Zobacz pełną wersję : praca silnika słyszana w głośnikach w postaci cichego gwizdu. Jaki powód??
Witam kiedy jadę autem to słyszę przy włączonym radiu dzwięk silnika wpostaci cichego gwizdu w głośnikach. Jaki może byc powód??
Yotomeczek86
03-10-11, 13:08
Alternator może być powodem przydźwięku w głośnikach. A dokładnie regulator napięcia lub szczotki.
zmień radio. Miałem tak jak miałem jakiegos starego kaseciaka
u mnie było to jakiś kondensator w/przy alternatorze. Kilkadziesiąt groszy, zrobione za frajer ;)
alternator był robiony. wszystko zaczeło się gdy zmieniłem akumulator na nowy.
spróbuj założyć filtr przy zasilaniu radia (pomiędzy zasilanie i masę) - w elektrycznym są takie za 5-20zł, albo jak się trochę znasz to sam wlutuj kondensatory, powiedzmy 100nF i 10uF (raczej trzeba doświadczalnie dobrać)
jak mówisz, że po wymianie akumulatora się zaczęło to faktycznie zobacz, jak lopi83 pisze, czy jakaś masa się nie poluzowała
BTW. w układ wtryskowy, zapłonowy i alternator "sieją" jak cholera (w sensie EMC) i jak radia mają słabe filtry albo połączenia to gwizda aż niemiło ;/
ok jutro zobacze sobie tą mase i wszystkie połączania a jak to nie pomoże to kupie ten filtr i może bedzie spokój
Jak chcesz to podjedź jutro na Serwis Scanii w Gliwicach to Ci dam za darmo taki ferytowy, wątpię żeby pomogło ale jak masz blisko to podjedź może się coś wymyśli.
Jutro mam tam montaże koło godz 15 chyba jak się nic nie zmieni, pisz na gg 1376046 jak coś.
sorki ale nie mialem czasu dzisiaj zeby podjechac, ale dzieki za propozycje
Było już wałkowane na forum nie raz.