PDA

Zobacz pełną wersję : Czesto wlacza sie wentylator - temp ok. co to moze byc ?

Wally
25-04-07, 09:36
Droga spolecznosci :d

Mam do Was pytanko, zauwazylem, ze moim autku dosc czesto wlacza sie wentylator chlodnicy nawet przy dosc zimnej pogodzie, czesto w korkach - dodam tylko ze temperatura silnika utrzymuje sie w absolutnej normie - cos miedzy 1/2 a 1/3 skali od dolu. Czy to normalne czy np. nie jest to przypadkiem wina plynu w ukladzie chlodzacym ?? Jakis czas temu mialem z pol literka konkcentratu glikolowego a butelczynie i dolalem go do ukladu chlodzacego, rok temu koles z serwisu hondy powiedzial ze stezenie w ukladzie chlodzacym jest troche za wysokie ale jakos to olalem. Czy mozliwe ze zbyt duze stezenie glikolu moze obnizyc temp. zamarzania (to napewno) i jednoczesnie oblinizyc temp. wrzesnia plynu ?? Moze powinienem odlac troche plynu i uzupelnic go woda ??

Z gory dzieki za pomoc.

gryzmo
25-04-07, 11:49
Masz gaz?

Wally
25-04-07, 12:46
Nieeee, przeciez nie bede jej krzywdzil :bicie: :hinczyk: :)

kozik555
25-04-07, 12:58
Zlej stary płyn i zalej chłodnice nowym moze cos pomoze, jesli temperatura jest w porządku to nie ma sie czym przejmować honda ma małe chłodniczki wiec moze sie musi wiecej napracowac.

skolopendra
25-04-07, 13:33
Zlej stary płyn i zalej chłodnice nowym

lepiej często jak zbyt rzadko :d

tomekk
25-04-07, 17:33
jak na mój gust to nie ma problema - u mnie też stosunkowo często się włącza, a z układem na bank wsio ok.. jak ma potrzebę, to się włącza i tyle :d oznacza, że działa

makes
25-04-07, 22:56
u mnie tez takie objawy sa ze dosc czesto włacza sie wentylator , a wskaznik tempetatury jest w normnie , płyn miałem wymieniany cały przy okazji remontu wiec mysle takze ze to normalne jest , a ze tak spytam po jakim dystansie silnik dochodzi wam do odowietniej temp ?? ( tj troche pozniej połowy)

Wally
25-04-07, 23:43
, a ze tak spytam po jakim dystansie silnik dochodzi wam do odowietniej temp ( tj troche pozniej połowy)

Po ok 3-4km, a co ??

makes
27-04-07, 23:34
bo u mnie nagrzewa sie juz po przejechaniu około1,5 km , własnie jestem po małym remoncie silnika ( uszczelka , pierscienieitd) i nie wiem czy to ma cos współnego

lakazs
28-04-07, 20:39
U was tez tak jest, że jak ciągnę silnik juz na czerwone pole to jest nagle walniecie ciepłym powietrzem z nawiewów ogrzewania ? :aloha:

BARTAS998
28-04-07, 21:10
u mnie jak krece do odcinki to temperatura spada! Za zderzakiem koło chłodnicy jest taki plastik.Wyjąłem go.Nie mam klimy wieć jest jedna chłodnica na pół zderzaka a drugie pół było zasłonięte właśnie tym plastikiem.

leigimas
19-11-16, 21:58
U mnie na biegu jałowym w Mc2 na rozgrzanym silniku, wentylator załącza sie cyklicznie po 50 sekund przy temperaturze powietrza 20C.

ma1ster
20-11-16, 11:36
Trzeba sobie sprawdzić stan lameli w chłodnicy. Z wiekiem ulegają one wykruszeniu i się zaślepiają. Drugą sprawą może być uszkodzony korek chłodnicy.

motoboy
20-11-16, 18:05
Przyczyną może być termo-włącznik który włącza i wyłącza wentylator, znajduje się na termostacie, mi też się często włączał na bardzo krótko (na 10 5 sekund co pól minuty), aż pewnego dnia się nie włączył ...

Labed2007
21-11-16, 22:27
http://i1217.photobucket.com/albums/dd383/chene14/zlote1.png