Zobacz pełną wersję : Dziwny odgłos podczas dodawania gazu, "strzykanie" - Civic 99 rok, 1.4 i.
Witam!
Mam niepokojący objaw w silniku. Mianowicie, gdy dodaję dużo gazu, czasem słychać dziwne strzyknięcie, coś jakby krótkie skrzypnięcie dobiegające z silnika. Strzyknięcie to jest niekiedy poprzedzone chwilowym spadkiem mocy, po czym nagle samochód wyrywa do przodu. Zaczynam się martwić, gdyż zdarza się to coraz częściej:( Co to może być?
vnv_nation
02-10-11, 07:50
Niebardzo rozumiem co to jest to skrzypniecie? Albo strzykniecie? Takie dosc fachowe pojecia widze :p sprobuj nagrac jakis filmik bo kompletnie nie przychodzi mi do glowy o co moze ci chodzic..
Odkopuję temat, gdyż problem ciągle się pojawia. Ciężka sprawa, żeby to nagrać, bo pojawia się głównie w czasie jazdy i w losowych momentach. Spróbuję to opisać: taki dziwny, krótki (nie dłuższy niż pół sekundy), metaliczny pisk, jakby odgłos przytarcia metalu o metal albo jakąś gumową uszczelkę. Raczej nie jest to pasek klinowy, gdyż dźwięk jest zbyt krótki, poza tym problem częściej zdaje się występować w lecie, w ciepłe, słoneczne dni. Poprzedzone jest to krótkim spadkiem mocy (jakby ktoś odciął na moment dopływ paliwa). Przeważnie pojawia się w sytuacji, gdy chcę się dynamicznie rozpędzić, dodaję dużo gazu, ale też gdy jadę dość szybko na obwodnicy ze stałą prędkością, z gazem w podłodze.