PDA

Zobacz pełną wersję : uszczelka miski olejowej

waldano
25-04-07, 20:41
czeka mnie wymiana w/w uszczelki i proszę o porady i opinie na temat tej uszczelki , tzn. czy kupować tylko i wyłacznie oryginał hondowski , czy też może jest wart polecenia jakiś tańszy zamiennik a jeśli tak to jakiej firmy ?

skolopendra
25-04-07, 21:01
tylko ASO

Frydzio
25-04-07, 21:09
czeka mnie to samo, wiesz moze jaka cena za w.w uszczelke?

proto
25-04-07, 21:25
tylko ASO

Też tak myślałem, ale to właśnie z ASO się pociła. Przy wymianie zastosowałem
zwykłą taniochę AJUSA , i jest good , suchutko . Moim zdaniem, najważniejsze w tym
wypadku są wprawne ręce mechanika, i odpowiedni montaż ...

tomay
25-04-07, 23:26
czeka mnie to samo, wiesz moze jaka cena za w.w uszczelke?

orginał w ASO satori 180zł, zamiennki też w satori koło 100zł

macst
25-04-07, 23:31
ja na dniach bede wymienial miske i kupilem uszczelke za 60zl :speszony: sieeeee okaze czy bedzie ok :) jednak mi sie wydaje ze nie ma co przesadzac ludzie 180zl za kawalek gumy badz jakiegos korka?? :bicie: czasami przesadzacie

rozumiem wazne elementy silnika jakies tloki itd to jak najbardziej oryginal ale glupi kawalek gumy??

Skoti
25-04-07, 23:41
ja kupiłem za 80zł, wymieniłem sam. do dzis zadnych problemow a mineło już pół roku. pamiętaj wymianie filtra oleju

mozes
26-04-07, 07:16
Ja mam uszczelkę z JC za 20 pln i jest ok. Jak się ją dobrze założy (przyklei) to będzie trzymać.

LIO
26-04-07, 10:20
(przyklei)
no lepiej nie

wazne zeby dobrze oczyscic powierzchnie, odtluscic. Mozna sie wspomóc w kilku miejscach silikonem, ale to doslownie wcelach montazowych. Nie smarowac silikonem, bo sie bedzie slizgac przy dokrecaniu.
Wazne !! zeby ja bardzo delikatnie dokrecic. Tak aby tylko slabala. Za mocne skrecenie spowoduje ze bedzie cieknac.
Smialo mozna zalozyc zamiennik, Tacoma, Ajusa itp

macst
26-04-07, 12:26
ja slyszalem ze przed montazem nalezy jeszcze uszczelke posmarowac olejem zeby sie nie zawijala? dobrze slyszalem czy nie? i zeby niczym nie kleic

mozes
26-04-07, 13:08
A ja znowu czytałem, że należy posmarować szczeliwem lub silikonem na misce olejowej są takie "garby" które zapobiegają przed zbytnim ściśnięciem uszczelki. W każdym razie ja mam na szczeliwo i jest ok.
pozdr

kwiatus19
26-04-07, 13:10
Bez sensu pchać się w uszczelki za 100 pln i więcej. zamiennik w miarę uczciwy i będzie ok.
A silikon ??... to podstawa, żeby dobrze uszczelnić, a żeby sie nie ślizgało, smarujesz (dokładnie oczyszczone) powierzchnie i czekasz 10-20 min w zależności od silikonu żeby sie troszkę "ściął" i nic nie pływa.

LIO
26-04-07, 13:25
wszedzie w szanujacym sie warsztacie powiedza Ci ze nowa uszczelke miski olejowej kladzie sie bez zadnego silikonu !!

waldano
26-04-07, 16:28
No temat się ładnie rozwinął , i tego właśnie oczekiwałem , po przemyśleniach wejdę w jakiś tańszy zamiennik bo 180 zeta za oryginał to faktycznie lekka przesada.

kwiatus19
26-04-07, 20:35
Ja nie jestem zwolennikiem "silikonu zamiast uszczelki" jednak w wielu przypadkach jest to nieuniknione. Jak kupisz oryginał to możesz sobie silikony odpuścić, ale jak coś tańszego, to trzeba się wspomóc.
Nowe części montowane w fabryce to jedno, są pięknie spasowane. Podczas lat pracy powstają odkształcenia powstałe od temperatur i możliwe że jakiejś wcześniejszej naprawy. Wtedy w niektórych miejscach docisk uszczelki jest słabszy i lepiej zaaplikować silikon (dobry).
Z tych samych powodów, niesplanowana głowica powoduje szybką nieszczelność uszczelki głowicy.

cyp
28-04-07, 04:30
Witam.
Ja przywadziłem lekko miską olejową co spowodowało lekkie pocenie się uszczelki. Co za tym idzie minimalne wycieki oleju. Kupiłem już nową uszczelkę japońskiej firmy NewStone. Kosztowała mnie całe 25zł. Raz już czyściłem starą uszczelkę ale to nic nie dało. Była wypaczona od temperatury i zdeformowana. Oryginalnie silikon kładziony jest tylko w miejscach łączenia odlewów bloku silnika. Dokładnie po jednym punkcie na krawędź. Nigdzie indziej silikonu nie ma i nie powinien być kładziony. Podstawa to dobre dokręcenie uszczelki. Nie za lekko i nie za mocno. Najlepiej użyć do tego klucza dynamometrycznego jeśli ktoś posiada. Uszczelkę w miarę możliwości wymieniać samemu. Tylko wtedy mamy pewność że robota wykonana jest poprawnie. Jeśli ktoś preferuje większą dawkę silikonu to polecam Reinzosil. Porządny silikon, wytrzymuje temp. 300°C i nie niszczy elementów gumowych silnika. W przyszłym tyg. wymieniam uszczelkę, tym razem na nową i zdam relację z tego jak się spisuje.
Pozdrawiam :hinczyk: