PDA

Zobacz pełną wersję : Podsufitka, zamek w drzwiach, skrzypiaca kierownica.

szysz
24-04-07, 20:59
Witam (po raz pierwszy na forum),
Jestem stosunkowo nowym uzytkownikiem forum i zupelnie nowym wlascicielem hondy. Mam odnosnie niej pare pytan... zaczynajac od poczatku:

Podsufitka: jest lekko 'podziurawiona', mam zamiar cos z nia zrobic - pierwsze co przychodzi mi na mysl, to: wyciagnac, nakleic jakis material, wsadzic spowrotem. Czy jest to wykonalne? A jesli tak, to jak sie z tym bawic? Czym zakleic dziury? (po oklejeniu materialem podsufitki razem z dziurami moze zaczac sie cos niedobrego dziac w miejsach dziur. Mam racje?). Oraz jakiego kleju i materialu najlepiej uzyc?

Zamek w drzwiach: strasznie mnie denerwuje sytuacja kiedy spieszy mi sie, a ten dran nie chce sie zamknac;] Prawy (od pasazera) dziala bez zadnych zastrzezen, a ten od kierowcy jak mu sie umysli. Otwiera sie bez zadnym oporow, ale czasami sa problemy z zamknieciem...trzeba delikatnie probowac. Regeneracja zamka? Gdzies o tym czytalem, ale nie bardzo wiem czy to pomoze. A drzwi nie wygladaja jakby 'opadly'...

Skrzypiaca kierownica: wyczytalem (w manualu), ze aby odkrecic kolko kierownicy trzeba ustawic na wprost...blebleble, i zdjac z akumulatora klamre 'masy'... rozumiem, ze dzieki temu wszystko sie zresetuje? I tu pytanie: musze odlaczac? Ew. jakies wskazowki jak zdjac kolko i gdzie nasmarowac, zeby nie skrzypialo podczas krecenia jak fiat 126p;>

Z gory dzieki za odpowiedz/i ;>

ivan667
24-04-07, 21:47
PODSUFITKA mozesz sie w to bawic ale nie wiem czy efekt bedzie ok. najlepiej poszukaj na allegro uzywanej w dobrym stanie, kiedys widzielm za okolo 50 zeta, zarowno z szyberdachem i wersja bez.
Zamki, mozesz zajrzec do tych ciegienek pod tapicerka, mogly sie wyrobic takie plastikowe laczenia tych drutow, mozliwe ze pomoze gdy uszczelnisz to np podkladkami itp cos pokombinuj jak mcgyver :)
Kierownica, nie wiem co to za skrzypienie, u mnie kiedys skrzypiala kierownica ale byla to wina obudowy kolumny kierowniczej (tej plastikowej) bo byla zbyt blisko kierownicy i tarla o kiere w momencie krecenia. tam udalo mi sie to jakos przesunac i jest oki.

szysz
24-04-07, 22:31
Dzieki za rady. Podsufitke znalazlem za 70zl, ale wyslanie czegos takiego to koszt rzedu 30-50zl podobno.

Do zamka zajrze na dniach, moze cos mi przyjdzie do glowy.

A co do kierownicy: wydaje dzwiek czystko skrzypiacy ;] Tak jakby tarlo o pret na ktorym jest osadzona (nie wiem czy tam jest jakis 'pret'). Metal o plastik poprostu:] A co z tym odlaczaniem akumulatora?

ivan667
24-04-07, 22:40
nie wiem po co odlaczanie aku moze przy wersji z airbagiem, bo bez to nie wiem po co

fenix
24-04-07, 22:46
Jak odlaczysz kleme, to tym samym zresetujesz ECU. A napisane tak jest chyba z uwagi na poduszki powietrzne, ktore moga wystrzelic. Ale Ty ich chyba nie masz :speszony:

seb1500
24-04-07, 23:10
co do podsufitki - miałem podobny kłopot. Nie podziurawiona ale - SZARA :( Zmieniam wystrój całego wnętrza a podsufitkę załatwiłem bez jej demontowania. Zdjęłem wszystkie "uszczelki" na około wraz z uszczelkami od szyberdachu, kupiłem skórę ekologiczną czyli skay, posmarowałem wszystko cudownym butaprenem, nakleiłem, pozakładałem "uszczelki" (przy tym najwięcej pracy) i cieszę się dachem który teraz wygląda jak w limuzynie za 500 tysiaków :)

szysz
25-04-07, 00:28
Tylko jak zrobiles zakonczenia po bokach? Tam nie ma uszczelek a podsufitka ladnie wchodzi pod te obicia od slupkow i drzwi ;> Ja chyba jednak sprobuje zdemontowac i zakleic co sie da :) Tyle dobrze, ze docinac nie bedzie trzeba - szyberdachu nie ma ^^

Cookee
25-04-07, 18:10
Tarcie to zapewne blaszka od klaksonu musisz zdjac kierownice i ja troche docisnac ale nie za bardzo bo nie bedziesz miał klaksonu..

michak
25-04-07, 22:56
Jeżeli chodzi o zamek w drzwiach to spróbuj trysnąć WD-40.
Ja miałem podobny problem i pomogło.

seb1500
25-04-07, 23:05
Ja chyba jednak sprobuje zdemontowac i zakleic co sie da :)
oczywiście masz rację. Ja nie demontowałem ze względu na pewne okoliczności. Wyszło ok, a za słupkami powciskałem śrubokrętem. To jedyny element którego nie demontowałem przy robieniu wnętrza. co prawda nie znam innych podobnych materiałów ale ten skay to naprawdę fajna rzecz. Tanie a super wygląda.

maslom
26-04-07, 13:50
seb1500 bardzo chetnie zobaczylbym zdjecia. Jesli masz jakies to pochwal sie a jesli nie to zrob i sie pochwal ;)