PDA

Zobacz pełn± wersję : pier¶cienie

carlos
24-04-07, 20:26
Witam !
Po długim .................. :djablek: oczekiwaniu mam w końcu swoje ulubione upatrzone felgi ..... ale :( pier¶cienie dodane do nich s± dosłownie ciut za duże. Pier¶cienie s± wykonane z tworzywa sztucznego.... czytałem na forum że kiedy s± za duże to mog± występować drgania na kierownicy... wiec rozpędziłem moje autko do 160 ale żadnych drgań nie ma...
jestem ciekaw jakie s± wasze opinie na ten temat. czeka mnie długa podróż 1200 km co najmniej więc nie wiem czy mogę z tym jechać...? czytałem o sporze pomiędzy forumowiczami o istocie pier¶cieni, że niby musz± być idealne z drugiej strony że nie s± aż tak ważne ...
poradĽcie co¶ bo już mnie szlag trafia .. :djablek:
carlos

rek1n
25-04-07, 08:48
wszystkie pierscienie wykonywane sa z tzw luzem montażowym, skoro piszesz ze pierscienie sa za duze to zapewne sa za duze w kierunku piasty a nie felgi bo inaczej bys ich nie zalozyl, tak to rozumiem, powinienes miec pierscien z otworem na piaste 56.1 zmierz ta wartosc jesli sie zgadza to z pierscieniami jest wszystko ok, a z Twoim autem cos nie tak ;)
Pierscien sluzy tylko jako pomocnik przy dokladnym wycentrowaniu kola wzgledem osi, jesli piszesz ze przy 160 brak jest bicia na kierownicy to oznacza to ze proces montazu zostal zakonczony powodzeniem

[H] Dylu [H]
25-04-07, 08:51
jak pierscienie nie sa dopasowane prawie idelanie i wystepuja przerwy to felga trzyma sie jedynie na srubach...mozna tak jazdzic rok i nic sie nie stanie ale moze sie w kazdej chwili zmeczyc jedna sruba i poprostu urwac...a wtedy to juz amen bo piasta nie trzyma kola, cala sila skupia sie na 3 szpilkach a one lamia sie wtedy momentalnie i kolo urywa sie...co sie z tym wiaze chyba pisac nie musze...dokup pasujace idealnie pierscionki...

@rek1n...wycentrowanie kola to tylko jedna z funckji pierscieni...one rowniez trzymaja felge na piascie

rek1n
25-04-07, 08:59
...to dlatego sa wykonane z tak wytrzymalego materialu :)

[H] Dylu [H]
25-04-07, 09:29
...to dlatego sa wykonane z tak wytrzymalego materialu :)

pozadne pierscienie powinny byc z aluminum lub mosiadzu...ja ma z teflonu...robilem sam i jestem BARDZO zadowolny...sa elastyczne i bardzo wytrzymale na dzialanie sil pionowych...do tego nie straszna im temperatura...bo to w koncu teflon

carlos
25-04-07, 14:07
dzięki za info :)