PDA

Zobacz pełną wersję : lakier zaprawkowy

Ezrael
03-10-11, 09:20
Witam,

Mam pytanie odnosnie orginalnego lakieru zaprawkowego made by honda w kolorze milano red:
Uzupelnilem pare "strzalow" po kamieniach zaprawka hondowska i wszystko bylo by super tyle,
ze po paru miesiacach zaprawka wyraznie sciemniala i sie odznacza od orginalnego lakieru.
Lakiery zaprawkowe tak maja?
Jest jakis patent zeby zaprawka zachowala poczatkowy kolor i nie ciemniala?

Tnx,
Ez.

Jacek65
03-10-11, 17:45
A kupiłeś tą zaprawkę w ASO?Ja kupiłem w ubiegłym roku własnie w ASO szary metalic i też mi się zdarzyło "uzupełnic" kilka miejsc.Zaprawka trzyma jak orygialny lakier i kolor jej jest też idealny.Niczym się nie rózni.Jak nie wiesz gdzie była to jej raczej nie zobaczysz.:D Ja ją kupiłem w takim metalowym pojemniku na którym pisze "made in USA".;)

lozek
03-10-11, 17:51
Witam,

Mam pytanie odnosnie orginalnego lakieru zaprawkowego made by honda w kolorze milano red:
Uzupelnilem pare "strzalow" po kamieniach zaprawka hondowska i wszystko bylo by super tyle,
ze po paru miesiacach zaprawka wyraznie sciemniala i sie odznacza od orginalnego lakieru.
Lakiery zaprawkowe tak maja?
Jest jakis patent zeby zaprawka zachowala poczatkowy kolor i nie ciemniala?

Tnx,
Ez.

Porządnie ją wymieszać przede wszystkim, bo różnie bywa z pigmentem a 2 WAŻNIEJSZA sprawa to, to że milano red to lakier, który bardzo płowieje i zmienia barwę podczas upływu kilku/kilkunastu lat :) To nie zaprawka zciemniała, to Twój lakier jest jasniejszy niż kiedyś :)

Ogólnie czerwone akryle mają to do siebie, że płowieją i zmieniaja odcień

Ca$h
03-10-11, 21:16
Wypolerować i nie będzie różnicy.

Tymek
04-10-11, 09:37
Jaki koszt takiej zaprawki pod kolor w ASO?

Ezrael
04-10-11, 14:57
niestety dawno kupowalem i nie pamietam.

Ez.

chaves
04-10-11, 15:05
jak ktoś chce, to mam milano red z ASO do sprzedania. info na PW

Ca$h
04-10-11, 19:45
Jaki koszt takiej zaprawki pod kolor w ASO?
Kilkanaście zł lub max 30zł :D też nie pamiętam ale raczej groszowe sprawy (jak na ASO)

Echuu
04-10-11, 23:38
Kilkanaście zł lub max 30zł :D też nie pamiętam ale raczej groszowe sprawy (jak na ASO)

w Katowicach 35

cysior
06-10-11, 09:17
Jaki jest czas schnięcia ? Mam z USA pisak zaprawkowy z kolorem i z drugiej strony z klarem - niestety minęło parę dni i wciąż można go zetrzeć placem.. Nie wiem czy nie ma utwardzacza czy już po prostu stary - (4 lata)

Ezrael
06-10-11, 12:22
ja ten swoj szlifowalem papierem wodnym po paru godzinach i bylo OK.

posiadacz
06-10-11, 15:49
Lakier zaprawkowy z definicji jest przeznaczony do wykonywania drobnych zaprawek glownie w przypadku odpryskow lakieru do blachy by zapobiec korozji i przedluzyc czas udania sie do lakiernika. Odpryski do bazy koryguje sie zaprawka zazwyczaj z powodow estetycznych. Z tego wlasnie powodu reczna (nie natryskowa) metoda nakladania czegokolwiek nie da sie latwo uzyskac idealnej korekty. Z reszta to nie jest do tego przeznaczone. Do idealnej korekty niesety niezbedna jest zmudna procedura najpierw czyszczenia powierzchni do podkladu (lub czystej blachy) nakladania podkladu, akrylu i klaru. Wszytsko jest dwuskladnikowe i dostepne w sklepach z lakierami samochodowymi. Co gorsza obszar do koncowego malowania (cieniowania) robi sie niezmiernie duzy (odprysk powiedzmy 2mm srednicy, podklad 2,3 cm srednicy, kryjaca 6,7 cm itd). Z tego wlasnie powodu jezeli na masce jest kilka odpryskow to czasami bardzoje oplaca sie pomalowac cala niz sukcesywanie osobo malowac profesjonalnie kazdy z odpryskow.
W przypadku gdy zaprawka lub jakakolwiek warstwa lakieru jest miekka to zazwyczaj z powodu zbyt malego odstepu czasu miedzy nakladaniem kolejnych warst (nie zdazyla poprzednia warstwa odparowac - mokre na mokre) lub tez niewlasciwe proporcje z utwardzaczem (jezeli wystepuje). Jezeli nie schnie do 3,4 dni to szybcie bedzei wyczyscic i powtorzyc procedure - ale wowczas pamieajac by nakladac bardzo cienkie warstwy i kazdej z nich dac przynajmniej dobe na wyschniecie przeczyscic papierem o gradacji ok 1000 i malowac ponownie.

Echuu
06-10-11, 19:08
nigdy w życiu nie daje się klaru na akryl

pozdrawiam

posiadacz
06-10-11, 20:43
nigdy w życiu nie daje się klaru na akryl

pozdrawiam

Poniewaz nie bardzo mam czas polecam koledze jakiekolwiek forum lakiernicze (nie bede reklamowal zadnego) wpisanie hasel: nowicjusz, jak zaczac, podstawy, przedszkole, itd.

Echuu
06-10-11, 22:07
ponieważ kolega pisze brednie, pod klar stosuje się bazę niemetaliczną dla uzyskania jednolitego koloru lub metalik ale nigdy akryl.

a o podstawach to radzę sobie jednak poczytać bo jak będziesz coś chciał tak 'pomalować' to powodzenia życzę :rolleyes:

cysior
07-10-11, 14:48
dzięki za wyjaśnienia. Jak nie wyschnie do 14 dni to zetrę to i kupię zaprawkę z ASO. Póki nie ma zimy ;) Generalnie jakość lakieru Hondy VIII to lekki żart