PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana panewek i śrub korb B16 .. pytanka.

Dasibe
03-10-11, 19:47
witam
Planuje wymiane panewek korb w B16A2 na Acl-a oraz śrub korb na ARP. Pytanie czy bez niespodzianek powinno mi to wyjść dołem ? Druga sprawa odnosnie wału rozumiem,że musowo musi być sprawdzony u szlifierza wałów czy nie ma bić ? Jakie są srednie ceny za takie sprawdzenie?
Z góry dzieki za odp pozdr!

lozek
03-10-11, 19:58
Wyważenie około 200zł kosztuje jak dobrze pamiętam. Co do samego sprawdzenia to Ci nie powiem, ale pewnie nie wiele mniej jak to w polsce... za samo uruchomienie maszyny liczą sobie chore ceny

Dasibe
03-10-11, 20:03
O kurde to nie mało,ale wiem,że chyba sprawdzaja jeszcze wychyłka i wał nie ma mikro bić i to kosztuje od ok 50zł... ?

lozek
03-10-11, 20:16
Nie przesadzajmy też bo jak już coś robić to porządnie. Ja tam wolałbym zapłacić te 200-300zł (choć bogaty to ja nie jestem... prędzej do biednego mi bliżej :) ) i mieć wewnętrzny spokój tym bardziej, że to B a nie D - trochę kosztuje :)

emg
03-10-11, 21:33
da radę dołem, ale pomierz dokładnie, bo honda ma 4 wymiary std

Dasibe
03-10-11, 21:39
4 wymiary ? Mysle,że panewki w nominale wezme wapie,żeby ktokolwiek cos tam grzebał,ale wiadomo trzeba sprawdzić.
Pytanie czy mikrometrem jestem w stanie dokonac pomiarów ? i drugie pytanie z tym wałem czy jest sens go zawozić by g sprzwdzać ?

Budziniak
03-10-11, 22:01
zawsze jest sens robić takie rzeczy. Do wyjęcia wału musisz zdemontować skrzynie i zdjąć zamach i sprzęgło trochę roboty jest ale zawsze będziesz miał pewność że wszystko jest ok. Przy okazji sprawdzisz w jakim stanie są panewki główne.

carlosv
03-10-11, 23:51
i drugie pytanie z tym wałem czy jest sens go zawozić by g sprzwdzać ?

I tak rozbierasz silnik więc jest sens, w najgorszym wypadku bedziesz wiedzial że jest ok, a jak już ktos napisał to nie jest
D seria i lepiej mieć pewność i zrobić to na konkret.

emg
04-10-11, 09:32
nie musiał nikt grzebać, tak wyjeżdża z fabryki: z boku korb będziesz miał cyferki od 1 do 4, na wale literki a-d oznaczające grubość panewki i średnicę czopa,podobnie z głównymi czyli może być 16 kombinacji na jedną panewkę ;)

majson
04-10-11, 09:53
a jak już ktos napisał to nie jest
D seria i lepiej mieć pewność i zrobić to na konkret.

A co D serii nie robi sie na konkret ???

Wywazanie walu dynamiczne na Krasnobrodzkiej kosztuje 400zl.

Saiti
04-10-11, 10:00
A jeśli ma być totalnie profi ( a na pewno warto, to nie tankowanie, że robisz to kilka razy w miesiącu ) to na dynamiczne wyważenie wału zepnił wał z zamachem oraz sprzęgłem :)

majson
04-10-11, 10:05
A jeśli ma być totalnie profi ( a na pewno warto, to nie tankowanie, że robisz to kilka razy w miesiącu ) to na dynamiczne wyważenie wału zepnił wał z zamachem oraz sprzęgłem :)
Na dynamiczne wywazanie daje sie wszeystko co jest przykrecone do walu. zapomniales o kole pasowym i kolku rozrzadu ;P

Saiti
04-10-11, 10:26
No, tak :P

crxd16
04-10-11, 16:15
oem w nominale jest 7 rozmairow panewek,
jak skrecasz to srubkami arp w korbach to przydaloby sie zrobic honowanie korbowodow, gdzy arp sie skreca innymi silami i czesto sie robia owale

majson
04-10-11, 17:38
A jezeli nei chcesz OEM to lepiej kup panewki TAIHO bo sa lepiej wykonane niz jak dlamnie juz przereklamowane acl race.

Dasibe
04-10-11, 17:54
Hmm no tej TAIHO sa po 129zł ACL race 165zł.... Chodzi o to,że silnik też chciał bym zakrecic pod 9k bo mam wszystko z itr-a... pytanie czy te taiho nie beda za słabe...
7 roz. nominałów ? nie rozumiem ... nominał to nominał zawsze jest 1 wymiar potem jzu leca nad wymiary 0,25 itd...

gniesia
04-10-11, 19:08
Podlacze sie. Dzisiaj chcialem zalozyc panewki ACL Duraglide w b18c4. i Wyglada to tak na starych mam Nast oznaczenie

Dodam jeszcze iz stare .. montowane w pokrywie panewek glownych maja przy koncu kanalik o dlug ok 2,5cm .. nowe juz nie WTF ? Oczywiscie NOWE panewki przeznaczone do B18c4

Stare: Nowe:
MY 09 AU 10
1959HL 1959 L

STD STD

Saiti
04-10-11, 19:17
nominał to nominał zawsze jest 1 wymiar

No widzisz, jesteś w błędzie ;)

gniesia
04-10-11, 19:39
Zastanawia mnie ile silnikow w ten własnie nieprawidlowy sposob jeździ ;p Bo wiem ,ze moj tak jeździł był katany i nie obrocilo panewek ;p walu tez nie uszkodzilo ;p No ale ...

Dasibe
04-10-11, 19:56
No kurcze na logike jak może byc 7 rozm. nominalnych ? Gdzie kolwiek sprzedają maja po prostu nominalne i nad wymiary wiec... w takim razie przy nominalnym wale jakie pnewki kupić ?

gniesia
04-10-11, 20:10
manual str 7-10 cos Ci pewnie o tym powie... sam tez jestem w kropce ....

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1669d3f2a0950ab3.html czyzby ta stara to ACL RACE ?

wyjasnione ACL RACE

Saiti
04-10-11, 22:35
w takim razie przy nominalnym wale jakie pnewki kupić ?

Tylko OEM. Koszt kilkanaście stuzłotowych banknotów. Jedna koło stówy.

81saren
05-10-11, 16:56
Jedna OEM panewka koszt ok 40zl.
ale jezeli chcesz miec pewnosc ze te kupione o magicznym oznaczeniu STD ( nominaly ) nie OEM beda jezdzily i niewysra ich , oddajesz wal do pomierzenia , dajesz korby i wszystko dajesz do spasowania , wtedy bedziesz mial pewnosc ze niewywali ich szybko...

Saiti
06-10-11, 23:06
Jedna OEM panewka koszt ok 40zl.

O. Miło poznać cenę :)

ale jezeli chcesz miec pewnosc ze te kupione o magicznym oznaczeniu STD ( nominaly ) nie OEM beda jezdzily i niewysra ich , oddajesz wal do pomierzenia , dajesz korby i wszystko dajesz do spasowania , wtedy bedziesz mial pewnosc ze niewywali ich szybko...

Właśnie. Swojego czasu był temat, że ktoś założył panewki ACL i nie mógł wałem zakręcić.

Nemereth
09-10-11, 09:04
Swojego czasu był temat, że ktoś założył panewki ACL i nie mógł wałem zakręcić.

Jak dobrze kojarzę temat to tam było coś źle złożone, po poprawkach było wszystko ok.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2a0950ab3.html

Ładnie wytarło panewkę w owal... btw, jak to jest z tymi kanalikami? Nie każda panewka ma kanały olejowe?

Saiti
09-10-11, 13:09
Chyba każda. Jedne mają wyżłobienie, drugie dziurkę, zależy czy główna czy korbowa.

EDIT: Patrząc na fotkę wycofuję to odgórne.

Tzn Taiho ma tak jak napisałem, OEM też.

gniesia
09-10-11, 13:46
ACL race ma kanalik rowniez w gornej ... natomiast ACL dura juz go nie ma.