PDA

Zobacz pełną wersję : Nieregularny metaliczny pisk pod maską.

cassini
30-09-11, 11:15
Witam.
Nie będę się rozwodził i zamieszczę nagranie . Basowe "pykanie", to wina słabego mikrofonu. Ten metaliczny pisk pojawia się zaraz po odpaleniu samochodu, występuje na każdych obrotach i na każdym biegu (+luz). Miejsce z którego jak mniemam się wydobywa jest na filmiku. Przypomina mi trochę zajechane łożysko, ale specjalistą nie jestem. Mógłby ktoś rzucić uchem?:)
Hanna jest 91 r. EG4 D15b2

Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=hMcPxbyDy8I

subbug
30-09-11, 11:44
Mnie to brzmi na skrzypiąca łapę wysprzęglika w skrzyni biegów. Jak wciśniesz i trzymasz sprzęgło to nie ustaje?

cassini
30-09-11, 16:35
Po wciśnięciu sprzęgła zgrzypi dalej. Odpowietrzałem ostatnio sprzęgło (2 dni temu), może ma to jakiś związek. Dodam, że samochód jeździ zupełnie normalnie. Zrobiłem nim od rana z 60 km (nie miałem wyboru).
Zaraz zobaczę jaka jest różnica na zimnym i ciepłym silniku. Może mnie to na coś naprowadzi.

Maskunt
30-09-11, 17:30
Rozrząd?

cassini
30-09-11, 18:38
Siedziałem teraz nad nią i postawiłbym na aparat zapłonowy (co do miejsca). Możliwe żeby aparat tak hałasował? Co do rozrządu to dzwięk jest z lewej strony komory.

Ps. Wydaje mi się, że przez te 60 km które nią zrobiłem spaliła dużo więcej benzyny.
Znalazłem też coś w archiwum. W aparacie jest łożysko, więc stawiałbym na nie.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/archive/index.php/t-128.html

ppiotrek
30-09-11, 19:42
Może być łożysko w aparacie zapłonowym, ale ono bardzo szybko się rozpada i przy okazji może coś uszkodzić - np czujnik. Proponuję odkręcić aparat zapłonowy (3 śrubki) i potem pokręcić wałeczkiem. Nie zapomnij tylko zaznaczyć sobie położenia, żebyś nie musiał potem zapłonu ustawiać.

sivy
01-10-11, 12:26
weź kija(drewnianego) przystaw do ucha i do aparatu zapłonowego jeśłi usłyszysz pisk to znaczy ze łożysko w aparacie;) jeśłi nie bedzie pisku to przystawiaj w inne miejsca;) To taki prymitywny stetoskop ;P

Nemereth
01-10-11, 18:44
Drzewo dość tłumi dźwięki..

FaziRBK
01-10-11, 21:55
Śrubokrętu użyj:)

sivy
01-10-11, 22:12
jeśłi słychac dźwiek na filmie na na drewnie tez bedzie go słychac ;) przecież to sposób stary jak świat jak pierwszy raz mi ktoś to pokazał byłem zaszokowany. Koles poprzez własnie kij powiedział na której korbie puka panewa i miał racje:D

Evan1982
02-10-11, 09:17
Być może to aparat. W moim przypadku skończyło się to jego wymianą. Zignorowałem objawy, a potem okazało się, że wszystko w środku się zmieliło, ocalała tylko podstawa. Tak więc radzę Ci nie jeździć, tylko szukać łożyska, taniej będzie ;)

cassini
02-10-11, 14:29
Zaparkowałem u mechanika;] Zdecydowanie jest to łożysko w zapłonie. Mechanik powiedział, że jak się uda dostać łożysko to aparat zregenerują. Zobaczymy.

Michalll_1991
02-10-11, 15:19
u mnie cos popiskuje jak dodaje gazu , slychac to tak do 2500rpm, co to moze byc ? pasek nie, nie piszczy jak pasek alternatora. Popiskuje pulsacyjnie, any ideas ?