Zobacz pełną wersję : Nieregularny metaliczny pisk pod maską.
Witam.
Nie będę się rozwodził i zamieszczę nagranie . Basowe "pykanie", to wina słabego mikrofonu. Ten metaliczny pisk pojawia się zaraz po odpaleniu samochodu, występuje na każdych obrotach i na każdym biegu (+luz). Miejsce z którego jak mniemam się wydobywa jest na filmiku. Przypomina mi trochę zajechane łożysko, ale specjalistą nie jestem. Mógłby ktoś rzucić uchem?:)
Hanna jest 91 r. EG4 D15b2
Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=hMcPxbyDy8I
Mnie to brzmi na skrzypiąca łapę wysprzęglika w skrzyni biegów. Jak wciśniesz i trzymasz sprzęgło to nie ustaje?
Po wciśnięciu sprzęgła zgrzypi dalej. Odpowietrzałem ostatnio sprzęgło (2 dni temu), może ma to jakiś związek. Dodam, że samochód jeździ zupełnie normalnie. Zrobiłem nim od rana z 60 km (nie miałem wyboru).
Zaraz zobaczę jaka jest różnica na zimnym i ciepłym silniku. Może mnie to na coś naprowadzi.
Siedziałem teraz nad nią i postawiłbym na aparat zapłonowy (co do miejsca). Możliwe żeby aparat tak hałasował? Co do rozrządu to dzwięk jest z lewej strony komory.
Ps. Wydaje mi się, że przez te 60 km które nią zrobiłem spaliła dużo więcej benzyny.
Znalazłem też coś w archiwum. W aparacie jest łożysko, więc stawiałbym na nie.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/archive/index.php/t-128.html
Może być łożysko w aparacie zapłonowym, ale ono bardzo szybko się rozpada i przy okazji może coś uszkodzić - np czujnik. Proponuję odkręcić aparat zapłonowy (3 śrubki) i potem pokręcić wałeczkiem. Nie zapomnij tylko zaznaczyć sobie położenia, żebyś nie musiał potem zapłonu ustawiać.
weź kija(drewnianego) przystaw do ucha i do aparatu zapłonowego jeśłi usłyszysz pisk to znaczy ze łożysko w aparacie;) jeśłi nie bedzie pisku to przystawiaj w inne miejsca;) To taki prymitywny stetoskop ;P
Drzewo dość tłumi dźwięki..
jeśłi słychac dźwiek na filmie na na drewnie tez bedzie go słychac ;) przecież to sposób stary jak świat jak pierwszy raz mi ktoś to pokazał byłem zaszokowany. Koles poprzez własnie kij powiedział na której korbie puka panewa i miał racje:D
Być może to aparat. W moim przypadku skończyło się to jego wymianą. Zignorowałem objawy, a potem okazało się, że wszystko w środku się zmieliło, ocalała tylko podstawa. Tak więc radzę Ci nie jeździć, tylko szukać łożyska, taniej będzie ;)
Zaparkowałem u mechanika;] Zdecydowanie jest to łożysko w zapłonie. Mechanik powiedział, że jak się uda dostać łożysko to aparat zregenerują. Zobaczymy.
Michalll_1991
02-10-11, 15:19
u mnie cos popiskuje jak dodaje gazu , slychac to tak do 2500rpm, co to moze byc ? pasek nie, nie piszczy jak pasek alternatora. Popiskuje pulsacyjnie, any ideas ?