja z tylu.... z przodu tez masz ? bo mi sie wydaje ze mam tylko z tylu .... i mam problema czy kupic taki dojazd jak ma koles w 1.8 executiv 135/90/15 (seria zapas) czy u mnie nie wejdzie ?

Ja w 1.8 Sport z 2006 roku (je¿d¿ê od nowo¶ci) nie mam ¿adnych os³on z ty³u, i o ile dobrze pamiêtam to nigdy nie mia³em, no có¿ dziwne to trochê...

to faktycznie jakies czary ... jak rozumiem kupiles auto w PL i miales na wyposazeniu kolo dojazdowe ? (potwierdz na 100% czy jest to 135/90/15) bo na forum wydaje mi sie ze jest blad z tym rozmiarem 135/70/15 za male to kolko !
Wlasnie przygladam sie na ulicy ufokom, niektore maja takie ladne oslony, z daleka wyglada jakby nawiercane tarcze, a inne nie maja od nowosci.

Lynx07
04-10-11, 15:50
Tak, auto kupione w PL, w salonie w Krakowie, wiêc chyba raczej nie wymontowali, wiele widzia³em civic'ów bez tych os³on. Sprawdza³em przed chwil±, dojazdówka jest 135/90/15 - wygl±da to trochê jak ko³o od przedwojennego motoru :). Raz by³em zmuszony na tym jechaæ, na szczêscie by³o sucho :)

tommygunsnk
04-10-11, 17:07
w moim exe z 2005/06r s± takie os³ony z przodu i z ty³u ;/ 15' dojazd nie wejdzie na to. Auto przywioz³em z Niemiec

h16v
04-10-11, 17:51
w moim exe z 2005/06r s± takie os³ony z przodu i z ty³u ;/ 15' dojazd nie wejdzie na to. Auto przywioz³em z Niemiec
Obawiam siê, ¿e to mo¿e byæ powód - moje te¿ jest z Niemiec.

Ca$h
04-10-11, 19:41
Dok³adnie w Polsce jest przepis na obowi±zkowy "zapas" wydaje mi siê, ¿e salony same stuningowa³y te os³ony, ¿eby zmie¶ciæ siê w tañszych zapasach.
Mamy tu go¶cia pod Warszaw±,
Mam od tego kolesia ;) pasuje idealnie zarówno na aucie jak i w baga¿niku (auto z Niemiec z os³onami) :p

Tymek
04-10-11, 20:53
Dok³adnie w Polsce jest przepis na obowi±zkowy "zapas" wydaje mi siê, ¿e salony same stuningowa³y te os³ony, ¿eby zmie¶ciæ siê w tañszych zapasach.
Mam od tego kolesia ;) pasuje idealnie zarówno na aucie jak i w baga¿niku (auto z Niemiec z os³onami) :p
W Polsce wg. "Prawa o Ruchu drogowym" nie przepisu ¿eby je¼dziæ z zapasem w aucie osobowym. Niemców i innych zachodnich s±siadów staæ na lawetê, polaków nie- dlatego Polska Sieæ HONDY daje zapas w standarcie:)

Hoze
04-10-11, 21:14
Ja jak Lynx7 - mam 1.8 Sport kupiony w Polsce i nie mam z ty³u takich os³on, do tej pory my¶la³em, ¿e ma to tylko 2.2 I-CDTI i Type-R.

OSCAR
04-10-11, 22:08

masz 16" dojazd jak rozumiem ?

Ja jak Lynx7 - mam 1.8 Sport kupiony w Polsce i nie mam z ty³u takich os³on, do tej pory my¶la³em, ¿e ma to tylko 2.2 I-CDTI i Type-R.

i tu jest chyba pies pogrzebany ....
moj sport tez jest z niemiec, tez mam takie duze kropkowane oslony z tylu i sprzodu i zestaw naprawczy w prawym schowku bagaznika.
Dowiedlismy tym sposobem, ze auta sprzedawane w naszym kraju nie mialy tych oslon, albo demontowali je na miejscu i siup zapas 15" do bagaznika za bagatela 2500pln :) dzis bylem w Mirkowie w ASO Biela i obejrzalem wszystkie civici i co maja w bagazniku, tak jak pisalem siedzi 135/90/15 jako dojazdowka.

Pytanie, od czego pasuje dojazd 16" do cifa z oslonami i jaka ma miec oponke, zeby zmiescilo sie we wnece bagaznika ???

Ca$h
04-10-11, 22:48
Pytanie, od czego pasuje dojazd 16" do cifa z oslonami i jaka ma miec oponke, zeby zmiescilo sie we wnece bagaznika ???

Jutro sprawdzê, dok³adne wymiary :p bo nie pamiêtam, ogólnie kole¶ dobrze dobra³, dodatkowo jest w fajnym etui i wszystko wchodzi jak na wymiar we wnêkê.

siup zapas 15" do bagaznika za bagatela 2500pln
To chyba podro¿a³o, jak siê interesowa³em tematem mówili 1800 :D

Echuu
04-10-11, 23:30

ja w 1.8 exec z 2006 natomiast mam takie os³ony z przodu i z ty³u

autko sprowadzone z Belgii, co ciekawe nie mia³o od nowo¶ci (wg pierwszej w³a¶cicielki) w ogóle zapasu

OSCAR
05-10-11, 07:06
autko sprowadzone z Belgii, co ciekawe nie mia³o od nowo¶ci (wg pierwszej w³a¶cicielki) w ogóle zapasu

bo auta z "zachodu" nie majA zapasu fabrycznie tylko zestaw naprawczy (klej + pompka), wiec babka nie sciemniala.

Kras
05-10-11, 08:59
A jak jest w Type-R? Maja wiekszy zapas? Bo oslony sa, nawet w tych z PL.

h16v
05-10-11, 10:44
Ile buln±³e¶? Bo mi krzykn±³ 350 z³otych.

wirtold
05-10-11, 13:22
Dowiedlismy tym sposobem, ze auta sprzedawane w naszym kraju nie mialy tych oslon, albo demontowali je na miejscu i siup zapas 15" do bagaznika za bagatela 2500pln

No niezupe³nie, bo ja mam samochód z polskiego salonu który os³ony ma, tyle, ¿e inne ni¿ na zdjêciu - u mnie s± minimalnie wiêksze od tarcz. Jak nie zapomnê to jeszcze sprawdzê jak± mam dojazdówkê.

OSCAR
05-10-11, 14:14
No niezupe³nie, bo ja mam samochód z polskiego salonu który os³ony ma, tyle, ¿e inne ni¿ na zdjêciu - u mnie s± minimalnie wiêksze od tarcz. Jak nie zapomnê to jeszcze sprawdzê jak± mam dojazdówkê.

.... no wlasnie ..... o tych ze zdjecia mowimy, duze oslony, ktore nawet wystaja z 2cm wiecej niz przednie jarzmo.
Zgadza sie, masz u siebie male oslonki, takie tez widzialem wczoraj w aso w mirkowie, sa praktycznie niewidocznie i pewnie takie wystarczaja. Dojazd masz zapewne seryjny 135/90/15.

Czy ktos z uzytkowni importowanych cifow 5D 1.8 z duzymi oslonami, ma u siebie we wnece bagaznika kolo dojazdowe i moze podac wymiar felgi i opony ??? badzo bym prosil :)

Ca$h
05-10-11, 19:08
Ile buln±³e¶? Bo mi krzykn±³ 350 z³otych.
Nie powiem Ci bo to ju¿ chyba z 1,5-2 roku temu kupowa³em. Byæ mo¿e to by³a ta cena. Jak siê zorientowa³em w cenach nowych stalówek bo chcia³em takie na zimê to siê za g³owê z³apa³em ju¿ nie wspominaj±c o ich dostêpno¶ci wiêc nie uwa¿am, to za wysok± cenê bior±c pod uwagê, ¿e to nówka sztuka.

A taki ma rozmiar
http://img59.imageshack.us/img59/6010/201110051000.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/59/201110051000.jpg/)

kasiora96
05-10-11, 19:15
Mam cifa z niemiec i oczywi¶cie z tymi os³onami i te¿ mam dojazd 16''(dokupiony) i mie¶ci sie we wnêce baga¿nika ale nie pamietam dok³adnego rozmiaru ale to sprawdze i dam znaæ. Sprawdzi³em i mam 135/80 16''.

wirtold
06-10-11, 08:24
Dojazd masz zapewne seryjny 135/90/15

Tak jest, w³a¶nie sprawdzi³em: 135/90D15.

Echuu
06-10-11, 19:13
.... no wlasnie ..... o tych ze zdjecia mowimy, duze oslony, ktore nawet wystaja z 2cm wiecej niz przednie jarzmo.
Zgadza sie, masz u siebie male oslonki, takie tez widzialem wczoraj w aso w mirkowie, sa praktycznie niewidocznie i pewnie takie wystarczaja. Dojazd masz zapewne seryjny 135/90/15.

u mnie to wygl±da tak (przód + ty³)

http://img849.imageshack.us/img849/5921/img1105u.jpg

http://img249.imageshack.us/img249/7814/img1104n.jpg

mam te¿ w baga¿niku zestaw naprawczy ko³a + kompresorek